Onko sulla pohdinnassa, mitä lähtisit opiskelemaan? Tässä hyödyllinen vinkki:
Jatkuvasti kehittyvä muoviala tarjoaa Joensuun seudulla huikeasti mahdollisuuksia sulle,
joka tykkäät viimeisimmästä teknologiasta ja oman työnjäljen näkemisestä. 💎

Monilla on muovista negatiivisiakin mielikuvia vaikkapa valtamerten jäteongelmien ja mikromuovien takia.
Muovi on kuitenkin ihan välttämätön materiaali esimerkiksi terveydenhuollossa ja teollisuudessa.
Siksi se on oikeassa paikassa ja oikein käytettynä korvaamaton – arkemme ei pelittäisi ilman muovia!

Kokosimme tähän alle neljä myyttiä muovialaan liittyen, joita oot saattanut kuulla 👇


”Muovialan koulutuksella ei tee mitään, koska tehtaat siirtyy Kiinaan”.

Ei pidä paikkaansa!

”Automaatio toimii samalla tavalla siellä ja täällä. Meiltä on jopa usein kysytty, että jos tietyllä hinnalla saa Kiinasta, pystymmekö tarjoamaan samaa. Aina ollaan pystytty, monesti jopa edullisemmin. Ihan vähän aika sitten meille siirtyi kaksi keissiä, kun hinta oli sama kuin Kiinassa mutta joustavuudessa ja toimitusajoissa pystyttiin tarjoamaan selvästi parempaa.

On myös mainittava, että me suomalaiset ollaan hyvin innovatiivisia ihmisiä, hallitaan automaatio ja uusien asioiden kehittäminen – siksi meillä on hyvä maine ulkomailla ja kanssamme halutaan työskennellä. Eli ei me täältä olla mihinkään lähdössä, päinvastoin Kiinasta siirtyy Suomeen tuotteita valmistukseen.”

Antti Pietarinen, Muovisola Oy


”Muoviala sopii vain niille, jotka tykkää puuduttavasta linjastoduunista”

Ei pidä paikkaansa!

“Muoviala on muuttunut paljon siitä mitä se on ollut. Automaation kehittyminen on tuonut työhön monipuolisuutta ja vaihtelevuutta. Meillä pääsee pelaamaan viimeisimmällä teknologialla sekä räpeltämään ja säätämään erilaisten koneiden kanssa. Siksi alamme tarvitsee tyyppejä, joita kiinnostaa olla kehityksessä mukana.

Esimerkiksi meidän tehtaalla saatetaan aluksi ohjelmoida tietokoneella muottien työstöradat, jotka siirretään robotille, joka puolestaan valmistaa muotit. Valmiit muotit tarkastetaan, että ne ovat millin tuhanneososan tarkkuudella oikean mittaisia. Lopuksi muoteilla valetaan ruiskuvalussa valmiita muovituotteita. Vaiheita siis riittää.”

Tero Vanninen, Muottituote Group Oy


“Ainoastaan jätkät kouluttautuvat muovialalle.”

Ei pidä paikkaansa!

“No toi on oikeastaan päin vastoin. Välillä nimittäin tuntuu, että meitä naisia on melkeinpä jopa enemmistö täällä Piipolla. Mun mielestä muoviala sopii kaikille, eli näissä hommissa pärjää muutkin kuin miehet. Meidänkin työpaikalta löytyy kaikenikäisiä ja kaikenkarvaisia tyyppejä.

Itse tykkään tehdä käsilläni. Tuntuu hienolta tuottaa lyhyessä ajassa paljon jotain konkreettista – pääsee näkemään oman työnsä tulokset. Työskentelen kalvokuskina sekä tiiminvetäjänä. Mun hommaan kuuluu esimerkiksi suunnitella kuka toimii milläkin koneryhmällä. Tää vaatii hyvää ihmissilmää sekä uskallusta tehdä päätöksiä ja ottaa vastuuta.”

Eeva Juvonen, Piippo Oyj

Hyvä Muovi! Piippo työskentely muovialalla


“Jos yhtään välität ympäristöstä, älä opiskele muovialaa.”

Ei pidä paikkaansa!

“Huoli ympäristöstä ja maapallosta on yhteinen kaikilla valmistuslaitoksilla, jotka muovia valmistavat ja käyttävät. Siksi me Thermo Fisherilläkin etsitään jatkuvasti tuoreita ratkaisuja ihan jo kierrätysmateriaalien uusiokäyttöön, pakkausmateriaalien vähentämiseen ja vastaavaan. Tän ansiosta meidän prosessit ovat kehittyneet huomattavasti ympäristöystävällisemmiksi. Kunpa jokainen miettisi, mihin käytetyt muovituotteet päätyvät.

Muovin käytön odotetaan vain kasvavan tulevaisuudessa. On monia käyttötarkoituksia, joissa sitä ei voida raaka-aineena korvata. Meiltä menee tuotteita tutkimukseen ja kehittämiseen muun muassa terveydenhoitoalalle. Tuotteemme pelastavat esimerkiksi 53 vauvaa vuorokaudessa. Siksi työllämme on merkitystä. Ja siksi me halutaan tehdä sitä joka päivä vastuullisemmin.”

Marko Mononen, Thermo Fisher Scientific Oy

Hyvä Muovi! Thermo Fisher välineet


Joensuun seudun muovialan yritykset ovat ottaneet töihin viimeisen kahden vuoden aikana noin 500 ihmistä.

Kannattaa siis kouluttautua alalle!


Tutustu Riverian muovialan koulutukseen!

Katso, mitä muovialan yrityksiä Joensuun seudulla toimii!