Asiakaslähtöinen tapa toimia – juuri sen kahvio-leipomo Taukoherkut on virittänyt viimeisen päälle. Ilomantsissa paikalliset tietävät, että sisään sopii tulla aina, kun ikkunoista valo kajastaa. Asiakkaita lähellä ja kauempanakin leipomo hellii innokkaalla tuotekehityksellä. Ja jos mieleistä leivonnaista ei heti vitriinistä löydy, sopii tehdä ehdotuksia, kannustaa Taukoherkkujen yrittäjä Minna Lauri.

Joulukuussa 2019 yrittäjä Minna Lauri teki rohkean päätöksen. Kahvio-leipomossa kauppa oli käynyt sen verran notkeasti, että asiakaspaikkoja piti saada lisää. Vuonna 2014 perustettu yritys sitoutui laajentamaan tilojaan. Vaan sitten maaliskuussa puhkesi koronapandemia.

– Jos tulevan olisin tiennyt, ei olisi kannattanut laajentaa, huokaa Minna Lauri.

Jo kahvio-leipomon perustamisvaiheessa tilojen rakentamisen kanssa riitti urakkaa enemmän kuin mihin Lauri oli varautunut.

– Ilman seudullista yrityspalvelua ja Tuomo Roivaksen apua hommasta ei olisi tullut yhtikäs mitään. Paperitöissä ja investoinnin avustusten hakemisessa riitti probleemia kerrakseen.

Persoonallisella otteella

Kahvion ja leipomon pyörittämisessä Minna Laurilla on tyystin oma persoonallinen tyylinsä. Palvelua on tarjolla kutakuinkin yötä päivää. Ehtivä henkilökunta huolehtii aamupalaa nälkäisille, evästä yön työvuoroon kiirehtiville sekä tarjottavaa myös isompiin tapahtumiin ja juhliin.

– Paikkakuntalaisia, mökkiläisiä ja paljon työläisiä. Kaikkia asiakasryhmiä on totuttu palvelemaan juuri niin kuin palvelua halutaan. Tarjolla on suolaista ja makeaa. Ja nimenomaan niin, että tuotevalikoimaan tuodaan kaiken aikaa jotakin uutta ja erilaista, kokeilevaakin. Vaihtelu ja innovointi pitää leipurinkin mielen virkeänä.

 

face BJ Taukoherkut joulukuu by Jarno Artika

Huomio raaka-aineisiin

Tuotevalikoimaa kehittäessään ja uusia makuelämyksiä tarjoillessaan Taukoherkut suosii kunkin sesongin raaka-aineita ja myös lähellä tuotettua ruokaa. Juuri nyt Minna Lauri on innostunut ilomantsilaisen tuottajan, Joonas Potkosen ohraryyneistä.

– Koe-erällä lähdetään liikkeelle. Tavoitteena on valmistaa uutta, maukasta ja jotakin erilaista – näyttää, että paikallisessa luomuohrassa on potentiaalia!

Poikkeusaika

Kesä 2020 on ollut kahvio-leipomon yrittäjälle haastava. Korona tuntui kipeästi myös perinteisten Karhufestivaalin aikana. Nyt jo 20-vuotista juhlaansa viettänyt ilomantsilainen tapahtuma on vuosia tietänyt vilkasta viikonvaihdetta. Kuluneen kesän tapahtumaa yrittäjä luonnehtii yhdellä sanalla – fiasko.

Nyt Taukoherkuissa valmistaudutaan tärkeään joulusesonkiin. Tänä vuonna yrittäjä on kuitenkin perin mietteliäs, nakertaako korona joulupöytien kattausta. Epävarmankin äärellä Minna Laurilla on halu yrittää ja myös työllistää. Tällä hetkellä työntekijöitä on yrittäjän apuna kaksi. Lauri arvostaa työntekijöitään tietäen, ettei ahkeria ja osaavia käsiä ole pienellä paikkakunnalla ruuhkaksi asti.

– Yrittäjänä pitäisi kyetä huolehtimaan työntekijöistään, suojella. Siksi toivon todella, että asiakkaat lähellä ja kauempanakin suosisivat alueensa pieniä yrityksiä ja palveluja.

Taukoherkut kattaa tulevaan joulupöytään uusia herkkuja perinteisten lisäksi. Joulun lähestyessä leipuri vinkkaa raakapakastetuista riisi- ja perunapiirakoista.

– Olemme loihtineet piirakoista ihan omat versiomme – ja sittenkin onnistuneesti! Mikäpä sen helpompaa ja herkullisempaa, kuin hankkia piirakat pakasteina ja paistaa siellä kotiuunissa. On sitten kotona mukava tuoksutella paistoksiaan.

Ikuinen optimisti

Vaikka koronan luoma epävarmuus huolettaa, Minna Lauri näkee poikkeustilanteessa myös hyvää.

– Korona vie jotakin vanhaa, mutta tuo myös paljon uutta. Kun totunnaiset toimintatavat eivät enää kanna, on kehitettävä uusia. Niin yritetään tehdä Taukoherkuissakin. Välillä vain tuntuu siltä, etteivät vuorokauden tunnit ihan riitä.

Sanomalehti Karjalaisen haastattelussa vuonna 2017 Minna Lauri tokaisi, että on elämässään toiminut monessa ammatissa. Kokeilematta kuulemmat ovat vain astronautin ja kansanedustajat hommat. Yrittäjältä vaaditaan sitkeyttä ja kykyä sietää epävarmuutta. Niitäkin taitoja elämä on Laurille opettanut.

– Olen toiminut myyntityössä, siivousalalla, ravintolassa, pitseriassa ja pesulassakin. Nuorena aikanaan lähtenyt Kolarista – toista Suomen reunaa alas ja toista ylös. Sillä matkalla on saanut nähdä paljon – immeisiä moneen eri lähtöön. Tämä matka on ollut aivan ihana!

Yrittäjänä pitäisi kyetä huolehtimaan työntekijöistään, suojella. Siksi toivon todella, että asiakkaat lähellä ja kauempanakin suosisivat alueensa pieniä yrityksiä ja palveluja

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä Ässä Oy

Kuvat: Jarno Artika