Sana kiiri, että Nikolai Jäätelöt etsii uutta yrittäjää. Nuoret leipuri-kondiittorit Lilli Ilves ja Mari Tahvanainen oivalsivat tilaisuutensa tulleen. Kaksikko ryhtyi hiomaan liiketoiminnan suunnitelmia ja kannattavuuslaskelmia Business Joensuun kanssa ja perusti Nälkäkiukku Oy:n.

– Käytiin yhdessä kahvilla Nikolai Jäätelöllä, katseltiin ympärillemme. Pian jo lähetettiin Tanskasen Kimmolle viestiä, että liiketoimintakauppa kiinnostaisi, Lilli Ilves ja Mari Tahvanainen kertovat.

Nikolai Jäätelöt ehti olla Kimmo Tanskasen omistama artesaanijäätelöön ja kahvilaliiketoimintaan erikoistunut firma noin vuoden ajan. Italialaistyyppistä gelatojäätelöä valmistettiin käsityönä, myyntipaikkoja olivat Taitokorttelin kioski ja viime vuonna avattu kahvila Jukolanportin ostoskeskuksessa. Jukolankadulla ihmisvilinä vilkastui ja bisnes kehittyi. Sitten oli valittava yrittäjyyden ja terveyden välillä. Työteliäälle miehelle se oli haikea paikka.

Tukea tarjolla

Ei aikaakaan, kun Tanskanen, Ilves ja Tahvanainen kontaktoivat Business Joensuun yritysasiantuntija Jouko Piiraista.

– Perheessäni on kaksikin yrittäjää, joten sikäli yrittäjyys on tuttua. Sen sijaan yrityskauppaprosessi oli meille kummallekin ihan uutta, Lilli Ilves taustoittaa.

Luottamus kokeneeseen yritysasiantuntijaan oli luja, ja kokonaisuus hahmottui pala palalta.

– Ihan kaikkiin asioihin olemme saaneet neuvoja ja apua yrityksen perustamisesta lähtien – ja saamme edelleen. Jouko juuri poikkesi tässä kylässä, ja myös Kimmo on monessa asiassa ollut hyvä neuvonantaja, Nälkäkiukun yrittäjät iloitsevat.

Herkkuja makeasta suolaiseen

Tahvanainen ja Ilves tekevät pitkää päivää. Leivonnaiset ja jäätelöt valmistetaan itse. Arkisin klo 9-18 ja lauantaisin klo 10-16 palveleva kahvila määrittää yrittäjien ajankäytön.

– Kahvilan vitriinissä on kakkuja, muuta makeaa ja suolaista tarjolla. Kaikki leivonnaiset ovat gluteenittomia. Asiakkaiden kovasti kyselemä lounas tulee sekin kahvilan valikoimaan vielä syyskuun aikana.

Entä se jäätelö, joka on ristitty Nikolaiksi Joensuun perustajan tsaari Nikoilain mukaan?

– Kyllä kyllä, uutta reseptiikkaa on koko ajan kehitteillä. Reseptit ovat salaisuuksia, niistä ei sen enempää julki kerrota, Lilli Ilves myhäilee.

Yrityskauppoja tasaiseen tahtiin

Vuositasolla omistajanvaihdoksia – liiketoimintakauppoja, osakekauppoja, sukupolvenvaihdoksia – tehdään Pohjois-Karjalassa noin 200. Niistä Business Joensuu on mukana noin 50 kaupassa.

– Kun yrityksen pohja ja liiketoiminta ovat kunnossa, hyvät yritykset menevät kaupaksi. Toki hintatasosta ostajalla ja myyjällä voi toisinaan olla erilaisia näkemyksiä, joita pitää sovitella. Palvelualan yrityskaupoissa haasteena voi olla se, että yritykset ovat vahvasti henkilöityneet, Jouko Piirainen linjaa.

Piirainen arvioi, että vuotuinen omistajanvaihdosten määrä pysyy alueella tasaisena. Tarvetta jatkajista siis on. Kokonaan uuden yrityksen perustamisen sijasta toimivan yrityksen ostaminen voi olla monestakin syystä erinomainen vaihtoehto. Liikkeelle ei tarvitse lähteä nollasta, vaan asiakkaat, toimintamalli ja liikevaihto ovat jo olemassa. Huolettomalla asenteella valmiiseen pöytään istahtamisesta ei kuitenkaan ole kyse, sillä asiakkaiden luottamus markkinoilla pitää ansaita joka päivä. On kuunneltava asiakkaita ja heidän tarpeitaan, edettävä suunnitelmallisesti ja mielellään jatkuvalla kehittämisen otteella. Tämän ovat sisäistäneet myös Lilli Ilves ja Mari Tahvanainen.

– Mainontaan ja markkinointiin pitää panostaa seuraavaksi ja levittää tietoa siitäkin, että gluteenitonta lounasta on tarjolla syyskuusta lähtien. Taitokorttelin jäätelökioski työllistää kesäkaudella 2-4 henkilöä. Toivottavasti jonakin päivänä pystymme palkkaamaan työntekijöitä myös kahvilaan.

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä-Ässä