Pohjois-Karjalassa on laadittu maakunnallinen selviytymissuunnitelma koronakriisistä toipumiseksi yhteistyössä kuntien, elinkeinotoimijoiden ja yrittäjäjärjestöjen kanssa. Maakunnan elinkeinotoimijat sitoutuvat suunnitelman toteuttamiseen.

Tiedote 9.6.2020, julkaisuvapaa klo 9.00

Koronakriisistä uuteen kasvuun – Pohjois-Karjalan selviytymissuunnitelma elinvoiman vahvistamiseksi julkistettiin tiistaina 9.6. Joensuussa.

Kyseessä on Suomen ensimmäinen julkisuudessa esiteltävä maakuntatason suunnitelma, jolla tähdätään elinvoiman palauttamiseen kriisin jälkeen mahdollisimman nopeasti. Se on maakunnan toimijoiden yhteinen tahdonilmaus, jossa esitetyt toimenpiteet käynnistetään heti.

Suunnitelma koskee mm. elinkeinorakenteen uudistamista, kansainvälistymistä, osaamistason nostoa, yritysten kasvun kiihdyttämistä sekä paikallisen kysynnän elvyttämistä. Suunnitelma sisältää myös veto- ja pitovoimaa vahvistavia käytännön toimenpiteitä, kuten uusien asukkaiden ja osaajien houkuttelemista maakuntaan.

– Tällaisessa isossa murroksessa markkinat jaetaan uudestaan. Ne, jotka ovat nyt oikeaan aikaan liikkeellä, voivat ottaa isoja kehitysloikkia. Meidän on yhdessä huolehdittava siitä, että yrityksemme ja koko maakunta ovat tämän kriisin voittajia. Suunnitelma antaa siihen hyvät askelmerkit, sanoo suunnitelman kokoamisesta vastannut aluekehityspäällikkö Jarno Turunen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta.

Yritysten kilpailukyvyn vahvistaminen, lomautettujen työntekijöiden nopea paluu töihin ja kausityövoiman saatavuus ovat ELY-keskuksen ja TE-toimiston keskeisiä painopisteitä koronakriisistä noustaessa.

– Alueellisina ja monialaisina toimijoina pystymme hoitamaan hyvin myös tällaisen laajasti vaikuttavan ja viheliäisen tilanteen edellyttämiä tehtäviä, toteaa ylijohtaja Ari Niiranen Pohjois-Karjalan ELY-keskuksesta luottavaisena.

Pohjois-Karjalan Kauppakamarin toimitusjohtaja Matti Vuojärven mukaan on erittäin tärkeää käyttää muutostila myös oman tekemisen muuttamiseen.

– Kun aika muuttuu, on toimintatapojen muututtava. Entistä useammin asioita ratkaistaan porukalla. Yhdessä tekeminen antaa mahdollisuuksia ja myös jakaa riskejä, Vuojärvi linjaa.

Business Joensuu Oy:n toimitusjohtaja Harri Palviainen toteaa, että maakunnan kehitysyhtiöt vapautuvat viimeinen koronakriisin tulipalojen sammuttamisesta uuden kasvun tukemiseen.

– Yrityksillämme on hyvät edellytykset kasvupolulle palaamiseen. Autamme siinä asiantuntija- ja valmennuspalveluillamme, jotka tukevat yritystä perustamisesta kasvuun ja kansainvälistymiseen. Me kehitysyhtiöt tarjoamme yrityksille tukea erityisesti uuteen tilanteeseen apua tuovilla palveluilla. Esimerkiksi Business Joensuun Kasvun kick-off -kokonaisuudessa katsotaan kriisin jälkeiset mahdollisuudet ja uhkat, vaihtoehdot ja työkalut ja lähdetään yhdessä eteenpäin, Palviainen kertoo.

Maakunnan yritysten liikevaihdon kasvu pysähtyi vuoden 2019 lopulla eli tekemistä olisi riittänyt ilman pandemiaakin.

– Taloutemme on pyörinyt jo ennen koronaa yksityisen ostovoiman varassa. Nyt on tärkeää, että rattaat lähtevät pyörimään ja yritysten tyhjentyneet kassat kilisevät jälleen. Myös julkinen sektori on tärkeä asiakas monelle yrittäjälle. Jakamalla hankinnat sopivan kokoisiin osiin pystyisi useampi yritys tekemään tarjouksen, sanoo Pohjois-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Merja Blomberg.

Taitettu versio selviytymissuunnitelmasta löytyy maakuntaliiton nettisivuilta (https://www.pohjois-karjala.fi/julkaisut, Julkaisut 2020 -kansio).


Lisätietoja antavat esimerkiksi seuraavat julkistamistilaisuudessa 9.6. puheenvuoron pitäneet:

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, maakuntajohtaja Risto Poutiainen, p. 040 546 9649
Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, aluekehityspäällikkö Jarno Turunen, p. 0400 818 352
Pohjois-Karjalan Yrittäjät, toimitusjohtaja Merja Blomberg, p. 050 367 5194
Pohjois-Karjalan Kauppakamari, toimitusjohtaja Matti Vuojärvi, p. 0500 170 600
Pohjois-Karjalan ELY-keskus, ylijohtaja Ari Niiranen, p. 050 367 5194
Business Joensuu Oy, toimitusjohtaja Harri Palviainen, p. 0500 967 744
Lieksan kaupunki, kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen, p. 040 104 4001
Keski-Karjalan Kehitysyhtiö KETI, toimitusjohtaja Risto Hiltunen, p. 050 303 1313
Karelia-ammattikorkeakoulu, vararehtori Pekka Auvinen, p. 050 563 2184