Yrittäjyys ei ollut Joona Kotilaiselle itsestäänselvä valinta. Pienestä valokuvausalan ammatinharjoittajasta tie markkinointitoimisto Tovarin yrittäjäksi kulki Suomen rajojenkin ulkopuolelta. Uunituore kasvusuunnitelma kiteytti sen, mitä Tovari haluaa eniten tehdä. Yllättää ihmisiä.

Valokuvaus, Venäjä ja vahinko. Siinä kaikki mitä tarvittiin Joona Kotilaisen yrittäjyyden alkumetreille. Tradenomiopintojen lomassa aloitettu 366 photography project-nimeä kantava henkilökohtainen valokuvausprojekti toi Kotilaiselle näkyvyyttä valokuvaajana ja pian tieto Kotilaisen kuvaustaidoista levisi. Kotilaisen viikonloput alkoivat täyttyä keikoista perhetapahtumiin, muotokuvauksiin, häihin ja yrityskuvauksiinkin.

– Ei ollut muuta mahdollisuutta kuin perustaa toiminimi, jotta pystyisin laskuttamaan asiakkaita. Ajattelin myös, että näyttäähän se CV:ssä hyvältä työkokemukselta työnhaun koittaessa sitten valmistumisen jälkeen, kertoo Kotilainen.

Kuvausprojekti jatkui Venäjällä kuvasarjalla 120 days of Russia. Siellä Kotilainen opiskeli innovaatio- ja teknologiajohtamista Pietarin valtionyliopistossa ja teki yhteisiä projekteja opiskelijakollegansa Jussi Pirhosen kanssa. Pirhosen eteenpäin pyrkivä puskutraktorin persoona ja Kotilaisen professorimainen pitkäjänteisyys yhdistettynä samanlaiseen arvomaailmaan näyttäytyivät toimivana kombona. Yhteistyö myös yrittäjinä alkoi kiinnostaa molempia.

– Ensimmäinen yhteinen yrityksemme keskittyi venäläisturisteille tarjottaviin kalastusmatkoihin. Olimme huomanneet kuinka paljon venäläiset matkailevat Suomessa ja kasvua turismissa tapahtui koko ajan. Mutta siinä kävi niin, että markkinat putosivat lähes kokonaan loppuvuodesta 2014 Venäjän vallattua Krimin ja ruplan kurssin pudottua puoleen aikaisemmasta. Emme kuitenkaan lannistuneet. Tuon yrityksen myötä olimme huomanneet, että osaamisellemme digimarkkinoinnissa oli kysyntää. Silloin päätimme jättää Venäjään keskittymisen syrjään ja keskittyä digitaaliseen markkinointiin Suomessa, muistelee Kotilainen historiaa.

Muutakin kuin enemmän euroja

Joona Kotilaisen viimeistä puolta vuotta on rytmittänyt Business Joensuun GROW-kasvuvalmennus ja siihen liittyvät ryhmä- ja yksilötapaamiset. Kosiosuden kosioretki ja hevineulonnan MM-kilpailut ovat esimerkkejä projekteista, joita Tovari haluaa tulevaisuudessa tehdä lisää. Mieleenpainuvia, ainutlaatuisia, yllättäviä. Tovarissa tähdätään avaruuteen saakka. GROW-valmennuksessa luodun kasvusuunnitelman avulla Kotilainen sai lisää työkaluja unelmien tavoittamiseksi.

– Kasvusuunnitelmamme on keskittyä entistä enemmän yllättävien toteutusten luomiseen ja kehittää tiimimme valmiuksia niihin. Kasvu on muutakin kuin euroissa mitattava asia. On myös pidettävä huolta siitä, etten omalla ajatusmaailmallani tai taidoillani jarruta yrityksen toimintaa. Keskustelu ja reflektointi, joka kuului GROW-valmennuksen yksilötapaamisiin, oli minulle erittäin tärkeää. Olen oppinut, että ne ovat välttämättömiä myös henkilökohtaisen kasvun kannalta, tiivistää Kotilainen.

– Ilman valmennusta olisi ollut vaikeaa ottaa aikaa suunnitelmalle. Joka tapaamiskerralle oli pohdintatehtävä, joka pakotti pysähtymään sen äärelle ennen tapaamista.Valmentajani Mervi Leminen haastoi minut ajattelemaan ja potki eteenpäin niin ettei suunnitelma jää vain paperille, vaan tulee oikeastikin käytäntöön, kertoo Kotilainen.

