Ajankohtaista 2022

Valtiokonttorin uusi sulkemiskorvaus 2 ja kustannustuki 6 Päivitetty 25.3.2022

Sulkemiskorvaus on tarkoitettu yrityksille ja yhdistyksille, joiden toimitiloja on määrätty suljettavaksi, aukioloaikoja on rajoitettu tai yrityksen järjestämiä yleisötilaisuuksia on jouduttu perumaan pandemian hallintaan liittyvän säädöksen tai määräyksen perusteella 21.12.2021 – 28.2.2022 välisenä aikana. Hakuaika 22.3. – 20.4.2022.

Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille ja yhdistyksille, joiden liikevaihto on pudonnut yli 25 % koronapandemian torjuntaan liittyvistä, sulkutoimia lievemmistä rajoituksista johtuen. Tukikausi koskee 1.12.2021 – 28.2.2022 palkka- ja muita kuluja. Hakuaika 26.4. – 31.5.2022.

Yhdistykset ovat tukikelpoisia taloudellisen toiminnan osalta. Voit saada kustannustukea, vaikka olisit saanut muuta koronatukea jo aikaisemmin.

Lue ohjeet ja hae Valtiokonttorin kautta:

valtiokonttori.fi/sulkemiskorvaus tai haekustannustukea.fi


Yritysten kustannustuki 5 ja 6
Päivitetty 21.2.2022
Yritysten kustannustuen viides hakukierros on päättynyt 18.2. Kustannustuen kuudetta kierrosta koskeva lakiesitys on tällä hetkellä eduskunnan käsiteltävänä. Lisätietoja Valtiokonttorin sivuilta.

Yritysten kustannustuki 5 Päivitetty 27.12.2021

Yrityksille suunnatun kustannustuen viides hakukierros on alkanut 21.12.2021. Hakuaika päättyy 18.2.2022. Tukea haetaan Valtiokonttorin sähköisestä asiointipalvelusta. Tutustu hakuohjeisiin ja webinaaritallenteeseen täällä.

Kustannustuen neljännen kierroksen hakuaika alkaa 17.8.klo 9.00 päivitetty 4.8.2021

Kustannustuen neljännen kierroksen hakuaika alkaa 17.8.klo 9.00 ja päättyy 30.9. klo 16.15. Tukikausi on 1.3. – 31.5.2021. Kustannustuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut koronapandemian vuoksi ja joilla on sen vuoksi vaikeuksia selvitä joustamattomista kustannuksista ja palkkakuluista. Kustannustukea voivat hakea myös yksinyrittäjät. Hallituksen linjauksen mukaan tuen tarve ja määrä arvioidaan koronaepidemian aiheuttaman liikevaihdon äkillisen menetyksen perusteella. Tuella pyritään tukemaan yritysten selviämistä koronapandemian yli.

Tukea haetaan Valtiokonttorin kautta. Tuen ehdot ja hakuohjeet päivittyvät tälle sivulle.

Kustannustuen kolmas hakukierros on päättynyt 23.6. päivitetty 24.6.2021

Kustannustuen kolmas hakukierros avautuu 27.4.2021 ja sulkemiskorvauksen haku 12.5.2021. Haku päättyy 23. kesäkuuta. Yksinyrittäjät voivat saada vähintään 2 000 euron tuen. Suljetut yritykset voivat hakea myös kustannustukea. Lue lisää.

Tietoisku: Kustannustuki III päivitetty 9.4.2021

Suomen Yrittäjät, TEM ja Valtiokonttori järjestävät 14.4. kaikille yrittäjille avoimen ja maksuttoman tietoiskun kustannustuki III:sta, joka on tällä hetkellä valmistelussa ja jonka haku avautuu huhtikuun loppuun mennessä. Kustannustuki III tulee olemaan haettavissa niin yksinyrittäjille, pienyrittäjille kuin suuremmillekin yrityksille. Lue lisää. Tietoiskun tallenne tulee Suomen Yrittäjien koronasivulle muutama päivä tietoiskun jälkeen.

ELY-keskus avaa Yrityksen kehittämisavustuksen (React-EU) haun 26.2.2021-31.5.2021 päivitetty 19.3.2021

ELY-keskus avaa rahoitushaun pk-yrityksille covid-19 pandemian aiheuttaman kriisin vahinkojen korjaamiseksi sekä uuden kasvun luomiseksi. Pk-yritysten odotetaan kehittävän TKI-toiminnan kautta kilpailukykyisiä tuotteita, palveluja ja ratkaisuja kasvaville markkinoille.

