Pohjois-Karjalan nuoriin yrityksiin sijoittavan pääomasijoitusrahaston North Karelia Growth Fundin tavoite kuuden miljoonan euron pääomasta täyttyi marraskuussa. Rahaston tarkoituksena on elävöittää ja vahvistaa Pohjois-Karjalan alueen elinkeinoelämää ja yrittäjyyttä sekä tarjota mahdollisuus sijoittaa maakuntaan.

North Karelia Growth Fund -rahaston 6 miljoonan euron pääoma koostuu yksityisten sijoittajien 2,5 miljoonasta eurosta ja Joensuun kaupungin yhteensä 3,5 miljoonan euron sijoituksesta, jossa on ELY-tukea 2,5M€. Yksityisiä sijoittajia on 20 ympäri maakuntaa, Joensuun lisäksi Lieksasta, Kiteeltä, Liperistä, Outokummusta, Kontiolahdelta sekä Nurmeksesta. Sijoittajiin kuuluvat muun muassa Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO, LähiTapiola, Itä, Pohjois-Karjalan Osuuspankki, Outokummun metalli, Broman Yhtiöt Oy, Master Yhtiöt sekä Laakkosten perheen Aqwas Oy.

Konkreettista tukea kansainvälisen kasvun siivittämiseksi

Rahastoa hallinnoi kansainvälinen pääomasijoitusyhtiö Redstone, joka käynnistää pääomarahaston operatiivisen toiminnan alkuvuodesta 2021. Redstonella on vahva osaaminen kehittää kasvuyhtiöitä, joten sijoituskohteet saavat paitsi rahallista, myös konkreettista tukea liiketoiminnan kasvattamiseen. Yhtiö toimii seitsemässä maassa. Se on yksi Saksan suurimmista teknologia-alan pääomasijoittajista, joten myös kansainväliset kontaktiverkostot ovat omaa luokkaansa.

– On hienoa olla mukana tukemassa pohjoiskarjalaisia kasvuyrityksiä! Maakunnalla on pitkät perinteet esimerkiksi teollisuuden, metsä- ja biotalouden sekä fotoniikan parissa. Haemme sijoituskohteiksi erityisesti kansainvälistä, skaalautuvaa kasvua tavoittelevia yhtiöitä, Redstonen Pohjoismaiden toimintaa johtava Kaj Hagros kertoo.

Maakunnallinen rahasto luo uudenlaisia mahdollisuuksia yhteistyöhön, tuotekehitykseen, myyntiin ja kansainvälistymiseen. Redstonen toimintaperiaatteena on olla ns. kanssayrittäjä, jossa sijoituskohteiden kanssa tehdään yhdessä töitä yhteisten tavoitteiden eteen. Redstone on itsekin yksi sijoittajista North Karelia Growth Fundissa.

– Teemme yhteistyötä myös maakunnan eri toimijoiden, kuten Business Joensuun, Spark Joensuun ja yliopiston kanssa, jatkaa Redstonen partneri Oskari Lehtonen, joka on vahvan sijoittaja- ja kasvuyhtiökokemuksen lisäksi itsekin toiminut kasvuyritysten perustajana ja elänyt konkreettisesti kasvun haasteita ja mahdollisuuksia.

Maakunta puhaltaa yhteen hiileen – vahvasti

Pohjois-Karjalassa uskotaan todella vahvasti maakunnalliseen liike-elämän kasvuun ja edistykseen. Koronavuoden aikana maakunnan sisältä tuleva tuki yrittäjyyteen ja liike-elämään koettiin yhä tärkeämmäksi. Maakunnan oma pääomarahasto herättää myös kansallisen huomion, jolloin investointeja ja uusia yrityksiä Pohjois-Karjalaan saadaan myös maakunnan ulkopuolelta.

Maakunnalliset sijoitusmahdollisuudet ovat aiemmin olleet vähäiset. Nyt rahaston tavoitteet täyttyivät nopeasti ja kiinnostusta rahaston mahdollisille seuraaville sijoituskierroksille on jo herännyt. Koronakriisin vuoksi keväällä keskeytetty pääomakeräys käynnistettiin uudelleen elokuussa, jonka jälkeen sijoittajia tuli mukaan vauhdikkaasti ja pääoma saatiin kokoon kolmessa kuukaudessa. Sijoituskohteita kehittämässä palveluillaan ja verkostojensa avulla on myös hankkeen toimeenpanija Business Joensuu.

– Keskustelut sijoittajien kanssa on käyty erittäin positiivisessa hengessä. On ollut mahtavaa huomata, miten aidosti maakunnassa halutaan tukea nuorten yritysten kasvua. Startupeihin ja kansainvälistymiseen uskotaan. Luonnollisesti sijoittajilla on myös tuotto-odotukset rahastosta. Rahastossa tehdään yhteistyötä yli kuntarajojen. Keskuskaupunki Joensuun aloitteesta käynnistetty rahasto hyödyntää koko maakuntaa, tässä mennään yritystoiminta ja kasvu edellä kunnasta riippumatta, Business Joensuun toimitusjohtaja Harri Palviainen kiittelee.

North Karelia Growth Fundin tavoitteena on rahoittaa 15–25 yritystä Pohjois-Karjalan alueella, tukea startup- ja kasvuyritysten toimintaa sekä piristää alueen yrittäjyyttä. Erityisesti rahoitus kohdistuu kansainvälistymistä suunnitteleviin, voimakkaisiin kasvuyrityksiin sekä perustamisvaiheessa oleviin yrityksiin Joensuussa sekä muualla Pohjois-Karjalassa.

Aiemmin käynnistetty Business Joensuun tytäryhtiön hallinnoima StartUp Kehitys Joensuu -rahasto keräsi 2,5 miljoonan euron pääoman ja on tehnyt jo neljä sijoitusta. Kahdessa maakunnallisessa rahastossa on yhteensä yli 30 yksityistä sijoittajaa ja 8,5 miljoonan euron kokonaispääoma, mikä on Suomen mittakaavassa maakunnalliselle rahastolle ainutlaatuinen saavutus. Joensuu ja Pohjois-Karjala toivottavatkin nuoret yritykset myös maakunnan ulkopuolelta toimimaan ja kasvamaan aktiivisessa maakunnassa sekä keskustelemaan mahdollisesta rahoituksesta pääomarahastoiltamme.

Lisätietoja:
Harri Palviainen, toimitusjohtaja, Business Joensuu Oy, puh. 0500 96 7744
Kaj Hagros, Redstone Nordics Oy, puh. 040 849 1749
https://www.northkareliafund.com/