EFI tutkii, selvittää ja välittää erilaista tutkimusperäistä tietoa metsistä, metsäbiotaloudesta sekä ihmisen ja luonnon suhteesta. Tutkimusteemoja ovat esimerkiksi metsien rooli ilmastonmuutoksessa, kaupunkien merkitys biotaloudessa ja Välimeren alueen erityisominaisuudet Euroopassa. EFIn verkostoja tarvitaan, jotta Euroopalle elintärkeisiin metsiin liittyvä tuorein tutkimustietoa on läsnä niissä politiikan päätöksentekofoorumeissa, joissa tulevaisuudestamme päätetään.

Vahvistuva rooli

EFI on alansa ainoa eurooppalainen instituutti, joka tuottaa metsäntutkimusta ja politiikkatukea Euroopan tasolla. Instituutin roolia on entisestään vahvistanut Euroopan metsiin kohdistuvien odotusten lisääntyminen biotalouden, ilmaston, biodiversiteetin ja maaseudun kehittämisessä. Verkosto kattaa 29 jäsenmaata ja noin 115 organisaatiota. EFI toimii myös Euroopan ja Venäjän metsäntutkimuksen ja siihen liittyvän biotalousyhteistyön sillanrakentajana.

Joensuu keskiössä

Kansainvälisen organisaation kotikaupunkeja ei maailmassa ole kovinkaan montaa, Joensuu kuuluu tähän joukkoon. Euroopan Metsäinstituutin pääkonttori löytyy satavuotiaiden kierrätettyjen hirsien suojasta yliopistokampukselta, yhdestä maailman kauneimmista puisista toimistorakennuksista.

Joensuussa sijaitsevan päämajan lisäksi EFIllä on toimistot Barcelonassa, Bonnissa, Bordeauxissa, Brysselissä ja Kuala Lumpurissa.

EFI tiedetoimittajien kouluttajana

Keskeinen osa EFI:n työtä ovat myös erilaiset biotalouteen liittyvät kansainväliset tapahtumat ja koulutukset. Viestinnällistä vaikuttavuuttaan EFI on vahvistanut muun muassa suomalaisille ja kansainvälisille toimittajille järjestetyissä koulutuksissa. Talvella 2018 Lapissa järjestetyssä toimittajakoulutuksessa teemana oli ilmastonmuutos. Mediat, kuten Al Jazeera, Euronews, Helsingin Sanomat, Guardian News ja Global Editors Network ovat syventäneet tieteellisen journalismin osaamistaan Joensuusta johdetun EFIn viestinnän kanssa.