Mitä rahoitettavissa hankkeissa kehitetään?

 • kehitetään vähähiilisiä, vihreää taloutta ja kiertotaloutta edistäviä tuotteita, palveluita, ratkaisuja sekä materiaalitehokkuutta ja tuotantomenetelmiä
 • kehitetään kaupallistamis- ja kansainvälistymisosaamista ja edistetään uuden teknologian käyttöönottoa
 • kehitetään digitaalista osaamista, digitaalista liiketoimintaa, tuottavuutta, tekoälyn hyödyntämistä sekä kyberturvallisuutta liiketoiminnan eri vaiheissa
 • kehitetään liiketoimintamalleja ja ansaintamalleja osana arvoverkostoja sekä yritysekosysteemejä

Hankkeiden tukitasot:
Yritysten kehittämishankkeissa tukitaso voi olla kehittämistoimenpiteissä enintään 50 % ja investoinneissa yrityskoosta, tukialueesta ja hankkeen sisällöstä riippuen 10 % – 35 % hyväksyttävistä kustannuksista. Lue lisää.

Kustannustuen toinen hakukierros on päättynyt päivitetty 21.12.2020

Valtiokonttori on avannut määräaikaisen kustannustuen palvelusivuston: haekustannustukea.fi. Sivu koostuu kolmesta välilehdestä. Yleistä tietoa tuesta -välilehdellä on palvelun perustietoja, Ohjeet tuen hakuun -välilehdellä kerrotaan tarkemmin, miten tukea haetaan ja Tukihakemus & lainsäädäntö -välilehdeltä pääset kirjautumaan asiointikanavaan sitten, kun haku aukeaa 21.12.2020 klo 9.00.

Haekustannustukea.fi-sivustolta löytyy myös linkki webinaariin ”Näin haet kustannustukea” tallenteeseen.

Kustannustukilain muutokset tulivat voimaan 15.12.2020.

Ohjeita kustannustuen hakemiseen (toinen hakukierros) päivitetty 22.12.2020

Apua hakemuksen täyttämiseen saa useista kanavista. Valtiokonttorilta on tulossa myös ohjevideo.

Hakemuksen kanssa ei ole kiire, sillä kaikki yritykset, jotka täyttävät tuen saamisen edellytykset ja hakevat sitä hakuaikana, tulevat tukea saamaan. Kustannustukea voi hakea Valtiokonttorista 26. helmikuuta 2021 asti. Katso Suomen Yrittäjien kokoamat ohjeet.

Autamme yrityksiä koronaviruksen aiheuttamissa haasteissa tarjoamalla konkreettista, maksutonta apua. Palvelemme sinua puhelimitse, etäyhteyden välityksellä ja tarvittaessa kasvokkain koronarajoitusten puitteissa.

Business-päivystyksemme palvelee

puh. +358 10 419 8011
ma – pe klo 9 – 17

Business-päivystykseen voivat soittaa kaikki Joensuun seudun yritykset.

Webinaarit

Korona-webinaari yrityksille, teemana henkilöstön sopeuttaminen – katso webinaarin tallenne (24.3.2020)
Korona-webinaari yrityksille, teemana kassan ja maksukyvyn turvaaminen – katso webinaarin tallenne (27.3.2020)
Uutta liiketoimintaa poikkeustilanteessa – katso webinaarin tallenne (2.4.2020)
Verkkokaupan perustajan ABC – katso webinaarin tallenne (7.4.2020)
Verkkomarkkinoinnin ABC – katso webinaarin tallenne (9.4.2020)
Sisältömarkkinointi verkkokaupan tukena – katso webinaarin tallenne (15.4.2020)

Katso tulevat webinaarit tapahtumakalenteristamme.

