Uusi hotelli Joensuun ydinkeskustaan – kansainvälisyyttä karjalaisella twistillä. Lommon oikaisua maalipintaa rikkomatta - myös mobilisoidusti. Lietsu Palvelut Oy ja Lommon Oikaisu Pesonen ovat uusia pohjoiskarjalaisia yrityksiä, ensimmäisten joukossa vuonna 2019. Tuoreiden yrittäjien fokus on kirkas ja aikeet kasvuhaluisia.

Joensuulaiset Helena Puhakka-Tarvainen ja Maria Saastamoinen muhituttivat ajatusta yrittäjyydestä parin vuoden ajan. Palkkatyössään – Karelia-ammattikorkeakoulun tutkimus- ja kehittämistehtävissä kumpikin – naiset ovat työskennelleet tahoillaan lähellä yritysrajapintaa projekteissa, kansainvälisissä hankkeissa ja rahoituskuvioiden suunnittelussa.

– Mitä enemmän hankkeita yritysrajapinnalla tuli pyöriteltyä, sitä paremmalta ajatus omasta yrittäjyydestä rupesi tuntumaan. Liikeideoita pallottelimme useitakin luottaen siihen, että kun se oikea osuus kohdalle, kyllä sen sitten huomaa.

”Se oikea” kiteytyi lopulta Saastamoisen omasta Airbnb-kokemuksesta. Hän vuokrasi puolentoista vuoden ajan yhtä huonetta kotonaan Joensuussa ulkomaisille matkailijoille.

– Mietin, millaisia matkailijoita meille tuli, miksi he valitsivat kotimajoituksen ketjuhotellin sijasta. Alkoi hahmottua tarve yksilöllisen ja uniikin tarpeesta – karjalaisuuden, kulttuurin ja luonnon kantavista teemoista, Saastamoinen luonnehtii.

Huoneistohotelli Lietsu avaa ovensa marraskuussa 2019. Joensuun keskustaan entisen postitalon kahteen ylimpään kerrokseen rakentuu siihen mennessä 31 uniikkia huoneistoa.

– Karjalaisuus tulee olemaan vahvasti läsnä. Ei tule mitään kylmää vastaanottotiskiä, tulee yhteinen tila nauttia karjalaista aamiaista, näköalasauna Pielisjoen suuntaan ja toimivat fasiliteetit myös pidempiaikaiseen asumiseen, Helena Puhakka-Tarvainen luettelee.

Lietsun konseptiin kuuluu sekin, että moderniin karjalaiseen vieraanvaraisuuteen nivotaan elämyspalveluja ja kulttuuritarjontaa monien yhteistyökumppanien kanssa.

– Hotellikonseptia kehitetään ajatuksella tuoda uutta kansainvälistä matkailijavirtaa Joensuuhun. Paikka, jossa aloitamme, on loistava – kaupungin ytimessä ja hyvien palvelujen äärellä. Konsepti mahdollistaa myös toiminnan laajentamisen, emme ole yhteen paikkaan sidottuja.

Yrityksen perustamisvaiheessa Saastamoinen ja Puhakka-Tarvainen ovat valjastaneet avukseen moninaiset verkostot toisten yrittäjien vertaistuesta Business Joensuun yritysvalmennukseen. Rahoituksen kokoaminen on ollut yksi isoimmista haasteista, mutta siitäkin neuvokkaat ja ennakkoluulottomat naiset selviytyivät kunnialla.

– Aikamoista palapelin kokoamista, mutta hyvin olemme saaneet tarvittavan avun. Keskusteluissa saatu uskonvahvistus on ollut tärkeää.

Lommot sileiksi maalipintaa rikkomatta

Sami Pesosen alkuvuosi oli kiireinen, sana lommon oikaisun erikoisosaajasta on kiirinyt vikkelästi eteenpäin. Starttivaiheessa Lommon Oikaisu Pesosta ovat työllistäneet autoliikkeet, joille Pesonen on vienyt palvelunsa mobilisoidusti. Omat tilat yritys saa maaliskuussa.

– Siihen saakka teen työtä kurvaamalla työkalut mukanani asiakkaan luokse. Kunhan yrityksen tilat Joensuun Aspitiellä saan käyttöön, niin pystyn kasvattamaan asiakaskuntaa yksityisiin autoilijoihin.

Sami Pesonen valmistui kymmenisen vuotta sitten autokorimekaanikoksi. Autoihin liittyvä ammatinvalinta oli selvää jo nassikasta lähtien. Opintojen jälkeen työkokemusta karttui parissakin autoliikkeessä. Työ opetti myös PDR-tekniikan.

– Lyhenne tulee sanoista Paintless Dent Repair – kolhun korjaaminen maalaamatta. Sen verran kiinnostavaa ja teknisesti haastavaa PDR on, että se puoli autokorimekaanikon hommasta vei lopulta mennessään. Tuli olo, että tämä on se minun juttuni, tätä lähden tekemään yrittäjänä.
Pesonen omistautui ajatukselle yrittäjyydestä ja selvitteli netistä saaduilla tiedoilla yrittäjyyteen liittyviä asioita. Te-toimistosta mies neuvottiin Business Joensuun yritysvalmentajan pakeille.

– Yritysvalmentaja tutki tekemäni liiketoimintasuunnitelman todeten, että hyvältä näytti. Siitä sitten neuvot rahoituksen hakemiseen ja yritystä käynnistämään.

Pesosen liiketoimintaideana on tarjota lommon oikaisua nopeasti, luotettavasti ja edullisesti. Asiakaslupaus kuulostaa simppeliltä, mutta mistään jokamiehen taidoista työssä ei ole kyse. Ennemminkin kyse on erityisosaamista vaativasta nykyajan käsityöläisyydestä.

– Matkassa kulkee oikaisukoukkusarja ja työssä äärimmäisen tärkeä valo. Lommo peilataan näkyviin mattavaloa vasten. Oikaisukoukkuja tarvitaan monia, koska autojen kotelorakenteissa on eroja ja jokaisen lommon taakse pitää päästä ujuttautumaan.

Ennen firman perustamista Pesonen teki yrittäjän kotiläksyjä markkinoita ja alan tarjontaa tutkiskellen. Selvisi, että Joensuun seudulla toista aktiivista PDR-taituria ei ole. Niin ikään kävi ilmi, että PDR-oikaisijoista on kovasti pulaa esimerkiksi pääkaupunkiseudulla.

– Sitä pitää pohtia, että pitäisikö lähteä etelän suuntaan tekemään viikon keikkaa silloin tällöin. Töitä näyttää olevan, yrittäjä pohtii todeten samalla, että oman työntekijän palkkaaminen on sekin tulevaisuuden mietteissä.

Vaan ennen kuin yrittäjä ehtii ajatella koukkusarjan ja valon pakkaamista reissun päälle, ollaan jo keväässä. Juuri kevät on lommon oikaisijalle todellinen sesonki. Autot kuoriutuvat lumen ja jään alta. Kevätpesussa ja vahauksessa paljastuu talven aikana tullut lommo jos toinenkin. Silloin Sami Pesosen puhelin soi tiuhaan ja yrittäjä pääsee toteuttamaan yhtä asiakaslupaustaan: ”soita niin saavun”. Niin lupaa mobilisoitu PDR-oikaisija nettisivuillaan.