Senior Advisor – niin tituleeraa itseään Profit-Visio Oy:n perustaja Seppo Turunen. Profit-Visio täyttää tänä vuonna 30 vuotta ja seniori kehottaa katsomaan liiketoimintaympäristöä helikopterinäkökulmasta. Kehittäjän, ajattelijan ja visionäärin pohdinnoissa on ajattelemisen aihetta. 

– Osaamisen voi tuotteistaa bisnekseksi, niin olemme mekin tehneet. Profit-Visionin menestyksen kulmakivi on omien ja asiakkaiden liikeideoiden ajan tasalla pitäminen liiketoimintaympäristön muutoksia ennakoimalla, Seppo Turunen kiteyttää.

Verkostojen voima

Syntyjään juukalaisesta Turusesta tuli paluumuuttaja vuonna 1985, kun insinööriopintojen ja Helsingissä vietettyjen työvuosien jälkeen Pohjois-Karjala kutsui puoleensa. Pohjois-Karjalan kehitysyhtiö oli viiden pankin ja 20 yrityksen omistama firma, jonka kehitysjohtajana Seppo Turunen ryhtyi alkajaisiksi tekemään maakunnan yritystoiminnan kehittämiskartoitusta.

– Kollegan kanssa käytiin läpi 60 pohjoiskarjalaista yritystä, isoja ja pieniä tuotannollisia yrityksiä. Outokummun ja Pyhäselän kaivokset oli suljettu, kärkiyrityksiä olivat Abloy ja Perlos. Verkostot puuttuivat.

Pian Turunen tiesi löytäneensä oman juttunsa; mies oli kuin luotu verkostoimaan ja verkostoitumaan. Oma yritys sai lennokkaan alun.

– Verkostojen rakentaminen onnistui niin hyvin, ettei meidän ole sen koomin tarvinnut itseämme myydä. Menestykseen on riittänyt se, että olemme huolehtineet verkostoistamme ja asiakkuuksistamme. Asiakkaista vanhimmat ovat olleet mukanamme kaikki nämä vuosikymmenet.

Jatkuvan kehittämisen näkökulma

Sekä Seppo Turusella että vuodesta 2010 toimitusjohtajaksi siirtyneellä Teemu Turusella on hyväksytyn hallituksen jäsenen HHJ-pätevyys. Hallitus- ja johtoryhmätyöskentelyn merkitys korostuu puheessa pitkin matkaa.

– Tiiviissä yhteistyössä asiakkaan kanssa laadimme konkreettisen onnistumissuunnitelman ja osallistumme toteutuksen läpivientiin. Omistajastrategia ohjaa kasvua, meidän toimintatapamme on olla lähellä johtoryhmää ja hallitusta, Turunen kertoo painottaen jatkuvan kehittämisen merkitystä ja muutosherkkyyttä.

Omistajavaihdosten aika

Sukupolven- ja omistajanvaihdoksiin liittyvä neuvonta, arvonmääritys ja rahoituksen suunnittelu ovat Profit-Visionin suurin yksittäinen liiketoiminta-alue. Omistajavaihdosten referenssilistassa on satoja yrityksiä. Takavuosina omistajavaihdosbuumia elettiin it-yrityksissä, nyt painopiste on hoivasektorilla.

– Yrittäjät ikääntyvät, perheessä ei ole jatkajaa, ja ostajat pitää yhä useammin löytää muualta Suomesta tai jopa ulkomailta. Meidän roolimme on toimia puolueettomana konsulttina ja tehdä tiivistä yhteistyötä mm. rahoittajien kanssa.

Sukupolven- ja omistajanvaihdoksiin liittyvä neuvonta on Profit-Visionin suurin yksittäinen liiketoiminta-alue

Turusen mukaan hyvin hoidetut ja menestyvät yritykset menevät kaupaksi. Vastaavasti paikalliseen markkinaan tukeutuvalle reunakunnan yritykselle jatkajan löytäminen voi olla vaikeaa.

– Verrattuna 2000-luvun alkuun parempaan suuntaan ollaan kuitenkin menty. Luopujat ymmärtävät jo, että prosessi ottaa aikaa hyvinkin viisi vuotta. Asian valmisteluvaiheessa yrityksen rakenteita joudutaan ehkä muuttamaan ja liikeideaa parantamaan.

Riskinhallintaa tiedolla

Politiikka, talous, kulttuuri, teknologia, ympäristöasiat – mikä kaikki vaikuttaa maailmaan, vaikuttaa myös Pohjois-Karjalaan.

– Karkuun ei pääse, olipa vaikka kuinka pieni yritys. On arvioitava, analysoitava ja varauduttava. Se on riskinhallintaa ja se on yritysten hallituksille välttämätöntä. Valitettavasti riskinhallintaa tehdään aivan liian vähän.

Seppo Turunen elää kuten opettaa ja katsoo kokonaisuutta mieluummin uteliaasti ja helikopterinäkökulmasta. Trendien ja maailman liikkeiden seuranta edellyttää tietoa. Sitä konsultti hakee joka päivä kansainvälisestä mediasta USA:sta, Euroopasta, Kiinasta. Kotimaan median seuranta on itsestään selvää, kiinnostavana yksityiskohtana hän mainitsee Saksan kauppakamarin tiedotteet.

– On loogista seurata niitä ympäristöjä, joiden varassa pohjoiskarjalainenkin vienti on.

Vahvaa Joensuuta tarvitaan

Sen verran rivakka maailman muutosvauhti on, että Turunen tohtii arvioida kehityksen suuntaa jonkinlaisella varmuudella maksimissaan reilun vuoden päähän. Yleisellä tasolla seniori-visionääri toki suostuu maakunnan ja Joensuun tilannetta pohtimaan.

– Maakunnan kannalta vahva Joensuu on must, muuten käy huonosti. Vahva tutkimus, koulutus, hyvä hallinto, monipuolinen elinkeinorakenne, riittävä määrä yrityksiä ja yritysten pääpaikkoja ovat meille plussaa.

– Hieman huono trendi on se, että nyt ollaan palaamassa entiseen elinkeinoasiamieskulttuuriin. Siihen sisältyy riskejä. Enemmänkin suunnan pitäisi olla maakuntarajoja rikkovaa, vahvempaa yhteistyötä esimerkiksi Pohjois- ja Etelä-Savon ja Lappeenrannan suuntaan.

Joensuun Tiedepuiston ja Josekin yhdistämistä hän tervehtii myönteisesti.

– Pitää olla voimaa kehittää organisaatioita ennakkoluulottomasti ja tunnistaa urautumisen vaara. Onnistumiseen tarvitaan paljon työtä, virheitäkin on lupa tehdä.

 

FAKTA: Profit-Visio Oy

  • Kasvuhakuisten yritysten ja organisaatioiden kehittäjä
  • Perustettu vuonna 1988
  • Asiantuntijapalveluita ovat strategiaprosessit ja johdon valmennus, kannattavuuden ja rahoituksen kehittäminen sekä omistajavaihdokset ja yritysjärjestelyt
  • Tukikohta Joensuun Tiedepuistossa vuodesta 2002 lähtien
  • Perheyhtiön perustaja Seppo Turunen
  • Toimitusjohtaja Teemu Turunen
  • Yhtiön hallituksen muut jäsenet ovat Tuomas Turunen sekä Talvi-Maaria Turunen
  • Liikevaihto 170 000-200 000 euroa
  • http://www.profitvisio.fi

 

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen / Viestintä Ässä Oy