Yrittäjähenkiset ihmiset osaavat suhtautua ongelmiin esimerkillisesti. He eivät heitä hanskoja tiskiin, vaan näkevät toimimattomat asiat ja tilanteet mahdollisuuksina keksiä jotain tajunnanräjäyttävää. Varsinkin jos ongelman ratkaisusta voisi olla hyötyä monelle, kannattaa hoksottimet laittaa höyryämään.

LashLoversin Kaisa Miettinen lähti ratkomaan ongelmia ripsienpidennysalalla. Playmore Gamesin Jouni Jussila ja Tomi Vainikka selvittämään lautapelien sääntökirjoihin liittyviä hankaluuksia. Process Geniuksen tarina sai taas alkunsa firman perustajien Jani Akkilan ja Antti Häkkilän tarpeesta tehdä tiedon hausta ja käsittelystä helpompaa digiteknologian avulla. Ja kuten Process Geniuksen menestys osoittaa, datan tuottamiseen ja hyödyntämiseen suunnitelluille käyttöliittymille on ollut selkeästi tarvetta.

JOSKUS PITÄÄ VAIN REPÄISTÄ

Virtuaalisiin käyttöliittymäratkaisuihin erikoistuneen ohjelmistoyhtiö Process Geniuksen toimitusjohtaja Jani Akkila on tehnyt urallaan paljon päätöksiä, niin pieniä kuin suuriakin. Mies tietää, että varsinkin isojen ratkaisujen äärellä täytyy välillä vain repäistä ja ryhtyä rohkeutta vaativiin muutoksiin. Kuten vaikka puolitoista vuotta sitten, kun Process Geniuksessa elettiin haastavia aikoja. Vararikko näytti vaanivan nurkan takana, jos jotain tajunnanräjäyttävää ei pian tapahtuisi. Mutta onneksi tapahtui.

– Muutimme bisnesmallia, karsimme tuotteita, teimme henkilöstömuutoksia – mullistimme käytännössä rajusti koko firman toiminnan. Tuolloin aloimme kääntyä start up -yrityksestä oikeasti isoksi firmaksi, joten suurten muutosten tekeminen oli välttämätöntä. Tämän hoksaaminen oli aika tajunnanräjäyttävää.

Repäisevä on tosin koko Process Geniuksen alku – kuten myös Akkilan muutto Joensuuhun.

– Olimme Häkkilän kanssa Lähi-idässä yhdessä irkkupubissa olusilla. Siinä tuoppien äärellä se päätös syntyi: otan vakitöistä loparit ja muutan vieraaseen paikkaan (Joensuuhun) Itä-Suomeen. Se oli aikamoinen tajunnanräjähdys.

 

(VALISTUNUT) VAHINKO VOI RÄJÄYTTÄÄ TAJUNNAN

Monessa mukana ollut Jani Akkila on seurannut firmansa kasvua, mutta katsonut sivusta myös monien muiden start up -yritysten kehitystä kipuineen ja onnistumisineen. Mies tietää, että yhtä oikeaa tapaa toimia ei näissä piireissä ole – polkuja on monia ja tapoja tehdä lukemattomasti. Akkila rohkaiseekin testaamaan asioita ja ideoita ennakkoluulottomasti. Monet onnistumiset saattavat nimittäin tapahtua ”vahingossa”.

– Esimerkiksi kun lähdimme puolivahingossa testaamaan yhteistyötä saksalaisen Beckhoffin kanssa, tulikin ratkaisusta tajunnanräjäyttävä. Osasimme yhdistää oikeat asiat vain toisiinsa. Kävi niin sanotusti valistunut vahinko. Ideaa on lähdetty viemään nyt muihinkin firmoihin ympäri Suomea ja Eurooppaa.

Kokeilu voi johtaa onnistumiseen etenkin asioissa, joissa oma asiantuntemus pääsee parrasvaloihin. Näin kävi Process Geniuksella myös *Fortumin kanssa tehdyn pilottiprojektin* (https://www.epressi.com/tiedotteet/talous/process-genius-otti-jatti-harppauksen-eteenpain-yhdessa-fortumin-kanssa.html) kanssa.

– Tajunnanräjähdyksiä syntyy yleensä, kun yhdistetään monia asioita poikkitieteellisesti. Tulevaisuudessa uusia innovaatioita voidaan kehitellä tämän vuoksi ihan perinteisillekin aloille, kuten konepajoille. Yleensä kun jokin substanssi kokemus yhdistetään villiin ideaan tai uuteen tekemisen tapaan – silloin tajunnassa alkaa kipinöidä!

Start Me Up –liikeideakilpailu onkin Akkilan mukaan erinomainen paikka kokeilla oman idean toimivuutta, sillä villeimpienkin ajatusten heittäminen ”tulikokeeseen” on vaivatonta ja kaiken lisäksi täysin riskitöntä.

 

ÄLÄ KYYNISTY IHMISTEN SUHTEEN

Vaikka Jani Akkilan tajunnassa on räjähdellyt bisnesten parissa usein, on mies tehnyt tajunnanräjäyttäviä havaintoja myös ihmisistä ja elämästä ylipäätään.

– Luota ihmisiin ja usko hyväntahtoisuuteen. Totta kai turpaan tulee välillä ja vastaan voi tulla hyväksikäyttäjiä, mutta niin käy joskus. Tästäkään huolimatta ei pidä kyynistyä.

Akkila, jonka verkostot bisneskentällä ovat tajunnanräjäyttävän laajat, kehottaakin pitämään ihmiskontakteista hyvää huolta.

– Verkostoja kannattaa pitää yllä. Sieltä saattaa löytyä tajunnanräjäyttäviä yhteyksiä, joista voi tulevaisuudessa olla hyötyä. Ilman verkostoja kun ei voi oikein tehdä mitään.

Mutta miten verkostoitua kuten Akkila? Siihen miehellä ei ole heittää muuta vinkkiä, kuin että kannattaa olla oma aito itsensä ja touhuta mahdollisimman paljon.

– Kun tekee paljon, niin törmää väistämättä tajunnanräjäyttäviin tyyppeihin. Siinä ne verkostot kasvavat.

Inspiroidu lisää Process Geniuksen kasvutarinasta ja lue aiemmin julkaistu juttumme.