Autamme yrityksiä koronaviruksen aiheuttamissa haasteissa tarjoamalla konkreettista, maksutonta apua. Palvelemme sinua puhelimitse, etäyhteyden välityksellä ja tarvittaessa kasvokkain koronarajoitusten puitteissa.

Business-päivystyksemme palvelee

puh. +358 10 419 8011
ma – pe klo 9 – 17

Business-päivystykseen voivat soittaa kaikki Joensuun seudun yritykset.

Webinaarit

Korona-webinaari yrityksille, teemana henkilöstön sopeuttaminen – katso webinaarin tallenne (24.3.)
Korona-webinaari yrityksille, teemana kassan ja maksukyvyn turvaaminen – katso webinaarin tallenne (27.3.)
Uutta liiketoimintaa poikkeustilanteessa – katso webinaarin tallenne (2.4.)
Verkkokaupan perustajan ABC – katso webinaarin tallenne (7.4.2020)
Verkkomarkkinoinnin ABC – katso webinaarin tallenne (9.4.2020)
Sisältömarkkinointi verkkokaupan tukena – katso webinaarin tallenne (15.4.2020)

Katso tulevat webinaarit tapahtumakalenteristamme.

Työkaluja ja rahoitusta

Päivitetty 1.10.

Kuka voi saada rahoitusta ja mistä?
Jos olet epävarma, mistä voit hakea, soita Business-päivystykseemme puh. 010 419 8011, ma – pe klo 9 – 17

Yksinyrittäjien 2000 euron avustus koronavirustilanteessa – haku päättyi 30.9.2020. Yksinyrittäjien korona-avustuksen haku Business Joensuun verkkosivuilla  – kymmenen kuntaa yhteistyössä. Lue tiedotteemme (9.4.)

 

Yrittäjän väliaikainen työttömyysturva

Päivitetty 15.7.

Kela voi maksaa yrittäjälle työmarkkinatukea, jos toinen seuraavista ehdoista täyttyy:

 • päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt
 • yrittäjätulo on epidemian vuoksi vähemmän kuin 1 089,67 e/kk.

Sinun ei tarvitse lopettaa yritystoimintaa, jotta voit saada työmarkkinatukea. Nämä väliaikaiset ehdot yrittäjän työttömyysturvassa ovat voimassa 31.12.2020 asti. Väliaikainen työmarkkinatuki koskee vain niitä yrittäjiä, joiden yritystoimintaan koronaepidemia on vaikuttanut haitallisesti.

Jos olet saanut työmarkkinatukipäätöksen 30.6. asti etkä ole työllistynyt takaisin yritystoimintaasi 1.7. alkaen, TE-palvelut on sinuun yhteydessä tilanteen tarkistamiseksi.

Lisätietoja ja hakuohjeet: https://www.kela.fi/tyottomyysturva-yrittaja

Lue myös TE-palveluiden ohje askel askeleelta, miten yrittäjä hakee työmarkkinatukea (päivitetty 8.4.)

TEM:n tiedote ja toimintaohjeet  8.4. voimaan astuneesta laista 

 

Työ- ja elinkeinoministeriö

Päivitetty 1.9.

Ravintolatuki jakautuu kahteen osaan, joita on mahdollista saada kumpaakin. Uudellentyöllistämisen tukea voi vielä hakea 31.10.2020 saakka.

 1. Uudelleentyöllistämisen tuki, joka on tarkoitettu ravintola-alan työntekijöiden uudelleentyöllistämiseen koronaepidemian aiheuttamien poikkeusolojen alkamista vastaavalle tasolle. Uudelleentyöllistämisen tukea on kunkin yrityksen haettava itse KEHA-keskukselta.

Finnvera
Finnvera auttaa koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa

Yritys-Suomen Talousapu
Neuvontapalvelu talous- ja maksuvaikeuksissa olevia pk-yrityksille puh. 0295 024 880, arkisin klo 9.00 – 16.00

Suomen Yrittäjät
Kattavin tietopaketti sisältää kaiken koronasta yrittäjille
Yrittäjien valtakunnalliset koulutukset

Ruokavirasto (maaseudun väliaikaiset tuet; päivitetty 15.5.)
Alkutuotannon väliaikainen tuki
Maaseutuyritysten väliaikainen tuki

 

Business Finlandin ja ELY-keskuksen häiriörahoitukset ovat päättyneet. Business Finlandin ja ELY-keskuksen koronasta riippumattomat yritysten tukirahoitukset ovat avoinna normaalisti. (päivitetty 23.6.)

 

Huomioithan, että tilanteet vaihtelevat päivittäin, joten varmista ohjeiden ajantasaisuus aina ko. viranomaisen sivuilta.

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyissä kysymyksissä on teemoittain vastauksia koronakriisin aiheuttamiin tilanteisiin. Mikäli et löydä niistä etsimääsi vastausta, ota yhteyttä Business-päivystykseemme, puh. 010 419 8011.

