Nuoret näkevät yrittäjyyden erittäin positiivisessa valossa – ainakin kun kuuntelee näitä kahta alle kolmekymppistä yrittäjää, Essi Savolaista ja Henry Klefströmiä, jotka ensi töikseen yrittäjäopintojen alettua ostivat kesäkahvilan ja elämyspalvelun liiketoiminnat.

Mikä yrittäjyydessä motivoi näitä nuoria?

IDEA

Essi ja Henry ovat ensimmäisiä kasvatteja joensuulaisesta Y-akatemiasta, joka on monialainen oppimispolku yrittäjyyteen tähtääville Karelia AMK:n opiskelijoille. Matkailua opiskeleva Essi ja liiketalouteen keskittyvä Henry opiskelivat ensin omaa alaansa 1,5 vuotta, jonka jälkeen alkoivat käytännönläheiset yrittäjyysopinnot tammikuussa 2018. Se tarkoitti sitä, että opiskelijat muodostivat osuuskunnan nimeltään Bision, jossa Essi ja Henry yhdessä 7 muun opiskelijan kanssa oppivat tiiminä ja tekevät erilaisia projektitöitä omaa osaamistaan hyödyntäen – luentoja ei ole.

Kevät eteni osuuskunnan parissa ja alkoi pohdinta kesätöistä. Pienempi porukka bisionilaisia mietti, pitäisikö hakea johonkin palkkatöihin, vai olisiko mahdollista työllistää itsensä osuuskunnan kautta. Heidän silmiinsä osui ilmoitus kesäkahvila Rennon ja elämyspalveluyritys Enjoy Life Finlandin myynnistä.

– Aluksi lähdimme kyselemään liiketoiminnan vuokraamista, mutta silloinen omistaja sitten kysyi, olisimmeko valmiiita ostamaan – ja lopulta teimme kaupat. Meiltä kyseltiin paljon, eikö meitä hirvitä hypätä tähän, mutta ei se lopulta ollut niin iso juttu kuin olisi voinut kuvitella. Tuntui luontevalta lähteä kokeilemaan ja tekemään, kertoo Essi.

Essi ja Henry kokivat, että kaikki suhtautuivat uusiin yrittäjiin äärimmäisen innostuneesti ja auttavia käsiä ja neuvoja oli saatavilla.

– Täytyy sanoa, että Joensuussa on todella hyvät yrityspalvelut. Ostovaiheessa me saatiin apua esimerkiksi JOSEKilta, ja meidän toimisto on Tiedepuistolla, missä taas Business Joensuun porukat ovat tulleet tutuiksi. Meistä myös tehtiin useampikin lehtijuttu ja päästiin kivasti näkyville sitä kautta, Essi ja Henry kommentoivat.

YRITYS

Yrityskaupasta oli aikaa 2 viikkoa ja pieni keltainen kesäkahvio avasi ovensa uusin voimin vappuna. Siitä alkoikin koko kesän helleputki ja nuoret yrittäjät heitettiin suoraan syvään päätyyn – asiakkaita oli jonoksi asti ja omat prosessit vielä ihan puolitiessä.

– Suomeksi sanottuna oltiin ihan housut kintuissa siinä. Helleputki alkoi heti avajaisista, ennen kuin kassajärjestelmää oli ehditty opetella tai kehitystöitä edes aloittaa. Kaikki hoidettiinkin sitten itse asiakaspalvelutyön ohessa. Ilman asiakkaita on hankala harjoitella koko tuotantoprosessia siinä mittakaavassa, Henry kertaa shokkialkua.

Päivittäiset rutiinit tulivat kuitenkin nopeasti tutuiksi ja kesä lähti rullaamaan kahvionpyörittämisen ja melontaopastusten parissa. Unelmien kesäduuni oli muuttunut todeksi.

– Kyllä kohokohtina on jäänyt mieleen esimerkiksi monet aamuiset pyörämatkat Rennolle, kun mietin vaan että ‘vitsi miten siistiä, mie oon menossa maailman parhaaseen kesätyöpaikkaan’. Tai kun vähän jännittyneet ensikertalaismelojat sai rohkaistua lähtemään vesille ja he tulivat takaisin intoa puhkuen ja vannoivat lähtevänsä pian uudestaan, Essi nauraa.

Vaikka kiirettä piti, niin nuoret kuitenkin kehittivät Rennon toimintaa eteenpäin: haettiin anniskeluluvat, rakennettiin huussia, uusittiin terassia. Rento oli auki myös jouluna, ja nyt keväällä hautuvat uudet kuviot tulevalle kesälle. Ainakin kestävään kehitykseen ja erilaisiin tapahtumiin on tarkoitus panostaa.

