”Upeaa, suurenmoista, fantastista!” Hurmaavat määreet toistuvat walesilaissyntyinen Claire Laceyn puheessa, kun hän kuvailee Joensuuta - luontoa, palveluita, pyöräilyreittejä, kaupungin kansainvälistä ilmapiiriä, junamatkailun sujuvuutta ja luottamukseen rakentuvaa suomalaisuutta.

Elettiin 1980-luvun puoliväliä. Joensuun kaupunginorkesterissa käyrätorvea soittanut Pertti Vattulainen opiskeli Lontoossa. Hän kävi viikoittain kuuntelemassa, kun Claire Lacey soitti lontoolaisessa harjoitusorkesterissa.

– Joensuussa on kaksi avointa sellistin paikkaa, tule! Niin kehotti Vattulainen, ainakin kokeilemaan. Tulin ensin vuodeksi ja puolitoista vuotta myöhemmin vakituisesti, Joensuun kaupunginorkesterin sellisti Claire Lacey muistelee.

Muusikolle ura joensuulaisessa orkesterissa on ollut näköalapaikka – Lontootakin antoisampi.

– Joensuussa olen voinut soittaa useiden ulkomaalaisten muusikoiden kanssa, se ei olisi ollut mahdollista Iso-Britanniassa. Sikäläinen muusikkojen liitto ja piirit olivat hyvin suljettuja; ulkomaalaisen soittajan oli hyvin vaikea saada töitä. Sen sijaan Joensuussa noin kolmannes orkesterin soittajista on tälläkin hetkellä ulkomaalaisia. Se on iso plussa Joensuulle.

Monen kulttuurin persoona

Claire Lacey suoritti musiikkiopintonsa viidessä vuodessa Englannissa ja Skotlannissa. Ennen tuloaan Joensuuhun hän työskenteli puolentoista vuoden ajan Italiassa. Englannin koti on Ditchlingissä lähellä Brightonia, siellä asuu myös hänen puolisonsa, maailmankuulu basisti Herbie Flowers.

– En koe olevani suomalainen tai walesilainen, itse asiassa Italiaakin kohtaan tunnen yhä suurta rakkautta. Olen minä, liikkuja nyt kahden kovin erilaisen maan välillä. Elämä eri osoitteissa sopii meille hyvin – meillä on omat ammattimme, työmme ja tilamme. Lomia vietetään vuoroin Suomessa, vuoroin Englannissa.

Rakkaudesta pyöräilyyn

– Minullahan on myös talvirenkaat, hihkaisee Lacey, kun puhe kääntyy pyöräilyyn.

Lacey on innokas fillaristi, joka kiitää pyörällään kesät talvet töihin, harrastuksiin, ostoksille. Suorastaan ylpeä hän on siitä, miten Joensuussa on panostettu turvallisiin ja kattaviin pyöräilyteihin ja -reitteihin. Suomen ensimmäisen pyöräkadun avaaminen Joensuuhun vuonna 2017 oli Laceylle ”tapaus”, joka ei jää Joensuusta kerrottaessa mainitsematta.

Joensuussa kaikki infra ja esteettömyys on aivan omaa luokkaansa

– Minulla oli polkupyörä myös Englannissa, mutta Herbie antoi sen syystäkin pois – siellä pyöräily on suorastaan hengenvaarallista! Katuvaloja ei ole, tiet ovat kapeita – hädin tuskin kaksi autoa mahtuu kohtaamaan tiellä. Riskeeraat henkesi, jos sinne sekaan lähdet. Muutoinkin Joensuussa kaikki infra ja esteettömyys on aivan omaa luokkaansa.

Kulttuurin runsautta

Lähes 30 vuotta Suomessa asunut Claire Lacey muistuttaa, että kulttuuri on yhteiskunnan perusta.

– Tarvitset kulttuuria eri muodoissaan rikastuttamaan elämääsi. Joensuussa sitä rikkautta on tarjolla uskomattoman monessa muodossa.

Musiikki, galleriat, yliopistokaupungin kansainvälinen ilmapiiri ja harrastuksiin liittyvä Joensuun kansalaisopisto ovat jokapäiväisiä erimerkkejä Laceyn arvostamasta kulttuurista.

– Joensuussa on ihan fantastinen kansalaisopisto, jossa voi opiskella lähestulkoon mitä vain – kursseja on valtava määrä. Itse olen opiskellut siellä muun muassa japania, italiaa ja kalligrafiaa. Suurenmoinen ja edullinen palvelu, vastaavaa lienee tuskin missään muualla.

Kolin kulttuurin ystävä mainitsee erikseen.

– Jokainen tietää Kolin, Sibeliuksen musiikin ja Järnefeltin maalaukset. Aivan uskomatonta, että ikoninen Suomen kansallismaisema on vain tunnin ajomatkan päässä Joensuusta! Menen Kolille ystävien kanssa, vuokraamme sieltä mökin ja nautimme!

Luottamuksen ilmapiiri

Liikkuvalle muusikolle junayhteys Joensuusta on iso ilonaihe. Englantiin verrattuna raideliikenne toimii Laceyn mielestä Suomessa kuin unelma.

– Juna on kertakaikkisen loistava tapa matkustaa! Kertoessani englantilaisille ystävilleni VR:n palveluista, he eivät ole uskoa asioita todeksi. Kyllä – täällä voit valita junassa allergiavaunun, hiljaisen kabinetin, tilan kokoukselle. Voit ostaa junaliput kätevästi myös junasta. Junat eivät ole liian täynnä, aikataulut pitävät. Toden totta jotakin vallan muuta kuin Englannissa!

Lacey ei arkaile vertailla suomalaista ja brittiläistä yhteiskuntaa. Hän vakavoituu todetessaan, että Britanniassa kaikki perustuu rahaan ja yhteiskuntaluokkaan.

– Tavallisten ja varakkaiden perheiden lapset eivät leiki samalla hiekkalaatikolla ja käy samaa koulua. Ihmiset elävät omissa kuplissaan. Suomessa asianlaita on tyystin toinen, koulutuksen ja opiskelijoiden kaupunki voi olla ylpeä siitä.

Laceyn mielestä Britannia on monella tapaa kieltojen ja raja-aitojen maa.

– Suomessa asenneilmapiiri on totaalisesti toisenlainen – ihmiseen luotetaan.

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä-Ässä