Työkaluja ja rahoitusta

Päivitetty 22.4.2021

Kuka voi saada rahoitusta ja mistä?
Jos olet epävarma, mistä voit hakea, soita Business-päivystykseemme puh. 010 419 8011, ma – pe klo 9 – 17

Yrittäjän väliaikainen työttömyysturva

Päivitetty 22.4.2021

Yrittäjät voivat saada väliaikaisesti työmarkkinatukea koronavirusepidemian aiheuttaman äkillisen ja yllättävän kysynnän heikkenemisen vuoksi. Ratkaisu koskee kaikkia yrittäjiä riippumatta yritystoiminnan muodosta. Työmarkkinatuen saaminen edellyttää, että yrittäjän päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemmän kuin 1 089,67 euroa kuukaudessa siinä jokaista yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti. Työmarkkinatuen maksaminen edellyttää, että yrittäjä ilmoittautuu työnhakijaksi TE-toimistoon. TE-toimisto antaa Kelalle työvoimapoliittisen lausunnon yrittäjän oikeudesta työmarkkinatukeen. Laki on voimassa 30.6.2021 asti.

Kela voi maksaa yrittäjälle työmarkkinatukea, jos toinen seuraavista ehdoista täyttyy:

 • päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt
 • yrittäjätulo on epidemian vuoksi vähemmän kuin 1 089,67 e/kk.

Sinun ei tarvitse lopettaa yritystoimintaa, jotta voit saada työmarkkinatukea. Nämä väliaikaiset ehdot yrittäjän työttömyysturvassa ovat voimassa 30.6.2021 asti. Väliaikainen työmarkkinatuki koskee vain niitä yrittäjiä, joiden yritystoimintaan koronaepidemia on vaikuttanut haitallisesti.

Lisätietoja ja hakuohjeet: https://www.kela.fi/tyottomyysturva-yrittaja

Lue myös TE-palveluiden ohje askel askeleelta, miten yrittäjä hakee työmarkkinatukea (päivitetty 8.4.)

TEM:n tiedote ja toimintaohjeet  8.4. voimaan astuneesta laista 

Työ- ja elinkeinoministeriö

Päivitetty 22.4.2021

Ravintoloille tarkoitettu sulkukorvaus on tulossa kustannustuki III:n yhteydessä. Lue lisää Valtiokonttorin nettisivuilta.

Finnvera
Finnvera auttaa koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa

Yritys-Suomen Talousapu
Neuvontapalvelu talous- ja maksuvaikeuksissa olevia pk-yrityksille puh. 0295 024 880, arkisin klo 9.00 – 16.00

Suomen Yrittäjät
Kattavin tietopaketti sisältää kaiken koronasta yrittäjille
Yrittäjien valtakunnalliset koulutukset

Ruokavirasto (maaseudun väliaikaiset tuet; päivitetty 15.5.)
Alkutuotannon väliaikainen tuki
Maaseutuyritysten väliaikainen tuki

Business Finlandin ja ELY-keskuksen häiriörahoitukset ovat päättyneet. Business Finlandin ja ELY-keskuksen koronasta riippumattomat yritysten tukirahoitukset ovat avoinna normaalisti. (päivitetty 23.6.2020)

Huomioithan, että tilanteet vaihtelevat päivittäin, joten varmista ohjeiden ajantasaisuus aina ko. viranomaisen sivuilta.

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyissä kysymyksissä on teemoittain vastauksia koronakriisin aiheuttamiin tilanteisiin. Mikäli et löydä niistä etsimääsi vastausta, ota yhteyttä Business-päivystykseemme, puh. 010 419 8011.

Taloudellisten haasteiden kohdatessa kannattaa ensin olla yhteydessä omiin rahoittajiin. Rahoittajat ovat varautuneet koronan myötä lisääntyvään rahoituksen kysyntään ja lainsäädännön sallimaan joustavuuteen. Huomioithan, että häiriötilanteen rahoituksilla ei voida rahoittaa yrityksiä, jotka ovat olleet talousvaikeuksissa jo ennen koronatilannetta.

Ensisijainen rahoituskanava yrittäjälle on pankki. Ota yhteyttä omaan rahoittajapankkiisi ja selvitä, millaisia tuotteita heillä on tarjota tilanteeseesi. Neuvottele tilanteessa esimerkiksi lyhennysvapaasta. Finnvera suhtautuu joustavasti kaikkiin koronaviruksen aiheuttamiin rahoituksen järjestelytarpeisiin. Finnveralla on valmius kasvattaa pk-yritysrahoitusta merkittävästi ja auttaa yritykset yli kriisistä. Yrityksellä tulee olla pidemmän aikavälin kannattavan toiminnan edellytykset.

