Joensuun lentoasema sijaitsee Liperissä noin 11 kilometriä Joensuun keskustasta. Joensuu on kansainvälinen bisneskaupunki, jolle lentoyhteyden Helsinkiin ja maailmalle ovat elintärkeät. Vuonna 2017 lentoaseman kautta kulki lähes 120 000 matkustajaa. Asemalta on hyvät bussiyhteydet Joensuun keskustaan ja takaisin.

Valtatieyhteydet

Tieliikenteen tärkeimmät väylät ovat valtatiet 6, 9 ja 23. Valtatie 6 ulottuu Loviisasta Joensuun kautta Kajaaniin. Valtatie 9 vie Turusta Kuopion ja Joensuun kautta Niiralan raja-asemalle Tohmajärvelle. Valtatie 23 kulkee Suomen halki Porista Jyväskylän ja Varkauden kautta Joensuuhun.

Raideyhteydet

Joensuusta on suoria junayhteyksiä Lappeenrannan kautta Helsinkiin, Varkauden kautta Pieksämäelle ja Lieksan kautta Nurmekseen. Joensuusta lähtee arkisin Helsinkiin kuusi sekä Pieksämäelle ja Nurmekseen kaksi junavuoroa. Joensuuhun saapuu arkisin eri suunnista sama määrä junavuoroja kuin lähtee. Nopeimman Helsingin yhteyden matka-aika on tällä hetkellä 4 h 13 min, hitaimman 4 h 41 min. Kouvolan kautta yhteys Joensuusta Pietariin Allegro-junalla kestää noin 6-7 tuntia. Joensuun asemalta tehtiin vuonna 2017 yhteensä 486 000 matkaa.

Tavaraliikenteen kuljetusvirrat suuntautuvat etelän/lännen suuntaan pääosin Karjalanrataa pitkin. Pienempiä virtoja liikkuu myös Oulua kohti. Päivittäin raiteilla kuljetetaan teollisuuden tuotteita. Pääpaino on raakapuussa. Kouvolan kautta Joensuun seudulla on tavaraliikenneyhteys myös Kiinaan. Vuonna 2017 avattua ja merikuljetuksia nopeampaa raideyhteyttä hyödyntää myös esimerkiksi Joensuussa sijaitseva Enocell. Yhtiön tuottamasta liukosellusta valmistetaan Kiinassa muun muassa vaatteita.

Joensuun satama

Joensuun seutu on osa Itämeren saarta, josta on yhteys kaikille maailman merille. Joensuun sataman kautta viedään raakapuuta, pyöreätä puuta, pylväitä, sellua ja talkkia. Sataman kautta tänne tuodaan muun muassa rehua, maantiesuolaa ja sementtiä. Vuonna 2017 tuonnin ja viennin yhteismäärä oli noin 270 tuhatta tonnia. Joensuun satamassa pyörähtää vuodessa 100-150 ulkomaan alusta ja 60-90 kotimaista alusta.

Ympäristöystävällistä vesiliikennettä kehitettään jatkuvasti. Vesitie maailmalle kulkee Saimaan kanavan kautta, kanavan korjaustöiden on määrä valmistua vuonna 2019. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa Joensuun sataman talviseisokkia voidaan lyhentää nykyisestä parista kuukaudesta yhteen.

Niiralan raja-asema

Tohmajärvellä sijaitseva Niirala on EU:n itäisin kansainvälinen raja-asema. Joensuusta Niiralaan matkaa on noin 75 kilometriä, autolla matka taittuu noin tunnissa. Vuonna 2017 rajanylityksiä Niiralassa oli reilut 1,2 miljoonaa. Raja-asema on auki 24/7.