Kun Hanna Karvonen oli tehnyt päätöksen irtisanoutua lähihoitajan työstään työuupumuksen takia, hän asteli TE-toimistoon kysyäkseen, mitä tulisi tehdä, jos haluaa yrittäjäksi. Se johti Business Joensuun START-valmennuksen kautta työttömänä aloitettuun neljän kuukauden yrittäjäkokeiluun. Mistä Hannan liikeidea sai alkunsa ja mitä hän teki ennen kokeilun alkamista? Myös TE-toimiston asiantuntija, Jukka Litja, antoi Hannalle kullanarvoisia vinkkejä.

Hoitoalalla tapahtuneet leikkaukset, fyysisesti raskas työ, korona-aika ja kotiarki erityislasten kanssa olivat niin kuormittava yhtälö, että lopulta Hannan yöunet katosivat uupumuksen syövereihin. Halu löytää apua omaan työuupumukseen sekä lasten ADHD-oireille ja aistiyliherkkyydelle johtivat Hannan rentoutusvalmentajan ja Brain Relief -koulutuksiin.

– Olen miettinyt omia unelmiani ja sitä, kuka olen ja mitä haluan. Ajatus oman yrityksen perustamisesta on vain voimistunut parin viime vuoden aikana, ja koulutusten myötä yritysidea selkiytyi. Yritykseni tarjoaa siis rentoutusvalmennuksia yksilöille ja ryhmille sekä Brain Relief –hoitoja, Hanna kertoo.

Yrittäjyystaitojen päivitys Business Joensuun START-valmennuksessa

Hanna on koulutukseltaan lähihoitaja ja merkonomi. Koska merkonomin koulutuksesta on jo vierähtänyt aikaa, TE-toimistossa suositeltiin osallistumista yrittäjävalmennukseen ennen oman yrityksen perustamista. Hannan tavoitteena on hakea starttirahaa, ja tuore yrittäjyystaitojen vahvistaminen on yksi edellytyksistä sen saamiselle.

Hanna aloitti START-valmennuksen toukokuussa 2021, ja valmennuksen päätteeksi Hannan oma valmentaja ehdotti neljän kuukauden yrittäjäkokeilua, joka on suunnattu työttömänä yrittäjätoiminnan aloittaville. Hanna koki, että kokeilu olisi erittäin hyödyllinen, koska oman yrityksen alkuvaiheen tilannetta on hankalaa hahmottaa.

– Minulla ei ole aikaisempaa yrittäjäkokemusta ja kokeilun kautta asiat näkee varmasti realistisemmin, Hanna pohtii.

Myös TE-toimiston asiantuntija Jukka Litja näkee yrittäjäkokeilussa monia positiivisia puolia:

– Työttömyysturvan piirissä oleville neljän kuukauden yrittäjäkokeilu on mainio tapa kokeilla yrittäjyyttä ja testata, löytyykö asiakaskuntaa. Jos toiminta ei heti aluksi ole kovin kannattavaa, oikeus työttömyysturvaan säilyy. Lisäksi kokeilun aikana tai sen päätyttyä on mahdollista hakea starttirahaa, jos toiminnan haluaa laajentaa kokopäiväiseksi. Toimintaa voi jatkaa myös sivutoimisesti kokeilun jälkeen, Jukka toteaa.

Jukan vinkkilista kokeilusta kiinnostuneille:

  • Osallistu yrittäjäkoulutukseen ennen kokeilun aloittamista.
  • Ole yhteydessä TE-toimistoon ja selvitä kokeilun pelisäännöt.
  • Jos yritystoiminta näyttää kiihtyvän kokeilun aikana, ota heti yhteyttä TE-toimiston aloittavan yrittäjän palveluihin. Jos yritystoiminta on jo ehtinyt muuttua kokopäiväiseksi, et voi saada enää starttirahaa.
  • Ilmoita yritystoiminnan aloittamispäivä sekä vastaa neljän kuukauden kuluttua TE-toimiston lähettämään kyselyyn, ja esitä yritystoimintasi laajuus.
  • Ilmoita yritystulo joko työttömyyskassalle tai Kelalle.

Näin yrittäjyyskokeilu käynnistyi

– Ihan ensimmäiseksi olin yhteydessä TE-toimistoon ja keskustelimme Jukan kanssa kokeilusta ja sen vaatimuksista. Keskustelun päätteeksi hän kehotti minua ilmoittautumaan yrittäjäkokeiluun, Hanna muistelee.

Kokeilun alkaessa elokuussa Hannan työttömyys oli kestänyt neljä kuukautta ja Hanna sai työttömyyskassan ansiopäivärahaa. Hanna voi tienata kokeilujakson aikana yritystoiminnallaan 500 euroa kuukaudessa, jonka jälkeen päivärahan määrää sovitellaan.

– Seuraavaksi perustin toiminimen ja otin selvää arvonlisäveroon liittyvistä asioita, koska aion tehdä kirjanpidon itse kokeilun aikana. Ennen kokeilun alkua kävin tekemässä ilmoituksen TE-toimiston Oma asiointi -palvelussa, jossa kerroin mm. kokeilun alkamispäivämäärän, Hanna kertoo.

– Mahtavaa aloittaa kokeilu ja vähän jännittääkin, Hanna iloitsee.

Kokeilujakson päätteeksi TE-toimisto arvioi, onko Hannan yritystoiminta sivu- vai päätoimista sen perusteella, kuinka paljon aikaa Hanna on käyttänyt yritystoimintaan.

START-ryhmä pitää yhteyttä valmennuksen jälkeenkin

Omasta valmennusryhmästä syntyi Hannan ensimmäinen yrittäjäverkosto, joka pitää yhteyttä valmennuksen jälkeenkin.

– Sovittiin ryhmän kanssa, että päivitetään kuulumisia yhteisellä lounaalla aina kuukauden ensimmäisenä tiistaina. Ryhmän vertaistuki on ollut todella arvokasta, Hanna kiittää.

START-valmennus on osa Grow with Joe –kasvuvalmennus-projektia, jota rahoittavat Euroopan aluekehitysrahasto, Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto ja Business Joensuu.

Teksti: Satu Niiranen/Business Joensuu

Kuva: Rosa Cantarella