Finnvera suosittelee asiakkaita toimimaan seuraavasti:

 1. Ota yhteys omaan pankkiisi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
 2. Finnvera ja pankit joustavat maksujärjestelyissä, ja niistä kannattaa sopia oman pankin kanssa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
 3. Finnvera mahdollistaa pankin myöntämän käyttöpääoman takauksella.

Pikavippiin tai vastaavaan korkeakorkoiseen rahoitukseen ei kriisitilanteessa kannata turvautua. Normaalin pankkirahoituksen ehdot ovat nyt erittäin joustavat.

Taiteen edistämiskeskus TAIKE on organisoinut kulttuuri- ja luoville aloille hätärahoituspaketin.

Perinnän estämiseksi kannattaa nyt olla ajoissa yhteydessä velkojiin ja sopia maksujärjestelyistä. Moni taho ilmoittaa tällä hetkellä joustavansa avoimien laskujen maksuajoissa. Asiasta kannattaa sopia kirjallisesti.

Vaihda mahdollisuuksien mukaan kerralla maksettavat laskut useampaan maksuerään, esimerkiksi vaihtamalla vakuutusmaksut eriin saat vapautettua pääomaa lähiajan tarpeisiin. Useat toimijat myöntävät nyt myös lykkäystä maksuaikoihin.

Ole yhteydessä vuokranantajiisi. Keskustele vuokranmaksun lykkäyksestä ja/tai osittaisesta hyvityksestä.

Mikäli tulosi ovat romahtaneet, laske ennakkoveron määrää Verohallinnon OmaVero -palvelussa. Tilitoimistosi voi auttaa arvioinnissa. Voit myös hakea maksujärjestelyjä ja lisäaikaa verohallinnon palvelussa.

Voitko neuvotella henkilöstösi kanssa ylityövapaiden ja lomien pitämisestä tai mahdollisesta lomautuksesta?

Työmarkkinakeskusjärjestöt ovat esittäneet helpotuksia lomautusmenettelyyn ja hallitus on päättänyt valmistella tätä koskevia lakimuutoksia. Pelkästään näillä toimilla säännökset eivät ole kuitenkaan muuttuneet, vaikka helposti saa sen kuvan, että esimerkiksi lomautusilmoitusaika on jo lyhentynyt 5 päivään.

Työehtosopimuksella voidaan sopia lomautuksen perusteista ja lomautusilmoituksesta laista poikkeavasti. Ainakin osaa työehtosopimuksista on jo muutettukin tältä osin. Kannattaa tarkastaa omaan alaan soveltuvasta TES:sta, mitä on sovittu. Lisätietoa lomauttamisesta Te-palveluiden sivuilta.

Voit pienentää väliaikaisesti YEL-työtuloa, mikäli yritystoimintasi on supistunut. Huomioi kuitenkin muutoksen vaikutus esimerkiksi sairausajan etuuksiin ja tartuntatautipäivärahaan. Sairauspäivärahan ja tartuntatautipäivärahan määrä lasketaan YEL-työtulon perusteella. Muistathan myös korottaa YEL-työtulon määrän oikealle tasolle tilanteen muututtua.

Pienituloinen yrittäjä voi saada Kelan asumistukea ja toimeentulotukea. Laskennassa huomioidaan YEL-vakuutus yrittäjän ansiotuloksi.

Viimeisenä vaihtoehtona käytössäsi on myös yrittäjän velkajärjestely elinkeinonharjoittajalle (yksityinen elinkeinoharjoittaja) tai yrityssaneeraus (ay, ky, osakeyhtiö).

Mitä nopeammin lähdemme ratkomaan talousvaikeuksia, sitä todennäköisemmin yritystoiminta saadaan tervehdytettyä. Tärkeää on, ettet jää yksin haasteinesi. Ota yhteyttä valtakunnalliseen talousapuneuvontaan tai vaikkapa meihin Business Joensuussa. Autamme sinua tilanteessasi eteenpäin.

Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa, kun yrittäjä on määrätty olemaan poissa työstään, eristettäväksi tai karanteeniin jonkin tartuntataudin, esimerkiksi koronaviruksen, leviämisen estämiseksi. Jos yrittäjä puolestaan sairastuu itse tautiin, on hänellä oikeus Kelan maksamaan sairauspäivärahaan.

