Seikkailuja on pääsääntöisesti kahta laatua. Toisessa yritetään selviytyä vaikeuksista ja toisessa koetaan jotain uutta erilaisissa, mutta mukavissa olosuhteissa.

Ilosaarirock on jälkimmäistä laatua. Rokkiviikolla Joensuu kun muuntuu pikkuhiljaa toiseksi todellisuudeksi ja itse rokkiviikonloppuna kaupunki onkin jo jotain ihan muuta kuin tavallisesti. Festivaaliväki vaeltaa pitkin joen rantoja ja ruutukaavaa, tunnelman tarttuessa väkisinkin myös paikallisiin.

Ilosaarirock alkoi nimensä mukaisesti Ilosaaressa, aivan kaupungin keskustassa. Kaukana keskustasta se ei ole edelleenkään. Kuorolaulua silmällä pitäen rakennettu Laulurinne on eräs hienoimpia ja toimivimpia festivaalialueita Suomessa. Kaupungin keskustan laidalle rakentuu Ilosaarirock-viikonlopuksi noin 20 000 asukkaan yhteisö, joka elää ja hengittää hyvää tunnelmaa, koskettavia keikkoja ja ilmassa väreilevää ystävällisyyttä. Kaikki paikallaolijat tietävät, että tämä kestää vain muutaman päivän ja ymmärrys väliaikaisuudesta saa osaltaan ihmiset avautumaan.

Paikalliset valmistautuvat Ilosaarirockiin yhtä huolella kuin vieraatkin. Vanhempaan populaarimusiikkiin keskittyvän Ilovaarirockin, lasten Vekararokin, keskustan musiikilla täyttävän Pop-kadun ja Ilosaarirockin ohjelmasta ruksitaan kiinnostavia keikkoja. Rokkivieraille kannetaan patjoja ja täytetään jääkaappeja. Kauppiaat täyttävät hyllyjään äärimmilleen, sillä rokkivieraiden nälkä ja jano näkyy melkoisena piikkinä myynnissä.

Kaupungin keskustan laidalle rakentuu Ilosaarirock-viikonlopuksi noin 20 000 asukkaan yhteisö, joka elää ja hengittää hyvää tunnelmaa

Vanhoille joensuulaisille Ilosaarirock on myös tilaisuus tavata lapsuuden ja nuoruuden ystäviä ja tuttuja. Riemukkaat pitkästä aikaa -halaukset ovat jatkuvasti toistuva näky Laulurinteen kulkuväylillä. Toisaalta myös uusia tuttavuuksia syntyy, eikä ole yksi tai kaksi avioliittoa, joiden alkupiste on jäljitettävissä rinteen ruohokentille. Omanlaisiaan seikkailuja ovat myös ne tilaisuudet, kun siihen asti vain virtuaalisesti tutut ihmiset tapaavat toisiaan. Joillekin rokkiviikonlopun kokemus on yksi syy hakeutua Joensuuhun opiskelemaan.

Musiikki, erityisesti elävä musiikki, on tarkoitettu tanssittamaan ja koskettamaan. Ihan arjessakin koskettavat kappaleet pääsevät kiireen ja turtumuksen läpi, herättäen tunteita. Kun iso joukko ihmisiä kokoontuu yhteen, avaa itsensä artistille ja musiikille, syntyy vielä isompia tunteita. Kun kaikki muutkin ympärillä osaavat juuri sen tärkeän laulun sanat ulkoa, syntyy niitä muistoja, jotka kantavat elämässä eteenpäin.

Ilosaarirockin ohjelma on kautta vuosikymmenten ollut ennakkoluulotonta. Toki lavoille nousevat myös tutut suosikit, mutta viikonloppu antaa mahdollisuuden lähteä kokemaan musiikillisia ja jopa tapakulttuurisia seikkailuja. Rankemman musiikin tahtiin pyörii lavan edessä pitti, jossa näennäisestä kaaoksesta ja väkivaltaisuudesta huolimatta on sisäinen ymmärrys siitä, mikä on sallittua ja mikä ei. Mukana elävästä yleisömassasta hämmentynyt jazzmuusikko kokee hänkin jotain, josta ei normikeikoillaan jazzklubeilla pääse nauttimaan. Uuden musiikin löytäminen on aina omanlaisensa seikkailu ja siihen Rokin monet lavat antavat poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet.

Ilosaarirockiin kuuluu olennaisena osana ihmisten moninaisuus. Vierekkäin hytkyvät hyvän musiikin äärellä niin keski-ikäiset kesämiehet kuin kirkuvatukkaiset teinitytöt. Festivaali antaa mahdollisuuden heittää halutessaan sivuun normielämän olomuodot ja joka kesä rinteellä kulkeekin joukko viikonlopun aikana kaikille tutuksi tulevia hahmoja. Jokainen saa sulassa sovussa olla mitä haluaa.

Ilosaarirock on viikonloppu, jolloin iso joukko ihmisiä heittäytyy, avautuen musiikille ja toisileen. Maailma on silloin vähän aikaa tavallista kauniimpi.

Janne ”Rysky” Riiheläinen

Teemat: Tarina