Kentältä on kuulunut osin epäilevää viestiä siitä, että ”business” kalskahtaa kovin urbaanilta. Ikään kuin vuoden vaihteessa käynnistyneen Business Joensuun kohderyhmä typistyisi Joensuu-keskeiseksi ja isojen firmojen jutuksi. Turha huoli. Emme ole unohtaneet sen enempää seudullisen vaikuttavuuden tärkeyttä kuin pieniä yrityksiäkään – päinvastoin.

Suomessa on noin 300 000 yritystä. Niistä yli 93 % on alle 10 hengen mikroyrityksiä. Suuryritysten, vähintään 250 ihmistä työllistävien firmojen osuus on vain 0,2 %. Tämä on kokonaiskuva Suomesta ja myös Pohjois-Karjalasta. Uudet työpaikat syntyvät pieniin yrityksiin. Pienet yritykset voivat kasvaa suuriksi. Siksi tarvitaan Business Joensuun kasvu- ja kehityspalveluja.

Yrittäjäksi voi ryhtyä myös ostamalla toimivan yrityksen. Olemme vuosittain mukana noin 50 omistajanvaihdoksessa. Kasvupainotus omistajanvaihdostilanteissa tarkoittaa sitä, että pyrimme entistä määrätietoisemmin etsimään sellaisia ostajia, joille yrityskauppa voi olla suunnitelmallinen osa kasvutavoitteita.

Yrittäjät ovat tekijäihmisiä. Painetaan pitkää päivää, ja tehdään kehitystyötä varovaisesti tulorahoituksella. Kasvun ajatus voi orastaa, mutta seuraavien askelten ottaminen mietityttää. Tilanteessa yrittäjä ei jää yksin, valmentava kumppani löytyy Business Joensuusta! Käykäämme läpi yrityksen tilanne – tavoitteellisesti ja suunnitelmallisesti. Kasvun rahoittamiseen on lukuisia mahdollisuuksia ja vieläpä hallitulla riskillä. Näitä potentiaaleja pohjoiskarjalaisia kasvajia aiomme kartoittaa myös proaktiivisesti.

Työvoimapula kurittaa yrityksiä. Tilapäinen ylikuormitus on hoidettavissa, mutta pitkittyessään tekijäpula on firman kasvun ja kehityksen este. Pahimmillaan yrittäjää uhkaa uupuminen ja yrityksen jatkuvuus voi olla vaakalaudalla. Business Joensuu palvelee myös tässä tilanteessa ja nimenomaan yritysten vinkkelistä.

Yritysneuvonnan sijasta painotamme valmentamista. Valmentavassa sparrauksessa yrittäjä oivaltaa uusia mahdollisuuksia ja ratkaisee ongelmia ulkopuolisen sparraajan kulkiessa rinnalla kysyen, tukien, kannustaen ja haastaenkin. Valmentajana autamme aktivoimaan ajattelua, näkemään nykyistä toimintaa ulkopuolisin silmin ja oivaltamaan yritystoiminnan kehittämismahdollisuuksia ja vaihtoehtoja. Tavoitteena on pitkäjänteinen ja molemminpuoliseen arvostukseen perustuva sujuva vuoropuhelu.

Yrittäjiä ja yrittäjiksi aikovia autetaan edelleen myös perusasioissa.

Business Joensuun omalla henkilöstöllä on osaamista ja asennetta auttaa maakunnan yrityksiä kehittymään ja kasvamaan. Eivätkä rajat palveluissamme ole mitään meksikonmuureja, vaan ketterästi ylitettäviä ja osaamiseltaan yhdisteltäviä asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Business Joensuu osaajien lisäksi asiakkaidemme käytettävissä ovat myös julkisten ja yksityisten yhteistyökumppaneidemme joukko.

Yrittäjät ovat toivoneet Business Joensuulta ketteryyttä, helppoa lähestyttävyyttä, mutkatonta vuoropuhelua. Kiitos samoin yrityksille – tervetuloa ketterästi kysymään ja etsimään kasvun mahdollisuuksia!

Tuomo Roivas
Business Joensuun palvelujohtaja