Tartuntatautipäiväraha määräytyy poissaolon alkamishetkellä voimassa olevan YEL- tai MYEL-työtulon mukaan. Sen maksaminen edellyttää, että jokin näistä kolmesta ehdosta täyttyy:

 1. kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt yrittäjän olemaan poissa töistä
 2. sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt työntekijän karanteeniin tai eristettäväksi
 3. EU-alueella eristetylle tai karanteeniin määrätyllä henkilöllä on todistus lääkäriltä, jolla on oikeus määrätä näitä rajoituksia kyseisessä maassa. Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa.

Tartuntatautipäivärahaa voidaan maksaa vain niiltä päiviltä, jolloin henkilö ei ole voinut työskennellä karanteenin tai eristyksen takia. Päivärahaa ei siis makseta esimerkiksi tehtävissä, joissa voidaan tehdä etätyötä.

Sairauspäivärahaa maksetaan, kun työkyvyttömyys on kestänyt vähintään omavastuuajan. YEL-vakuutetuilla yrittäjillä omavastuuaika on sairastumispäivä. Arkipäiviä ovat päivät maanantaista lauantaihin arkipyhät pois lukien.

Jos yrittäjällä ei ole YEL-vakuutusta, omavastuuaika on sairastumispäivä ja sitä seuraavat yhdeksän arkipäivää, kuten palkansaajilla. Tältä niin sanotulta yleiseltä omavastuuajalta (sairaspäivät 2–10) yrittäjälle maksettavan etuuden nimi on YEL-päiväraha, joka työkyvyttömyyden pitkittyessä vaihtuu yleisen omavastuuajan jälkeen sairauspäivärahaksi.

Katso lisää Suomen Yrittäjien oppaasta.

Valitettavasti asiakaskadosta johtuvasta tulonmenetyksestä ei pääsääntöisesti saa korvausta, mikäli et ole erikseen varautunut vakuutusturvalla koronaviruksen kaltaista epidemiaa vastaan.

Pienituloisella yrittäjällä voi olla oikeus Kelan yleiseen asumistukeen tai toimeentulotukeen, jonka perusosan maksaa Kela ja täydentävän/ehkäisevän osan puolestaan oman kunnan sosiaalitoimi.

Päivitys 16.4.: Kela voi maksaa yrittäjälle työmarkkinatukea, jos toinen seuraavista ehdoista täyttyy:

 • päätoiminen työskentely yrityksessä on päättynyt
 • yrittäjätulo on epidemian vuoksi vähemmän kuin 1 089,67 e/kk.

Sinun ei tarvitse lopettaa yritystoimintaa, jotta voit saada työmarkkinatukea. Lue KELA:n ohje 16.4.2020.

Lue myös TE-palveluiden ohje askel askeleelta, miten yrittäjä hakee työmarkkinatukea (päivitetty 8.4.)

Saadaksesi uusimmat tiedot ja neuvot, ota yhteyttä neuvontaamme tai valtakunnallisiin palvelupuhelinnumeroihin.

Liperin ja Kontiolahden yrityspalvelut

Lipertek Oy
Palvelut Liperin alueen yrityksille
Lipertekillä yritysneuvontaan liittyvissä asioissa palvelee yritysneuvoja Jaana Karppanen, p. 050 472 8575 tai jaana.karppanen@liperi.fi

Kontionloikka Oy
Palvelut Kontiolahden alueen yrityksille
Varaa maksuton etäneuvonta-aika yritysvalmentajalle puh. 050 472 41 44, tai jarkko.peiponen@kontiolahti.fi
Loikka-seteli on käytettävissä myös talous- ja neuvontapalveluissa.

Muita hyödyllisiä työkaluja ja linkkejä

Päivitetty 1.9.2020

TE-palvelut
Lomauttaminen
Miten yrittäjiä, yksinyrittäjiä ja freelancereita tuetaan koronatilanteessa? (päivitetty 6.4.2020)

Verohallinto
Verohallinto tukee yrityksiä
Voit hakea arvonlisäveroja takaisin ja maksaa ne myöhemmin (päivitetty 22.6.)

Valtion pääomasijoitusyhtiö Tesi (Suomen Teollisuussijoitus Oy) Päivitetty 20.4.
Tesi sijoittaa koronaviruksen vuoksi äkillisiin ja tilapäisiin vaikeuksiin joutuneisiin keskisuuriin yrityksiin, joilla on edellytykset selvitä taloudellisista ongelmista lisärahoituksen avulla.