Yrityshautomossa liikeideansa ensiaihiota hionut Puuartisti Oy:n perustaja Miikka Kotilainen on luonut omaleimaista puuseppäbrändiä vuodesta 2014 ja kasvu haastavalla käsityöläisalalla on ollut vauhdikasta. Kiitos kuuluu paitsi hyville tekijöille, myös Joensuun seudun verkostoille ja sparrausavulle.

Puuartesaani Miikka Kotilainen oli jo pidemmän aikaa pyöritellyt mielessään visiota uniikkeja mittatilausprojekteja valmistavasta puusepänyrityksestä – mutta tuon vision jalostuminen konkreettiseksi verstaaksi Puuartisti-nimen alla vaati vielä paljon mietintää.

Onneksi apua askarruttavaan alkuvaiheeseen löytyi, kun tuolloin 23-vuotias Kotilainen pääsi ideoineen Yrityshautomon esihautomovaiheeseen Timo Ruohion sparrattavaksi.

– Timosta tuli eräänlainen “yritysmaailman tukihenkilö”, jonka kanssa käytiin läpi paljon konkreettista asiaa yrittäjyyteen liittyen. Kaikista tärkeintä oli kuitenkin henkinen tuki. Sellainen uskon vahvistaminen, että yritysideani ja isot investoinnit kantavat, Kotilainen muistelee.

Yhden miehen verstaasta nelihenkiseksi tiimiksi

Kotilainen löysi sopivat tilat verstaalleen Kontiolahden vanhalta varuskunta-alueelta syksyllä 2014, ja pian yksinyrittäjän käsipari ei enää riittänytkään vastaamaan kasvavaan kysyntään. Nyt verstas työllistää Kotilaisen lisäksi kolme vakituista työntekijää ja mittatilausprojektit ovat entisestään monipuolistuneet.

Työn alla on ollut mm. ravintoloiden puusisustuksia, persoonallisia saunoja, portaita, ruokapöytiä, säilytyskalusteita – jopa leikkipallot Ähtärin pandoille. Mitä asiakas vain uskaltaa puusta unelmoida, sen Puuartisti haluaa toteuttaa yksilöllisesti ja kestävästi.

Alusta asti toiminnan perustana olleet ajatukset uniikkiudesta, laadusta, kertakäyttökulttuurin vastustamisesta ja “tulevaisuuden antiikista” ovatkin löytäneet vastakaikua kasvavassa asiakaskunnassa, jota on nyt ympäri Suomen.

Tarinapuita ja kansainvälisiä suunnitelmia

Ensimmäisen kolmen vuoden jälkeen verstastilat kävivät auttamatta liian pieniksi, joten Puuartisti käynnisti verstaan mittavan laajennustyön. Nyt laajennus on valmis ja seuraavaksi “tarinoita kertova puuseppä” alkaa valmistaa kalustepiensarjoja ja uniikkikalusteita “tarinapuusta”. Sillä tarkoitetaan puumateriaalia, jolla on jotain mielenkiintoista menneisyydessään: jotka ovat kasvaneet merkittävällä paikalla tai keränneet patinaa ollessaan käytössä jossain rakenteissa. Puuartistilla puiden vaiheikkaat tarinat sitten ikään kuin liitetään osaksi niistä valmistettavaa kalustetta.

Tarinakalusteiden lisäksi kansainväliset markkinat ovat olleet Puuartistin pitkän tähtäimen tavoitteena.

– Uskon ja toivon, että apua löytyy, kun toden teolla lähdemme tavoittelemaan kv-markkinoita, ja ensiaskeleita siihen suuntaan on jo otettu. Kannustusta ja positiivisuutta tältä seudulta ei ainakaan puutu, Kotilainen iloitsee.

Kontakteja ja verkostoitumista

Sen Kotilainen on huomannut, että Joensuun seudulla on helppo verkostoitua ja löytää kontakteja. Sen kuin kysyy, niin apu löytyy nopeasti – etsipä sitten puuntyöstökoneita, rekrytointiapua tai muita hyödyllisiä kontakteja.

Joensuun seudulla on helppo verkostoitua ja löytää kontakteja

– Silloinen Josek eli nykyinen Business Joensuu tuntuu olevan sellainen tietopankki, mistä saa vinkkiä, kehen kannattaa milloinkin olla yhteydessä. Meidän kanssa on käyty myös paikan päällä kartoittamassa, millaisia kehittämistarpeita meillä on ja ketä yhteistyökumppaneita siihen voisi löytyä.

Myös kaupungin aktiiviset yrittäjäjärjestöt tukevat Kotilaisen mielestä omalta osaltaan yritysmyönteistä tekemisen ilmapiiriä. Järjestöjen kautta on ollut helppo tutustua ihmisiin ja saada toimintaa näkyväksi – ja tehdä myyntiäkin.

– Yleisesti olemme saaneet tosi myönteistä palautetta tekemästämme työstä ja se innostaa jatkamaan. Haluammekin antaa alueelle myös jotain “takaisin”: olen esimerkiksi käynyt kouluissa puhumassa yrittäjyydestä ja ensi keväänä tuomaroin puuseppien Taitaja-kisojen finaalia. On hieno juttu, jos voin olla herättämässä jollekin yrittäjyyden kipinää.