1. Joensuussa sijaitsee maailman suurin metsäkonetehdas

Kyllä. Joensuussa toimiva John Deere Forestryn metsäkonetehdas on maailman suurin. Tehdas työllistää oman henkilöstönsä lisäksi lukuisia yrityksiä, ja näin Joensuuhun on syntynyt maailmanluokan alihankkijaverkosto.  Lue lisää Joensuun seudun metalli- ja muoviosaamisesta

 

2. Joensuussa valmistettuja lukitusratkaisuja käyttää päivittäin sata miljoonaa ihmistä

Abloyn lukkoja on käyttänyt varmasti jokainen suomalainen. Tämä arvostetun bränditalon kotipaikka on Joensuu ja sen tehdas on optimoitu käyttämään kevyttä materiaalivirtaa ja uusinta teknologiaa. Tehdas työllistää 800 henkilöä ja toimittaa vuosittain 3,4 miljoonaa tuotetta.

 

3. Metsäbiotalous, metalli- ja muoviteollisuus, fotoniikka ja ICT ovat Joensuun osaamisen kärkiä

Joensuu on Euroopan metsäpääkaupunki, jossa hallitaan kestävä luonnonvarojen hyödyntäminen. Muovi- ja metalliteollisuus tuottaa niin moderneja metsäkoneita kuin tuotteita lääketeollisuuden tarpeisiin. Fotoniikassa seudun ydinosaamista ovat erityisesti AR- ja VR-teknologiat, 3D-tulostaminen ja diffraktiivisen ja modernin optiikan soveltaminen. Joensuun seudulla on erityisen vahva ICT-alan verkosto, johon kuuluu kansainvälisiä yrityksiä ja tulevaisuuden huippuosaajia.

 

4. Joensuuhun tunnissa Helsingistä

Helsingistä Joensuuhun pääsee lentäen tunnissa, ja rautatieyhteydet ovat erinomaiset niin matkustaja kuin rahtiliikenteellekin. Modernin sataman ansiosta rahti vesiteitse Euroopan avainsatamiin kulkee alle viikossa.

 

5. Joensuu on vahva yliopistokaupunki

Itä-Suomen yliopisto on Suomen monialaisin tiedeyliopisto, joka tarjoaa opetusta lähes sadassa pääaineessa. Yliopiston kampukset sijaitsevat Joensuussa ja Kuopiossa.

 

6. 30% joensuulaisista on alle 30-vuotiaita

Itä-Suomen yliopisto, Karelia ammattikorkeakoulu, Riveria ja muut koulutustoimijat vetävät puoleensa tulevaisuuden osaajia. Joensuussa koulutetaankin osaajia metsäkonekuljettajasta muovitekniikan tohtoreihin ja asiakaspalvelun ammattilaisista fysiikan tohtoreihin.

 

7. Yritykset viihtyvät Joensuussa

Yritykset viihtyvät Joensuussa ja suosittelevat kotikaupunkiaan Taloustutkimuksen raportin mukaan. Yritykset arvostavat etenkin kunnan yrittäjämyönteisyyttä (8. sija Suomen kaupunkien joukossa), yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä (5. sija) sekä työvoiman saatavuutta (6. sija). (Lähde: Taloustutkimus, kuntien imago, 2020)

 

8. Joensuussa luonto on lähellä

Joensuu sijaitsee vain 60 km päässä Suomen kansallismaisemasta Kolista. Kolin kansallispuistossa vieraili v. 2021 lähes 300000 matkailijaa. Kolin lisäksi Joensuun seudulla on latuja ja ulkoilureittejä on satojen kilometrien verran. Moni joensuulainen pääseekin hiihtämään tai lenkkipolulle melkein kotioveltaan.

 

9. Joensuu tähtää hiilineutraaliksi kaupungiksi vuoteen 2025 mennessä.

Joensuussa ilmastostrategiaa on toteutettu vuodesta 2010 lähtien. Tavoitteena on saavuttaa hiilineutraali Joensuu vuoteen 2025 mennessä. Avainasemassa on sähkönkulutuksen vähentäminen ja siirtyminen uusiutuviin energialähteisiin. Alueen yritykset ovat sitoutuneet vahvasti tähän tavoitteeseen yhteistyössä Joensuun kaupungin kanssa.

 

10. Joensuussa veden- ja ilmanlaatu on maailman huipputasoa.

Pohjois-Karjalassa on Suomen paras ilmanlaatu, selviää Ely-keskuksen vuonna 2020 toteuttamassa bioindikaattorien seurantatutkimuksessa. Myös tyytyväisyys juomaveden laatuun on Joensuussa tutkitusti huipputasoa. Esimerkiksi kansainvälisistä opiskelijoista 81% arvioi Joensuun vedenlaadun paremmaksi kuin heidän kotikaupungissaan.