Dispelix Oy:lle millimetrin tuhannesosa on iso mitta, mutta samaan aikaan miljardien älylasimarkkinat realistinen kasvumahdollisuus. Maailman lupaavimpien startup-yritysten joukkoon rankattu Dispelix aikoo parin vuoden sisällä tehdä älylaseilla saman, mitä kännykkävalmistajat tekivät reilussa 20 vuodessa – tuoda edulliset älylasit kaikkien ihmisten saataville.

Dispelix Oy:n tuote on valojohdeoptiikkaan perustuva linssi. Lähes runolliselta kuulostaa, kun Dispelixin Joensuun-toimipisteen vetäjä Petri Stenberg kertoo samaan hengenvetoon, että valo on koko Dispelixin teknologisen oivalluksen syvin olemus.

Selvää on, että nyt ollaan oikeasti jännän äärellä!

Terminä ”valojohdeoptiikka” ei maallikon mielessä hetikään avaudu. Lähemmäs konkretiaa tullaan, kun Stenberg ryhtyy puhumaan näytöistä – siis niistä tietokoneen, tabletin ja kännykän näytöistä. Pian näyttöjä voidaan valmistaa Dispelexin kehittämästä linssimateriaalista. Ne näytöt ovat kevyitä ja alle millimetrin ohuita.

Näyttöelementti – linssi – on vapaasti muotoiltavissa. Dispelixin omassa prototyypissä linssit on yhdistetty tavanomaiselta näyttäviin aurinkolasin sankoihin. Näyttöjä voidaan jatkossa ohjata vaikkapa puheella tai käden heilautuksella.

Uusi teknologia

Dispelix on tähän saakka kehittänyt ja valmistanut linssejään Itä-Suomen yliopiston fysiikan laitoksella. Ilman yliopiston huippuluokan tiloja, laitteistoja ja osaamista uuden teknologian kehittäminen ei olisi nyt massatuotannon starttivaiheessa.

– Meille tärkeä laite on yliopiston eletronisädelitografia. Joensuussa sellainen on ollut pitkään, Aalto-yliopistoon saatiin vastaava laite äskettäin. Olemme hyödyntäneet molempia.

Stenberg määrittelee Hololensit ensimmäiseksi versioksi älylasien tuoteryhmässä. Microsoftin Hololens-laseja on voinut ostaa Suomesta viime vuoden lopulta lähtien.

– Tuote on raskas ja kallis. Yhä edelleen Hololensin hinta on noin 3 000 euroa. Olen verrannut tilannetta matkapuhelimiin. Ensimmäiset puhelimet olivat kalliita ja raskaita raahattavia. Älylasien kohdalla kehityskaari tulee olemaan sama kuin puhelimissa, mutta huomattavasti nopeampi. Markkinoille tulee parempia, pienempiä ja halvempia komponentteja, jotka mahdollistavat yhä pienemmät laitteet ja halvemmat hinnat.

Tarkan ja terävän kuvalaadun ja käytön energiatehokkuuden lisäksi hinta on yksi Dispelixin kehittämän teknologian olennainen valtti. Dispelix pystyy valmistamaan linssejään noin kolmasosalla kilpailijoiden valmistuskustannuksista.

Rajaton kohderyhmä

Maailman ensimmäisen elektronisen tietokoneen julkistamisesta on kulunut reilut 70 vuotta. Suomessa ensimmäinen antennien välityksellä esitetty televisiolähetys nähtiin vuonna 1955. Maailman ensimmäinen tekstiviesti matkapuhelimesta toiseen lähetettiin vuonna 1992. Nyt keskustellaan luontevasti yhtä lailla laajennetusta todellisuudesta, robottiautoista ja tavaroiden 3D-tulostamisesta.

– Teknologian kehitysvauhti on koko ajan käynyt huimaavammaksi. Teknologian sovellukset myös arkipäiväistyvät nopeasti. Todellisuus ja virtuaalitodellisuus sekoittuvat. Lisätyn todellisuuden näytössä internet ja kaikki olemassa olevat kuvankäsittelyn mahdollisuudet ovat käytettävissä.

Älylasit ja laajennettu todellisuus voivat olla viihdettä – pelejä, leikkiä, ajanvietettä. Sen lisäksi ne voivat olla työkaluja insinööreille, lääkäreille, suunnittelijoille, opettajille.

Tuotanto Aasiaan

Petri Stenberg on palannut Aasiasta pari päivää ennen haastattelua. Matka oli onnistunut, Dispelixin virtuaalinäyttöjen massatuotannon käynnistäminen etenee suunnitellusti.

– Julkistamme tänä vuonna oman tuotteemme ja käynnistämme tuotannon. Tuote myydään komponenttina asiakkaille. Periaatteessa mitkä tahansa maailman teknologiatalot voivat olla meidän asiakkaitamme.

 

FAKTA: Dispelix Oy

  • Perustettu vuonna 2015, VTT:n spinoff
  • Valmistaa uuden sukupolven virtuaalinäyttöjä muun muassa älylaseihin
  • Yrityksen kehittämä teknologia perustuu valojohdeoptiikkaan
  • Ainutlaatuisen teknologian ansiosta materiaalikustannukset jäävät yhteen kolmannekseen kilpailijoiden valmistuskustannuksiin verrattuna
  • Käynnistää linssien massatuotannon Aasiassa kuluvan vuoden aikana
  • Yhtiön toimipaikat sijaitsevat Joensuussa, Espoossa ja Oulussa
  • Työllistää tällä hetkellä vajaat 20 henkilöä
  • Suunnittelee tuplaavansa työntekijämäärän noin vuoden sisällä
  • Yhdysvaltalainen data-analyysiyhtiö Quid listasi Dispelixin maailman lupaavimpien startup-yritysten Top 50 -listalle vuonna 2017

 

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen / Viestintä Ässä Oy