– Kasvusuunnitelmassa on myös Tovarin profiilin terävöittäminen enemmän luovan toimiston suuntaan. Tästä syystä emme keskity yksittäisiin työkaluihin ja palveluihin vaan pystymme muovautumaan aina tilanteisiin sopivalla tavalla, myös haastavien aikojen keskellä. Kun olemme onnistuneet työssämme ja yllättäneet ihmiset, näkyy se koko tiimin innostuksena ja niitä projekteja muistellaan yhdessä vielä paljon myöhemminkin.

– Olemme myös tutkineet erilaisia teknologioita ja miettineet, miten niitä voisi hyödyntää yllättävällä tavalla – yksi aihio mahdollistaa edullisen vierailun avaruuden rajamailla. Ja vain siksi, että uusien ratkaisujen keksiminen on mielenkiintoista, jatkaa Kotilainen visioistaan ja toivoo, että sopiva projekti osuisi joskus kohdalle.

Kasvusuunnitelmamme on keskittyä entistä enemmän yllättävien toteutusten luomiseen ja kehittää tiimimme valmiuksia siihen.

Kasvamisen ilo ja kipu

Venäjästä näkyy vielä merkkejä Tovarin toimistolla. Kotilaisen kuvaamat Pietari-aiheiset kuvat koristavat seiniä, venäläisiä tavaroita on esillä Kotilaisen toimistossa ja palvelutarjontaankin kuuluu Venäjä-osaamista. Venäjä ei kuitenkaan ole enää kasvusuunnitelmassa mukana kuin alaotsikkona. Kotilainen itse ei enää valokuvaa tai tee juurikaan muuta luovaa tuottamista vaan siihen on palkattu osaava henkilökunta, kymmenkunta ammattilaista.

– Olen aiemmin tehnyt lähes kaikkia meillä tehtäviä tuotantoja myös itse. Koodannut, kuvannut, editoinut, suunnitellut ja kirjoittanut. Jotkin tehtävät luovutin ilolla muille, mutta varsinkin kuvaustoiminnasta luopuessani tunsin kipua. Välillä tekisi mieli mennä mukaan mielenkiintoisiin tuotantoihin, mutta sitten muistuttelen itseäni, että olemme palkanneet aina sen, kuka hallitsee homman paremmin, kertoo Kotilainen.

– Tehtäväni on yhdessä Jussin kanssa viedä Tovaria eteenpäin. Kasvusuunnitelma on tehty nyt kahdeksi vuodeksi. Minun tulee opiskella, kuinka voin parhaiten luotsata Tovaria ja johtaa itseäni. Aina kun palkkaamme uuden työntekijän, on Tovari isoin yritys, jossa olen ikinä työskennellyt, kertoo lähes aina vain yrittäjän roolissa työskennellyt Kotilainen.

– Valokuvauskin on tauon jälkeen tullut takaisin arkeeni. Ei työnä vaan harrastuksena. Arjen kuvaamisena. Sellaisena, miten sen aloitinkin.

Markkinointitoimisto Tovari
– Perustettu 2014
– Yrittäjät Joona Kotilainen ja Jussi Pirhonen
– Toimipisteet Joensuussa ja Porissa
– Työllistää noin 15 henkilöä
https://tovari.fi/

FAKTA: GROW-kasvuvalmennus

Tarkoitettu yrityksen tavoitteellisesta kehittämisestä kiinnostuneille yrittäjille ja yritysten vastuuhenkilöille.

  • Tunnistetaan tärkeimmät kasvun tekijät ja laaditaan kasvusuunnitelma.
  • Tuloksena syntyy kirkas kokonaiskäsitys yrityksen nykytilasta ja kasvun mahdollisuuksista.
  • Sopisiko Kasvuvalmennus juuri sinulle? Lisätietoja ja testi: https://www.businessjoensuu.fi/kasvuvalmennus/tee-testi/
  • Kehityskumppanina Euroopan Unioni, Euroopan Aluekehitysrahasto EAKR ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto

Kiinnostuitko? Lue lisää GROW-kasvuvalmennuksesta