Polunmutka on lähtökohdiltaan hieman poikkeava perheyritys. Sen juuret eivät yllä vuosikymmenten taa, eikä yrittäjyys ole siirtynyt verenperintönä sukupolvelta toiselle. Polunmutka Oy perustettiin heinäkuussa 2020. Alun perin Pirjo Pulkkinen suunnitteli yksinyrittäjyyttä toiminimellä ja liiketoimintasuunnitelmat kotipalvelun tukipalveluja tarjoavaan yritykseen etenivät perheen tukiessa häntä. Pikkuhiljaa he huomasivat, että jokainen perheenjäsen voisi tuoda oman osaamisen yrityksen toimintaan. Näin he päättivät jatkaa yhdessä samaa polkua eteenpäin.

Kirjastonhoitajana 37 vuotta työskennelleelle Pirjo Pulkkiselle yrittäjyys ei ollut yhtäkkinen päähänpisto vaan pidempiaikainen haave. Pirjo alkoi syventää tietojaan liiketoiminnasta opiskelemalla ensin tradenomiksi 2015, sitten yamk-tutkinnon johtamisesta ja liiketoimintaosaamisesta, josta hän valmistui kesällä 2020. Viimeisimpien opintojen alussa Pirjo tiesi, että tulisi perustamaan yrityksen.

Syksyllä 2019 Pirjo alkoi työstää liiketoimintasuunnitelmaa opintojensa ohella. Samanaikaisesti perheen poika Jani Pulkkinen teki kansainvälisen tradenomin opintoihin kuuluvaa opiskelijavaihtoa Hollannissa. Liiketoimintasuunnitelmaa työstettiin yhdessä etäyhteyksien kautta, jolloin Jani huomasi potentiaalin ideassa ja halusi lähteä mukaan toimintaan.

– Emme tehneet hyppyä tuntemattomaan vaan etenimme järjestelmällisesti. Ajatukseen on käytetty aikaa ja annettu siemenen itää. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty pitää paikkansa, tiivistää Jani.

Kun vielä samana syksynä Stora Enson sahan terähuollossa 40-vuotisen työuran tehneelle aviomiehelle Jari Pulkkiselle tuli ilmoitus sahan lakkauttamisesta ja töiden loppumisesta, ei Jari jäänyt tuleen makaamaan vaan päätti lähteä mukaan perheyritykseen.

Työtä täydellä sydämellä

Perheessä tapahtunut omakohtainen kokemus ikäihmisten yksinäisyydestä, tyhjyyden tuntemuksesta ja arjen avun tarpeesta sai Pulkkiset perustamaan Polunmutkan. Polunmutkan kotipalvelupaketit perustuvat palveluaikaan. Utelias-, Neuvokas- ja Vilkas -pakettien sisältö suunnitellaan yhdessä asiakkaan kanssa. Palvelupakettien laajuus vaihtelee yksittäisistä käynneistä säännöllistä tukea tarjoaviin kokonaisuuksiin. Ne voivat sisältää saattajapalvelua, esimerkiksi lääkärissä käyntiin tai virastossa asiointiin, tukea ja apua liikkumiseen, ulkoiluun sekä harrastustoimintaan tai digitaitojen harjoittelemista. Erillispalveluna Polunmutka tarjoaa musiikkipalvelua ja käsityökalujen terien huoltoa.

– Olemme soittaneet vuosia yhdessä ja käyneet kahdestaan monenlaisissa tilaisuuksissa. Nyt tarjoamme näitä musiikkipalveluja yrityksen kautta. Musiikki tuo elämäniloa meille kaikille. Musiikin kuunteleminen ja yhdessä laulaminen tuovat mieleen muistoja lähimenneisyydestä tai vuosien takaa. Monet meistä muistavat laulun sanat melkein ulkoa, vaikka kyseisen kappaleen laulamisesta on kymmeniä vuosia, toteavat Duo 2 kitaraa -nimellä musisoivat Jari ja Jani.

– Olemme avoimia uusille yhteistyökumppaneille ja sidosryhmille. Tavoitteenamme on kartoittaa yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, palvelukehämallin mukaisesti vuoden 2021 aikana, ikäihmisen hyvän elämän saavuttamiseksi.

Polunmutka

Tuttuja työkavereita

Polunmutkan liiketoimintasuunnitelma on hiottu kuntoon yritystoimintaa suunnitteleville tarkoitetussa Business Joensuun START-valmennuksessa, johon koko kolmikko keväällä 2020 osallistui. START-valmennus avasi yrittäjille uusia näkökulmia liiketoiminnan osa-alueista. Valmennusryhmä kokoontui kaksi kertaa viikossa. Vertaisryhmässä käydyt keskustelut, yritysvalmentajan sparraus sekä asiantuntijoiden vierailut antoivat Pulkkisille konkreettisia työkaluja ja vinkkejä, jotka he näkevät hyödyllisinä yritystoimintaa aloittaessa.

– Saimme terävöitettyä yrityksemme palvelut paketeiksi, joita on nyt helppoa tarjota asiakkaille. Teimme laskelmat yrityksen kannattavuuden ja toiminnan tehokkuuden seuraamiseksi. Opimme paljon erilaisista rahoitusvaihtoehdoista. Emme olisi osanneet lähteä hakemaan ELY-keskuksen maaseuturahaston tukea yrityksen perustamistoimiin ilman START-valmennusta, kertovat Pulkkiset.

Pulkkiset ovat tyytyväisiä päätökseensä lähteä yrittämään yhdessä.

– Koen perheyrittäjyyden vahvuutena. Luottamus, sitoutuneisuus ja toistemme arvostaminen ovat toimintamme lähtökohtia. Toivon, että nämä sisäiset arvomme välittyvät asiakkaille, yhteistyökumppaneille ja sidosryhmille. Perheyritys on paras juttu, tiivistää Pirjo.

Hioimme liiketoimintasuunnitelmaa pitkään. Annoimme siemenen itää kunnolla ennen yrityksen perustamista.

Polunmutka Oy

  • Perustettu heinäkuussa 2020
  • Pirjo, Jari ja Jani Pulkkisen yhteinen yritys
  • Toiminnan ydin on tukea ikäihmisen elämänlaatua ja hyvinvointia
  • https://polunmutka.fi/

START-valmennus:

Tarjoaa reitin kehittää yritysideaa tai alkuvaiheessa olevaa yritystoimintaa valmentajien ja vertaisryhmän avulla.

  • Lopputuloksena syntyy laadukas liiketoimintasuunnitelma ja laskelmat.
  • Tarjoaa reitin Business Joensuun yrityskiihdyttämöön (Accelerate).
  • Kiinnostuitko? Ota yhteyttä: Janne Pakarinen, +358 50 575 8859 tai Lasse Immonen, +358 400 378 777
  • Kehityskumppanina Euroopan Unioni, Euroopan Aluekehitysrahasto EAKR ja Pohjois-Karjalan Maakuntaliitto