Kesälomareissu Joensuuhun teki Jani Akkilaan vaikutuksen. Ainakin siitä seurasi se, että mies palasi kaupunkiin perheensä kanssa mukanaan muuttokuorma ja timanttinen liikeidea.

Hyvä bisnesidea ja oikea asenne – menestyvän start up -yrityksen perustamiseen ei muuta tarvita. Ainakaan, jos ympäristö on oikea. Tämän tietää Process Geniuksen Jani Akkila, joka rakensi tukevan pohjan menestyvälle softafirmalleen Joensuussa, vaikka kokemus yrittäjyydestä oli pyöreä nolla ja ”idän kaupunki” verkostoineen entuudestaan tuntematon.

Täällä firma rakentuu vahvalle pohjalle, kun tekijät eivät vaihdu jatkuvasti

3D-malleihin ja virtuaaliympäristöihin perustuvia visuaalisia käyttöliittymäpalveluita valmistava firma sai puhurin siipiensä alle, kun Helsinkiin ensimmäisen toimipisteensä perustanut start up päätyi Joensuuhun. Muutaman onnenkantamoisen ja Joensuun hyvien bisnesnäkymien yhtälö sai Akkilan ottamaan yhteyttä JOSEKin asiantuntijoihin ja paikalliseen ELY-keskukseen. Tästä matka jatkui Tiedepuiston yrityshautomoon. Idea alkoi muuttua konkreettiseksi liiketoiminnaksi, ja kontaktit bisnesrintamalla kasvoivat. Loppu onkin voimakkaasti kasvaneen Process Geniuksen kohdalla historiaa.

Nopeaa ja tehokasta – Joensuussa asiat toimivat

Työtä ja sitkeyttä menestys on vaatinut, mutta ei pelkästään Akkilalta. Toimitusjohtaja painottaakin, että firman kasvun takana ovat myös muut yrityksen osakkaat. Tuloksien eteen on ahertanut myös joustava henkilökunta, joka on jakautunut kahteen eri toimipisteeseen. Process Geniuksen asiakasrajapintaa hoidetaan puhtaasti Helsingissä. Tuotantopuolen osaajat ovat kuitenkin Joensuussa, eikä yksikön siirrosta muualle keskustella. Ainakaan, jos Akkila päättää.

– Työntekijöiden pysyvyys on täällä täysin erilainen kuin Helsingissä, missä henkilöstön sitouttaminen on haastavaa. Täällä firma rakentuu vahvalle pohjalle, kun tekijät eivät vaihdu jatkuvasti. Ja mitä tulee työvoiman löytämiseen, se ei ole tuottanut haasteita. Meillä työskentelee tällä hetkellä Outokummun ammattiopiston pelipuolen kasvatteja sekä Karelia-ammattikorkeakoulusta ja Itä-Suomen yliopistosta valmistuneita. Toisin sanoen osaajia kolmella eri koulutuspohjalla. Kokeneemmankaan kaartin palkkaaminen ei ole ollut vaikeaa, Akkila toteaa.

Entä Joensuu itsessään – eikö Kaupunki idässä kalpene Helsingin tarjonnan ja mahdollisuuksien rinnalla?

– Kaikki samat palvelut, mitkä löytyvä Helsingistä, löytyvät myös täältä – mutta paljon nopeammin ja tehokkaampana. Täällä asiat vaan toimivat: välimatkatkin ovat järkeviä ja liikkuminen vaivatonta, Akkila hehkuttaa.