- Olihan se kulttuurishokki muuttaa New Yorkista Joensuuhun, mutta myönteinen sellainen. Joensuussa elämä on niin paljon parempaa ja rennompaa, hymyilee Tsultrim Tamang. Valovoimaisen nuorukaisen Suomeen ja Joensuuhun toi suomalainen puoliso ja tytär.

Tsultrim Tamang syntyi Tiibetissä 27 vuotta sitten. Himalajan ja Karakorumin vuoristoihin sekä Gobin autiomaahan rajoittuvassa Tiibetissä Tamangin perheen elämä oli monimutkaista. Maan tilanne oli poliittisesti vaikea, sillä Kiina ei tunnustanut Tiibetin itsenäisyyttä. Tiibetiläisiä, jotka eivät tukeneet Kiinan kommunistista puoluetta, kohdeltiin separatisteina. Tamangin perheen vakaumus ja ihmisoikeudet olivat uhattuna.

– Ollessani 4-vuotias perheemme pakeni ensin Intiaan. Siellä olimme pakolaisia, emmekä voineet saada laillista kansalaisuutta ja siten esimerkiksi omistaa omaisuutta. Elämä siellä olisi ollut hyvin rajoitettua.

Intiassa perhe sinnitteli viitisen vuotta, jonka jälkeen matka jatkui Nepaliin, jonne perhe asettui olosuhteiden pakosta. Perheen lapset lähtivät etsimään elämisen mahdollisuuksia Yhdysvalloista. Tukikohta löytyi New Yorkista. Siellä Tamang opiskeli SUNY Geneseon yliopistossa biologiaa ja kemiaa.

Vastaanottavainen Joensuu

Tsultrim Tamang kaivaa lompakostaan New Yorkin ajokortin. Autoilu ei häntä niinkään kiinnosta, koska Joensuun loistava saavutettavuus ja liikkumisen helppous saavat häneltä kiitosta. Haastatteluun Tamang fillaroi reippaassa toukokuisessa lumisateessa. Takatalvi ei kuulemma päässyt yllättämään, illan säätiedotuksen ansiosta myräkkään osasi varautua.

– New Yorkissa on valtavasti ihmisiä, kaikkea tapahtuu paljon ja koko ajan. Koin, että kukin keskittyy vain omaan itseensä, tunnelma on hektinen ja kireä. Joensuussa olen tavannut vain ystävällisiä ihmisiä. Tämä on turvallinen ja rauhallinen kaupunki.

Pidimme Suomea USA:ta parempana vaihtoehtona

Joensuuhun Tamangin toi rakkaus. Asuessaan New Yorkissa hän tutustui verkossa joensuulaiseen nuoreen naiseen. Kaksikkoa yhdisti kiinnostus Japanin kulttuuriin. Tytär Mimosa syntyi viisi vuotta sitten. Perheen oli aika pohtia asettumista ja yhteisen elämän rakentamista.

– Pidimme Suomea USA:ta parempana vaihtoehtona. USA:an muuttaminen on huomattavasti hankalampaa ja kalliimpaa. Olisimme joutuneet odottamaan viisumia kauemmin kaukosuhteessa, joten sen sijaan hain oleskelulupaa Suomeen. Punnitsimme tilannetta myös tyttäremme kannalta – lopulta hänen turvallisuutensa ja koulutusmahdollisuutensa ratkaisi asian.

Eritoten koulutuksen merkityksestä pienen tyttären isä puhuu paljon. Yhdysvalloissa julkiset koulut ovat ilmaisia, mutta opetuksen taso on heikko. Yksityisissä kouluissa opetuksen tasoa on parempi, mutta lapsen kouluttamisen kustannukset ovat suuret.

Opintoja ja työtä

Tultuaan Suomeen Tamang hakeutui oitis maahanmuuttajille tarkoitettuun kotoutumisohjelmaan, jossa annetaan kielikoulutusta ja valmennusta suomalaiseen kulttuuriin. Tamangin tähtäin on saada Suomen kansalaisuus, tilaisuus siihen tarjoutuu parin vuoden sisällä.

Nyt energinen mies opiskelee Karelia-ammattikorkeakoulussa kansainvälistä liiketaloutta ja työskentelee opintojensa ohella opetuksen avustajana Epic Challenge -ohjelmassa.

Aktiivinen verkostoituja on mukana myös yrittäjyyttä edistävän Joensuu Entrepreneurship Societyn hallituksessa. Paljon Tamangin ajattelutavasta kertoo se, että ulkomaalaisen sopeutumisesta puhuessaan hän painottaa vastavuoroisuuden merkitystä.

– En voi pelkästään odottaa saavani toisilta ihmisiltä apua tai neuvoja. Myös minulla pitää olla täällä oleville jotakin annettavaa.

Tamang on ansaitusti saanut paljon hyvää palautetta aktiivisuudestaan. Ehkäpä yliopistokin voisi tarjota tulevaisuuden mahdollisuuksia, vaikkapa opetustyötä.

– Toistaiseksi pidän kaikki ovet avoimina tulevaisuuden suhteen. Selvää on, että päätökset asioista tehdään yhdessä perheenä.

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä-Ässä