Ilomantsilaisen Nordic Premium Beveragesin Arctic Blue Gin palkittiin maailman parhaana gininä World Spirits Awards -kilpailussa Frankfurtissa maaliskuussa 2018. Nyt Ilomantsissa tislataan giniä maailmalle kolmessa vuorossa ja suunnitellaan uusien tuotteiden lanseerausta.

– Kilpailun voitto on tehnyt tehtävänsä! Kaikki mitä on tehty menee kaupaksi saman tien, iloitsee Nordic Premium Beveragesin markkinointijohtaja Arttu Taponen.

Arctic Blue Gin on suunniteltu eritoten vientituotteeksi. Markkinat ovat Suomen lisäksi Keski-Euroopassa ja kaukoidässä: Hongkongissa, Koreassa ja Japanissa sekä Kiinassa. Taponen ennustaa, että ensi vuonna giniä myydään noin puoli miljoonaa pulloa.

Arktisia viinejä maailman puhtaimmista marjoista

Nordic Premium Beveragesin taustalla on Suomen vanhin, vuonna 1989 perustettu tilaviiniyritys Hermannin viinitila, jonka valikoimaan kuuluvat ginin lisäksi marjaviinit, -liköörit ja kuohuviinit. Hermannin viinitilan tuotteita myydään edelleen kotimaan markkinoille, Nordic Premium Beverages -nimellä tähdätään kansainvälisille markkinoille. Rahoitusta kansainvälistymiseen on saatu Tekesiltä.

– Maailmalla Suomi tunnetaan etenkin tisleistä. Seuraavaksi Nordic Premium Beverages lähtee vahvasti luomaan marjaviinin brändiä uudelleen: meille on tulossa arctic wines -kategoria, Taponen paljastaa.

Arktiset viinit eroavat niin kotiviineistä kuin rypäleviineistäkin.

– Marjoissa ei ole tanniineja, joten marjaviineissä on aivan erilainen suutuntuma kuin rypäleviineissä, Taponen selittää.

Kotimaan markkinoille myytävät Hermannin Viinitilan marjaviinit ammentavat karjalaisuudesta ja paikallisuudesta. Paikallisuus on tärkeä osa myös Nordic Premium Beveragesin tuotteita – ne valmistetaan Pohjois-Karjalassa, marjantoimittajina käytetään paikallisia yrityksiä ja esimerkiksi Arctic Blue Ginin mustikat poimitaan Kolin seudulta ja muualta Pohjois-Karjalasta.

Kansainvälisille markkinoille tähdätessä suomalaisuudesta on etua. Kaukoidässä Suomen luonnonantimien puhtaudella on hyvä maine.

Kotimaan markkinoille myytävät Hermannin Viinitilan marjaviinit ammentavat karjalaisuudesta ja paikallisuudesta

– Suomessa on pohjoismaiden puhtaimmat marjat. Varsinkin Japanissa suomalaisia marjoja pidetään laadukkaina. Ajatuksenani on tuoda Pohjois-Karjalaa esiin arktisten viinien grand cru -alueena, Taponen suunnittelee.

Tietotaito vanhoilta yrittäjiltä uusille

Arttu Taponen tuli mukaan Hermannin Viinitilan toimintaan vuonna 2011 veljensä Samuli Taposen kanssa, joka on nyt yhtiön hallituksen puheenjohtaja.

– Tultiin konsultointikeissistä mukaan. Sen seurauksena allekirjoitettiin 10 vuoden omistajanvaihdossopimus. Tätä voi pitää benchmarkkauksena, omistajanvaihdos voi olla tällainen pitkäaikainen siirtymäprosessi, jossa saadaan tietotaito siirrettyä vanhoilta tekijöiltä uusille, Taponen kehuu.

Kiinnostus yritystä kohtaan lähti Taposilla ennen kaikkea viskiharrastuksen kautta. Yritys investoi pari vuotta sitten uusiin tuotantolaitteisiin ja aloitti viskin tuotannon Valamon munkkiluostarissa Heinävedellä.