Business Joensuu Oy:n hallitus teki 25.5.2021 päätöksen uuden Photonics Center Oy:n perustamisesta. Photonics Center -palvelukokonaisuus on yksi keskeinen osa Joensuun seudun elinkeinostrategian toteuttamista. Se tukee voimakkaasti kasvavan fotoniikka -alan yritysten ja työpaikkojen syntymistä sekä uusien yritysten sijoittumista Joensuun seudulle. Photonics Center -palvelukokonaisuuden mahdollistavat seudun vahva tutkimus- ja koulutusosaaminen sekä kansainväliset verkostot. Palvelukokonaisuutta on rakennettu laajassa yhteistyöprojektissa, jossa siirrytään nyt seuraavaan vaiheeseen.

Joensuussa toimiva Photonics Center auttaa yrityksiä lyhentämään tutkimus- ja tuotekehitysaikaa ja saamaan tuotteet nopeammin markkinoille. Photonics Center on maailman mittakaavassakin ainutlaatuinen fotoniikka-alan osaamis- ja palvelukeskus. Yritykset ja muut alan toimijat saavat yhdestä paikasta alan huipputoimijoiden palvelut ml. osaajat ja koulutuksen, yhteiskäyttöiset laitteet ja palvelut, sekä monipuoliset toimitilat. Photonics Center panostaa laitepalveluihin tarjoamalla mm. Suomessa ainutlaatuisen palvelun kamera- ja Lidar -moduulien aktiiviseen kohdistamiseen, kokoonpanoon ja testaukseen, joka mahdollistaa myös koetuotannon. Laitetarjontaa laajennetaan vaiheittain. Palvelutarjontaa tukevat Itä-Suomen yliopiston (UEF), Karelia-ammattikorkeakoulun ja Riverian tutkimusympäristöt ja osaaminen.

Tiloja otetaan käyttöön vaiheittain ja ne sijaitsevat Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella, fotoniikan instituutin vieressä. Tilat omistaa Suomen Yliopistokiinteistöt Oy, joka toimii keskuksen yhteistyökumppanina. Photonics Center tarjoaa polun myös Joensuun seudun muihin tuotannollisiin toimitiloihin mahdollistaen laajamittaisen kansainvälisiä markkinoita palvelevan tuotantotoiminnan.

– Photonics Center Oy:n perustaminen on yksi konkreettinen askel kohti Joensuun seudun yhteistä visiota, jossa luodaan fotoniikka-alalle 1000 työpaikkaa ja 200 miljoonan euron liikevaihto. Yhteistyö seudun toimijoiden välillä fotoniikkakeskuksen rakentamisessa on ollut todella hedelmällistä ja se on nyt mahdollistanut siirtymisen seuraavaan vaiheeseen, toteaa toimitusjohtaja Harri Palviainen Business Joensuu Oy:stä.

Perustettava Photonics Center Oy on keskuksen palvelukokonaisuutta markkinoiva, myyvä ja operoiva yritys, joka myös kehittää tavoitteellisesti fotoniikka -ekosysteemin toimintaa. Yhtiö on Business Joensuun 100 %:sti omistama tytäryhtiö. Keskuksen yhteistyökumppaneina ja palvelun tarjoajina toimivat Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu ja Riveria. Yhteistyötä tehdään myös laajasti kansainvälisten TKI-organisaatioiden ja yritysten kanssa. Keskuksen yhteyteen käynnistetään toimintaa tukeva Photonics Center Co-operation Forum, jossa on mukana alan toimijoita seudulta ja maailmalta.

Valmistelevaa Photonics Center JPC -projektia on rahoittanut Pohjois-Karjalan maakuntaliiitto. Palvelukokonaisuuden jatkokehityksessä on kansallisella tasolla mukana myös Työ- ja elinkeinoministeriö Joensuun kaupungin kanssa tehdyn ekosysteemisopimuksen kautta.

Joensuun seutu on profiloitunut valon käsittelyyn pohjautuvan fotoniikka-alan tutkimuksen, tuotekehityksen ja kaupallistamisen kansainväliseksi veturiksi. Joensuun kaupunki on nostanut fotoniikan yhdeksi neljästä kärkitoimialoistaan. Suomessa alan liikevaihto 1.2 miljardia euroa ja vuosikasvu keskimäärin 12%. Euroopassa alan liikevaihto on 69 miljardia euroa ja se työllistää 300 000 ammattilaista. Erityisesti optiikka, optiset komponentit sekä kuvantaminen ovat kasvualueita. Fotoniikkateknologioita hyödynnetään mm. teollisuuden automatisoinnissa, valaistuksessa sekä tieto- ja kommunikaatioratkaisuissa.

Lisätiedot:

Harri Palviainen, toimitusjohtaja, Business Joensuu Oy, harri.palviainen@businessjoensuu.fi, +358 500 967 744

Pauliina Pikkujämsä, palvelujohtaja, Invest In- ja sijoittumispalvelut, Business Joensuu Oy, pauliina.pikkujamsa@businessjoensuu.fi, +358 40 743 4362

 

Kuva: visiokuva, Aihio Arkkitehdit Oy