Lentoyhteydet

Joensuun lentoasema on liikematkustajien lähtöportti maailmalle. Vuonna 2019 lentoaseman kautta kulki lähes 130 000 matkustajaa. Joensuusta lähtee päivittäin kaksi lentoa Helsinkiin, joiden lähtöajat on optimoitu jatkolentojen kannalta. Lentoja operoi ruotsalainen Amapola. Joensuun lentoasema sijaitsee Liperissä noin 11 kilometriä Joensuun keskustasta. Lentoasemalta on hyvät bussiyhteydet keskustaan ja takaisin.

 

Valtatieyhteydet

Tieliikenteen tärkeimmät väylät ovat valtatiet 6, 9 ja 23. Valtatie 6 ulottuu Loviisasta Joensuun kautta Kajaaniin. Valtatie 9 kulkee Turusta Kuopion ja Joensuun kautta Niiralan raja-asemalle Tohmajärvelle. Valtatie 23 kulkee maan halki Porista Jyväskylän ja Varkauden kautta Joensuuhun.

 

Raideyhteydet

Junayhteydet Helsinkiin ovat erinomaiset. Arkipäivisin Joensuun ja Helsingin välillä kulkee kuusi matkustajajunaa, joista nopeimman matka-aika on tällä hetkellä noin neljä tuntia. Lähitulevaisuudessa juna kulkee entistä nopeammin, sillä Joensuu–Imatra välin rautatieinvestointien odotetaan saavan valtion rahoitusta. Tämä lyhentää matka-aikaa Joensuusta Helsinkiin yhteensä 30 minuuttia. Pitkällä aikavälillä yhteys Helsinki–Vantaa–Porvoo–Kouvola tarjoaa mahdollisuuksia lyhentää matka-aikaa entisestään.

Tavaraliikenteen kuljetusvirrat suuntautuvat etelään ja länteen pääosin Karjalanrataa pitkin. Pienempiä virtoja liikkuu myös Oulua kohti. Päivittäin raiteilla kuljetetaan teollisuuden tuotteita, pääpainoisesti raakapuuta. Vuonna 2017 avattua merikuljetuksia nopeampaa raideyhteyttä hyödyntää myös esimerkiksi Joensuussa sijaitseva sijaitseva Stora Enso Oyj:n Enocell-sellutehdas.

 

Rahtiyhteydet

Pohjois-Karjalan infrastruktuuri on erinomainen raskaan teollisuuden lastin kuljettamiseen. Rahtia voidaan kuljettaa yleisillä teillä, rautateitse tai Saimaan sisävesiliikenteellä.

Saimaan kanavan kehittämiseen investoidaan 90 miljoonaa euroa vuoteen 2024 mennessä. Investointien myötä kanavan sulkuväli pitenee ja kanavan vedenpinta nousee nykyisestä. Tämän jälkeen jopa 3200 tonnin vetoiset alukset* voivat liikennöidä Joensuun syväsatamaan. Satamaan kulkee myös suora rautatieyhteys.

Järvikuljetus tarjoaa erittäin vähähiilisen ja ympäristöystävällisen tavan käsitellä ja liikuttaa raskasta lastia. Tällä hetkellä seudulta rahdataan eniten sementtiä, pylväitä, sahatavaraa ja sellua.

*Rahtialusten enimmäismitat: pituus 93 m, leveys 12,6 m ja syväys 4,45 m.

 

Lähellä EU:n itäisintä kansainvälistä raja-asemaa

Tohmajärven Värtsilässä sijaitsee Niiralan kansainvälinen rajanylityspaikka, josta on rautatie- ja maantieyhteys Venäjälle. Kansainväliselle raja-asemalle on Joensuusta matkaa n. 75 kilometriä ja raja-asema on auki 24/7 ympärivuotisesti. Karjalan tasavallan pääkaupunki Petroskoi sijaitsee 290 km:n päässä raja-asemalta. Rajalta on matkaa Sortavalan kaupunkiin vain 68 kilometriä ja tieyhteys myös Pietariin on parantumassa vaiheittain.

Niirala on tärkeä kuljetusväylä elinkeinoelämälle. Niiralan kautta kuljetukset sujuvat sekä kumipyörillä että rautateitse. Rautateitse Niiralan kautta viedään muun muassa Enocell-tehtaan tuottamaa sellua Eurooppaan ja Aasiaan, ja Suomeen vuorostaan tuodaan puuta ja kemikaaleja.