ELÄMÄ

Sekä 22-vuotiaan Henryn että 29-vuotiaan Essin puheissa korostuu se, että vaikka yrittäjyys toki vaatii uskallusta, ei nuorena ole mitään syytä olla yrittämättä. Päinvastoin, kaikki pelinappulat ovat silloin tehokkaimmin käytössä.

– Nuorena on helppo yrittää, kun ei välttämättä ole perhettä tai asuntolainaa, mikä vaatii säännöllisiä tuloja. Toki palkkatöissä tienaisi varmasti enemmän, mutta itse ainakin arvotan itseni herrana olemista niin paljon ylemmäksi. Ei tätä mieti uskaltamisen kautta. Vaikka nyt hommat menisi persiilleen tai levähtäisi käsiin, niin olen saanut jo niin isot verkostot, että tiedän löytäväni jotain töitä myös työntekijänä.

Verkostojen merkitystä ei tosiaan kumpikaan malta olla alleviivaamatta useampaan kertaan.
–Yrittäjänä on tietyllä tapaa myös pakko verkostoitua, mutta se käy tosi luontevasti. Itselle tuli yllätyksenä, miten lämminhenkinen ja vahva keskinäinen tuki yrittäjien välillä tuntuu olevan. Ainakin meille moni yrittäjä on tullut esittäytymään Rennolla käydessään ja kysellyt, josko kehitettäisiin jotain yhdessä. Se on tuntunut tosi mukavalta, Essi kertoo.

Mutta ei verkostoituminen itsestään tapahdu.
– Totta kai on haastavaa, kun nuorena kukaan ei välttämättä tiedä sinusta eikä sinulla ole valmiita asiakkaita edellistä duunista, vaan pitää lähteä liikkeelle tyhjästä. Pitää tietoisesti päättää, että lähtee verkostoitumaan ja luomaan pohjaa omalle tulevaisuudelle. Mutta kun aloittaa pienistä toimeksiannoista ja tekee ne hemmetin hyvin, oppii ihmiset tuntemaan ja luottamaan osaamiseesi, Henry vinkkaa.

Kaksikko kannustaakin nuoria, joilla on kiinnostusta yrittäjyyteen, tarttumaan erilaisiin palveluihin ja käymään tapahtumissa, joita kaupungissa on paljon.
– Start Me Upin kaltaiset liikeideakilpailut, Nuoret Yrittäjät, JoES, Business Joensuun Yrityskiihdyttämö – tahoja on tosi paljon. On helppo aloittaa esimerkiksi avoimista luennoista tai tapahtumista. Kai se nyt olisi outoa, jos yrittää verkostoitua kauppajonossa, mutta kun muutkin ovat verkostoitumistapahtumissa samalla mielellä mukana, jää niistä tosi hyvä fiilis. Itseäkin jännitti alkuun, ja olen muuttanut toiselta paikkakunnalta Joensuuhun ilman ketään tuttuja, mutta pikkuhiljaa verkosto kasvaa, Henry jatkaa.

Ylipäätään käsitys yrittäjyydestä on kaksikolla ihanan freesi. Yrittäjänä ei olla yksin, vaan apua ja sparrausta on saatavilla. Eikä mikään ole lopullista.
– On jo aikansa elänyt kuva, että yrittäjä on joko miljonääri tai ikuisessa velkavankeudessa. Eihän yrittäjänä sitä paitsi ole pakko olla lopun ikäänsä. Voi kokeilla sivutoimisena ja katsoa, mihin idea kantaa.

Yksi asia kuitenkin korostuu ylitse muiden – intohimo.
– Jos et pysty puhumaan ideastasi kiiluvin silmin, niin silloin sitä ei kannata lähteä viemään eteenpäin. Silloin se tulee tuntumaan työltä ja se syö sinun energiaa. Jos taas olet itse asiastasi innostunut, teet asioita tekemisen ilosta, eikä se tunnu työltä kun pääsee kokeilemaan ja testaamaan, Henry tiivistää.

Näillä näkymin yrittäjyys tulee kuulumaan vahvasti molempien elämään: Essillä matkailuliiketoiminnan kehittämisessä ja Henryllä yrittäjyyden edistämisen parissa.
– Yksi projekteistani liittyy ammattikoulujen yrittäjyysakatemian käynnistämiseen. Yrittäjyyden edistäminen on myös henkilökohtainen missioni, koska työelämä tulee menemään yhä enemmän siihen suuntaan, että myymme omaa osaamistamme moneen suuntaan. On minulla ideakin hautumassa Start Me Upia varten, mutta ihan vielä se ei ole valmis kisaan. Lähivuosina kyllä, Henry paljastaa.