Pääomasijoitusrahasto North Karelia Growth Fund vahvistaa asemaansa koko maakunnan rahastona, kun se saa kahdeksan uutta paikallista sijoittajaa mukaansa. Rahaston tarkoituksena on elävöittää ja vahvistaa Pohjois-Karjalan alueen elinkeinoelämää ja yrittäjyyttä.

Pohjois-Karjalan maakunnallinen yhteistyö vahvistuu entisestään, kun kahdeksan uutta sijoittaa lähtee mukaan pääomasijoitusrahasto North Karelia Growth Fundiin. Rahaston uusia sijoittajia ovat Outokummun Metalli Outokummusta, Yrjö Laakkosen nuorempien lasten Kallen, Villen ja Emman omistama Aqwas Oy Joensuusta, Master Yhtiöt Kontiolahdelta, Rakennustoimisto E. Reijonen Liperistä, Timo Väänänen Lieksasta, Koneurakointi S. Kuittinen Nurmeksesta sekä Pertti Korhonen ja Ari Mononen Joensuusta.

Paikallisten sijoittajien kiinnostus rahastoa kohtaan kertoo siitä, että rahasto koetaan alueellisesti erittäin tärkeäksi ja sen toiminta on aidosti kaikkien yhteinen juttu koko Pohjois-Karjalassa.

Timo Väänänen toimii polkupyörien nastarenkaita valmistavan Lieksa Tyres -yrityksen toimitusjohtajana, mutta sijoittaa rahastoon yksityishenkilönä.
– Itse lieksalaisena sijoittajana haluan kannustaa muitakin lieksalaisia yrityksiä kasvamaan ja hakemaan rahoitusta vaihtoehtoisista kanavista. Haluan pohjoiskarjalaisten yritysten menestyvän tulevaisuudessa, ja tätä tavoitetta rahasto tukee, Väänänen sanoo. – Rahasto on innostaja, kannustaja ja tiennäyttäjä maakunnan yrityselämälle.

Laakkosten perheen Aqwas Oy sijoittaa rahastoon tukeakseen ensisijaisesti nuoria yrittäjiä ja yrityksiä.
– Tämä on hyvä sauma vahvistaa elinkeinorakennetta Pohjois-Karjalassa. Perheen nuoret ovat mukana sijoittamassa, joten erityisesti nuorten yrittäjien ja uusien yritysten tukeminen on sydäntämme lähellä, Merja Laakkonen kertoo. – Nuorilla on yleensä ne innovatiivisimmat ideat, joihin voi olla kuitenkin haastava saada rahoitusta alkuun. Toivon, että rahasto antaa vauhtia koko maakunnan uusille yritysideoille.

40-vuotias Outokummun Metalli haluaa edesauttaa maakunnan kehitystä rahaston kautta.
– Olemme saanet tukea oman toimintamme kehittämiseen valtion toimijoilta, joten katsomme velvollisuudeksemme antaa takaisin, omalle maakunnallemme. Haluamme seurata kehittyviä uusia toimijoita ja saada sijoitetulle pääomalle kehitysorganisaation ennustamaa tuottoa, hallituksen puheenjohtaja Pekka Nevalainen kertoo. – Toivon, että kehittymisen mahdollisuus leviää alueellisesti laajemmallekin kuin vain Joensuun ympäristöön. Rahaston onnistumista on haastava vielä ennustaa, mutta pääasia on, että tähän työhön sitoutuneet henkilöt ovat innostuneita saamastaan mahdollisuudesta, Nevalainen jatkaa.

Keväällä 2020 perustettu pääomasijoitusrahasto on kerännyt puolessa vuodessa jo mittavan summan sijoituksia, ja on kuuden miljoonan euron tavoitteessaan jo vahvasti kiinni. Rahasto koetaan aidosti maakuntaa hyödyttäväksi ja yhteistä hyvää tekemään on saatu useita yrityksiä ja instituutioita. Maakunnan kasvuun uskotaan, ja rahaston perustajan Joensuun kaupungin lisäksi aiemmin sijoittajiksi ovat lähteneet esimerkiksi Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO, Broman Yhtiöt, Lähtitapiola Itä, Pohjois-Karjalan Osuuspankki sekä Joensuun Yliopiston Tukisäätiö.

– Tavoitteena meillä on ollut saada mukaan paikallisia sijoittajia, jotka aidosti haluavat olla kehittämässä maakunnan yrittäjyyttä, kansainvälistymistä sekä työllistymistä. Paitsi Joensuun alueen, koko Pohjois-Karjalan elinkeinoelämä on meille kaikille sydämen asia. On upeaa, että Pohjois-Karjassa on laajasti vahva tahtotila vauhdittaa nuorten yritysten kasvua, Harri Palviainen Business Joensuusta kiittelee.

North Karelia Growth Fundia hallinnoi kansainvälinen Redstone Nordics, jolla on vahva kokemus kasvuyhtiöiden kehittämisestä. Pääomasijoitusrahoituksen tavoitteena on rahoittaa 20–50 yritystä Pohjois-Karjalan alueelta, tukea startup- ja kasvuyritysten toimintaa sekä piristää alueen yrittäjyyttä. Erityisesti rahoitus kohdistuu kansainvälistymistä suunnitteleviin, voimakkaisiin kasvuyrityksiin sekä perustamisvaiheessa oleviin yrityksiin Joensuussa ja muualla Pohjois-Karjalassa.

Lisätietoja:

Business Joensuu, toimitusjohtaja Harri Palviainen, puh. 050 096 7744