Syyskuussa 2019 Antti Apilo toteutti pari vuotta muhineen ajatuksen ja ryhtyi yrittäjäksi. Apilo perusti Metans Oy:n ja osti Metallityö Tanskasen liiketoiminnan. Yrittäjyyden sisäänajovaiheessa tukena oli myyjäosapuoli, yrittäjä Kari Tanskanen. Sujuvan yhteistyön mahdollisti Business Joensuun mestari-kisällimalli.

Puolessa vuodessa Metans Oy:ssä Joensuun Salpakankaalla on tapahtunut paljon. Alumiini- ja teräsrakenteita muun muassa rakennusliikkeille ja julkisyhteisöille valmistavan yrityksen tilat on päivitetty kuosiinsa. On uusittu sähköjä ja valaistusta, rakennettu savukaasun poistojärjestelmä, uudistettu sosiaalitiloja ja järjestelty tuotannon sekä varastojen tilat ojennukseen.

– Yksi olennainen uudistus on myös uuden suunnitteluohjelmiston sisäänajo. Tällä haetaan nopeutta ja kustannustehokkuutta suunnitteluun ja laskentaan, Metans Oy:n yrittäjä Antti Apilo kertoo.

Alkuvuosi oli tilojen ajanmukaisuuden ja toiminnallisuuden päivittämiseen hyvä ajankohta. Kevättä kohti tilauskanta kääntyi kasvuun; työn alla on useita urakoita – ovia, ikkunoita, porraskaiteita, liimapuupalkkien kannatinpilareita ja jäähdyttimien kannatinjalkoja. 

Hyppäys liikkuvaan junaan

Kevään viikkoina tarjouslaskenta on pitänyt Apilon kiireisenä. Iso apu tuoreelle yrittäjälle on ollut se, että liiketoiminnan myynyt Kari Tanskanen oli kaupan jälkeen tukena reilut kaksi kuukautta. Siinä ajassa tuore yrittäjä ehti omaksua paljon tuiki tärkeää hiljaista tietoa asiakkaista ja tuotteista. Mestari-kisällimalli oli konkreettinen apu. 

– Esimerkkinä aiempien vuosien asiakastiedot tuotekuvineen – aineisto oli aiemman omistajan aikana loistavasti dokumentoitu! Tilanteessa iso etu on ollut sekin, että kaksi entistä työntekijää ovat jatkaneet yhtiön palveluksessa, Apilo kiittää.

Syklisyys edellyttää joustoa

Yrittäjyyteen tarttuessaan Antti Apilo ymmärsi, että startti tulee olemaan haastavaa aikaa. Tilannetta helpotti paljon se, että hän oli aiemmin palkkatöissään työskennellyt vaativissa projekteissa ja oppinut ottamaan vastuuta myös asiakasrajapinnassa. 

Bisneksen syklisyydessä on kuitenkin ollut opettelemista.

– Markkinassa tilanteet muuttuvat nopeasti. Päivät voivat olla ensin hiljaisia, hetkessä kauppoja jälleen tulee paljon. On kyettävä järjestelemään työkuormaa.

Kehittämisajatuksella eteenpäin

Viime syksynä liiketoiminnasta luopunut Kari Tanskanen totesi kaupanteon yhteydessä, että yrittäjyys vaatii paljon virtaa, energiaa ja motivaatiota. Ne ominaisuudet väistyvä yrittäjä Apilossa hyvin tunnisti. Niinpä Metansin alkutaival on sujunut vähintäänkin suunnitelmien mukaisesti. Jo nyt Apilolla on tulevaisuuden suhteen selkeitä kehittämisen ajatuksia.

– Oman osaamiseni kehittämisessä suunnittelu ja tarjouslaskenta on vaatinut uusien asioiden omaksumista. Samalla on kirkastunut ajatus siitä, että näitä työvaiheita on kyettävä tehostamaan. 

Keskellä koronaviruksen sumentamaa tulevaisuusnäkymää Apilon ajatukset rakentavat tulevaisuutta paljon pidemmälle. Metans hakee kasvua ja markkina-alueen laajentamista.

– Markkinoiden pääpaino on Joensuun seudulla ja Pohjois-Karjalassa. Tarjouspyyntöjä saamme toki paljon etäämpääkin Etelä-Suomea myöten. Kysyntää alan töille on, toistaiseksi koronakaan ei ole meihin osunut. Kasvuajatus on realistinen, kannattavuus edellä pitää kuitenkin edetä.

Metansin kohdalla kasvu voi olla yhtä lailla orgaanista kuin yrityskauppojenkin tuomaa.

– Volyymin kasvattaminen, läpimenoajan lyhentäminen tarjousvaiheesta toimituksiin, palvelujen tuotteistaminen ja osto-myyntiprosessin jouhevoittaminen – kehitettävää riittää. Palvelussa kaiken ytimessä on asiakas – teemme sen, mitä asiakas haluaa ja pidämme asiakkaalle antamamme lupauksen.

”Tuore yrittäjä ehti omaksua paljon tuiki tärkeää hiljaista tietoa asiakkaista ja tuotteista”

FAKTA: Mestari-kisällikoulutus

  • Vahva osaamistuki omistajanvaihdostilanteissa
  • Toimii myös, kun työnhakija etsii töitä ja yritys osaavaa työvoimaa
  • Kesto 10-100 päivää, määritellään jakson alussa tavoitteiden mukaan
  • Business Joensuun yritysasiantuntijan tuki ja apu käytännön asioista lähtien
  • Toteutuskumppaneina Euroopan sosiaalirahasto ESR, Etelä-Savon ELY-keskus, Riveria ja Pohjois-Karjalan TE-toimisto
  • Mestari-kisällikoulutus 30.9.2020 saakka – tartu tilaisuuteen NYT!

Haluatko lisätietoja? Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä!

Voit myös soittaa ja kysyä lisätietoja: Business-päivystys puh. 010 419 8011 ma – pe klo 9 – 17