Taloudellisten haasteiden kohdatessa kannattaa ensin olla yhteydessä omiin rahoittajiin. Rahoittajat ovat varautuneet koronan myötä lisääntyvään rahoituksen kysyntään ja lainsäädännön sallimaan joustavuuteen. Huomioithan, että häiriötilanteen rahoituksilla ei voida rahoittaa yrityksiä, jotka ovat olleet talousvaikeuksissa jo ennen koronatilannetta.

Ensisijainen rahoituskanava yrittäjälle on pankki. Ota yhteyttä omaan rahoittajapankkiisi ja selvitä, millaisia tuotteita heillä on tarjota tilanteeseesi. Neuvottele tilanteessa esimerkiksi lyhennysvapaasta. Finnvera suhtautuu joustavasti kaikkiin koronaviruksen aiheuttamiin rahoituksen järjestelytarpeisiin. Finnveralla on valmius kasvattaa pk-yritysrahoitusta merkittävästi ja auttaa yritykset yli kriisistä. Yrityksellä tulee olla pidemmän aikavälin kannattavan toiminnan edellytykset.

Finnvera suosittelee asiakkaita toimimaan seuraavasti:

 1. Ota yhteys omaan pankkiisi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
 2. Finnvera ja pankit joustavat maksujärjestelyissä, ja niistä kannattaa sopia oman pankin kanssa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
 3. Finnvera mahdollistaa pankin myöntämän käyttöpääoman takauksella.

Pikavippiin tai vastaavaan korkeakorkoiseen rahoitukseen ei kriisitilanteessa kannata turvautua. Normaalin pankkirahoituksen ehdot ovat nyt erittäin joustavat.

Taiteen edistämiskeskus TAIKE on organisoinut kulttuuri- ja luoville aloille hätärahoituspaketin.

Perinnän estämiseksi kannattaa nyt olla ajoissa yhteydessä velkojiin ja sopia maksujärjestelyistä. Moni taho ilmoittaa tällä hetkellä joustavansa avoimien laskujen maksuajoissa. Asiasta kannattaa sopia kirjallisesti.

Vaihda mahdollisuuksien mukaan kerralla maksettavat laskut useampaan maksuerään, esimerkiksi vaihtamalla vakuutusmaksut eriin saat vapautettua pääomaa lähiajan tarpeisiin. Useat toimijat myöntävät nyt myös lykkäystä maksuaikoihin.

Ole yhteydessä vuokranantajiisi. Keskustele vuokranmaksun lykkäyksestä ja/tai osittaisesta hyvityksestä.

Mikäli tulosi ovat romahtaneet, laske ennakkoveron määrää Verohallinnon OmaVero -palvelussa. Tilitoimistosi voi auttaa arvioinnissa. Voit myös hakea maksujärjestelyjä ja lisäaikaa verohallinnon palvelussa.

 

Voitko neuvotella henkilöstösi kanssa ylityövapaiden ja lomien pitämisestä tai mahdollisesta lomautuksesta?

Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat esittäneet helpotuksia lomautusmenettelyyn ja hallitus on päättänyt valmistella tätä koskevia lakimuutoksia. Pelkästään näillä toimilla säännökset eivät ole kuitenkaan muuttuneet, vaikka helposti saa sen kuvan, että esimerkiksi lomautusilmoitusaika on jo lyhentynyt 5 päivään.

Työehtosopimuksella voidaan sopia lomautuksen perusteista ja lomautusilmoituksesta laista poikkeavasti. Ainakin osaa työehtosopimuksista on jo muutettukin tältä osin. Kannattaa tarkastaa omaan alaan soveltuvasta TES:sta, mitä on sovittu. Lisätietoa lomauttamisesta Te-palveluiden sivuilta.

Voit pienentää väliaikaisesti YEL-työtuloa, mikäli yritystoimintasi on supistunut. Huomioi kuitenkin muutoksen vaikutus esimerkiksi sairausajan etuuksiin ja tartuntatautipäivärahaan. Sairauspäivärahan ja tartuntatautipäivärahan määrä lasketaan YEL-työtulon perusteella. Muistathan myös korottaa YEL-työtulon määrän oikealle tasolle tilanteen muututtua.

Pienituloinen yrittäjä voi saada Kelan asumistukea ja toimeentulotukea. Laskennassa huomioidaan YEL-vakuutus yrittäjän ansiotuloksi.

Viimeisenä vaihtoehtona käytössäsi on myös yrittäjän velkajärjestely elinkeinonharjoittajalle (yksityinen elinkeinoharjoittaja) tai yrityssaneeraus (ay, ky, osakeyhtiö).

Mitä nopeammin lähdemme ratkomaan talousvaikeuksia, sitä todennäköisemmin yritystoiminta saadaan tervehdytettyä. Tärkeää on, ettet jää yksin haasteinesi. Ota yhteyttä valtakunnalliseen talousapuneuvontaan tai vaikkapa meihin Business Joensuussa. Autamme sinua tilanteessasi eteenpäin.

Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa, kun yrittäjä on määrätty olemaan poissa työstään, eristettäväksi tai karanteeniin jonkin tartuntataudin, esimerkiksi koronaviruksen, leviämisen estämiseksi. Jos yrittäjä puolestaan sairastuu itse tautiin, on hänellä oikeus Kelan maksamaan sairauspäivärahaan.

Tartuntatautipäiväraha määräytyy poissaolon alkamishetkellä voimassa olevan YEL- tai MYEL-työtulon mukaan. Sen maksaminen edellyttää, että jokin näistä kolmesta ehdosta täyttyy:

 1. kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt yrittäjän olemaan poissa töistä
 2. sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt työntekijän karanteeniin tai eristettäväksi
 3. EU-alueella eristetylle tai karanteeniin määrätyllä henkilöllä on todistus lääkäriltä, jolla on oikeus määrätä näitä rajoituksia kyseisessä maassa. Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa.

Tartuntatautipäivärahaa voidaan maksaa vain niiltä päiviltä, jolloin henkilö ei ole voinut työskennellä karanteenin tai eristyksen takia. Päivärahaa ei siis makseta esimerkiksi tehtävissä, joissa voidaan tehdä etätyötä.

Sairauspäivärahaa maksetaan, kun työkyvyttömyys on kestänyt vähintään omavastuuajan. YEL-vakuutetuilla yrittäjillä omavastuuaika on sairastumispäivä. Arkipäiviä ovat päivät maanantaista lauantaihin arkipyhät pois lukien.

Jos yrittäjällä ei ole YEL-vakuutusta, omavastuuaika on sairastumispäivä ja sitä seuraavat yhdeksän arkipäivää, kuten palkansaajilla. Tältä niin sanotulta yleiseltä omavastuuajalta (sairaspäivät 2–10) yrittäjälle maksettavan etuuden nimi on YEL-päiväraha, joka työkyvyttömyyden pitkittyessä vaihtuu yleisen omavastuuajan jälkeen sairauspäivärahaksi.

Katso lisää Suomen Yrittäjien oppaasta.

Valitettavasti asiakaskadosta johtuvasta tulonmenetyksestä ei pääsääntöisesti saa korvausta, mikäli et ole erikseen varautunut vakuutusturvalla koronaviruksen kaltaista epidemiaa vastaan.

Pienituloisella yrittäjällä voi olla oikeus Kelan yleiseen asumistukeen tai toimeentulotukeen, jonka perusosan maksaa Kela ja täydentävän/ehkäisevän osan puolestaan oman kunnan sosiaalitoimi.

Päivitys 16.4.: Kela voi maksaa yrittäjälle työmarkkinatukea, jos toinen seuraavista ehdoista täyttyy:

 • päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt
 • yrittäjätulo on epidemian vuoksi vähemmän kuin 1 089,67 e/kk.

Sinun ei tarvitse lopettaa yritystoimintaa, jotta voit saada työmarkkinatukea. Lue KELA:n ohje 16.4.2020.

Lue myös TE-palveluiden ohje askel askeleelta, miten yrittäjä hakee työmarkkinatukea (päivitetty 8.4.)

Saadaksesi uusimmat tiedot ja neuvot, ota yhteyttä neuvontaamme tai valtakunnallisiin palvelupuhelinnumeroihin.

Liperin ja Kontiolahden yrityspalvelut

Lipertek Oy
Koronainfo Liperin alueen yrityksille
Lipertekillä yritysneuvontaan liittyvissä asioissa palvelevat yritysneuvoja Jaana Karppanen, p. 050 472 8575 tai jaana.karppanen@liperi.fi sekä yritysasiantuntija Tapani Hirvonen, p. 050 553 9930 tai tapanihirvonen@outlook.com (Tavattavissa tiistaisin ja torstaisin.)

Kontionloikka Oy
Palvelut Kontiolahden alueen yrityksille
Varaa maksuton etäneuvonta-aika yritysvalmentajalle puh. 050 472 41 44, tai jarkko.peiponen@kontiolahti.fi
Loikka-seteli on käytettävissä myös talous- ja neuvontapalveluissa.

Muita hyödyllisiä työkaluja ja linkkejä

Päivitetty 1.9.2020

TE-palvelut
Lomauttaminen
Miten yrittäjiä, yksinyrittäjiä ja freelancereita tuetaan koronatilanteessa? (päivitetty 6.4.2020)

Verohallinto
Verohallinto tukee yrityksiä
Voit hakea arvonlisäveroja takaisin ja maksaa ne myöhemmin (päivitetty 22.6.)

Valtion pääomasijoitusyhtiö Tesi (Suomen Teollisuussijoitus Oy) Päivitetty 20.4.
Tesi sijoittaa koronaviruksen vuoksi äkillisiin ja tilapäisiin vaikeuksiin joutuneisiin keskisuuriin yrityksiin, joilla on edellytykset selvitä taloudellisista ongelmista lisärahoituksen avulla.