Joensuun seudulla, Pohjois-Karjalan alueella, sijaitsee kolme toimivaa kaivosta. Bolidenin monimetallikaivos tuottaa kuparia, nikkeliä, kobolttia ja kultaa. Endominesin kultakaivos sijaitsee Ilomantsissa. Outokummussa toimii talkkia ja nikkeliä tuottava Mondo Mineralsin teollisuusmineraalikaivos. Lisäksi maakunnassa on meneillään useita uusia kaivostoimintaan tähtääviä malminetsintä- ja kehittämisprojekteja.

Pohjois-Karjalassa osataan tuotteistaa ja jalostaa myös muuta kivimateriaalia. Tulikivi Oyj ja Nunnauuni Oy valmistavat tunnettuja vuolukivisiä tulisijoja ja uuneja, joista puolet menee vientiin. Lisäksi maakunnassa on pienempiä kiviyrityksiä kuten Ilomantsissa toimiva Ilomantsin Kivituote Oy, joka louhii ja jalostaa mustaa diapaasia hautakiviksi sekä keittiötasoiksi.

Outokummussa sijaitsee kansainvälisesti tunnetun Geologian tutkimuskeskuksen GTK:n mineraalilaboratorio ja koetehdas. Osana suomalaista akkuklusteria Outokummussa toimii FinnCobalt-kobolttikaivosprojekti, jonka tavoitteena on tuottaa akkukemikaaleja muun muassa sähköautoteollisuudelle.

Mahdollisuuksia malmissa ja koulutuksessa

Euroopan unionin tavoitteena on lähitulevaisuudessa nostaa sen mineraaliomavaraisuutta. Koska Pohjois-Karjalan kallioperässä on runsaasti hyödyntämätöntä malmipotentiaalia, tarjoaa kallioperä hyvän lähtökohdan maakunnan kaivostoiminnan kehittämiselle.

Business Joensuu on mukana Euroopan laajimmassa kaivannaisalueiden yhteistyöverkostossa. Verkoston muodostavat REMIX– ja MIREU-projektien partnerit kuudestatoista eri maasta. Business Joensuu johtaa verkostoyhteistyön pohjalta syntynyttä eurooppalaista Industrial Modernization platform – Mining industry and global value chains -asiantuntijaverkostoa.

Joensuun seudulla on tarjolla myös kaivosalan koulutusta. Riveria valmentaa kaivosoperaattorit koko maanalaisen kaivostyön ketjuun. Koulutus tapahtuu aidossa kaivosmiljöössä Outokummussa Riverian omistamilla kaivoskoneilla ja laitteilla.

Haluatko tietää, mitä mahdollisuuksia Joensuu voi tarjota sinun yrityksellesi? Ota rohkeasti yhteyttä!