- Ihan parasta oli se, ettei minun tarvinnut matkustaa Business Joensuun luokse, vaan Business Joensuu tuli minun luokseni, myhäilee Okuwood Oy:n tuore yrittäjä Ville Juvonen kertoessaan heinäkuisesta liiketoimintakaupasta ja yrittäjyyden alkutaipaleesta.

Pelkkä suunnittelutyö ja tietokoneen näpräys ei enää tyydyttänyt outokumpulaista Ville Juvosta. Mies halusi uusia haasteita ja oli valmis hyppäämään pois mukavuusalueeltaan. Asiat lähtivät rullaamaan vauhdikkaasti, kun Business Joensuun Yrityspörssistä löytyi kiinnostava myynnissä oleva firma, Okun Puutuote Oy.

Okun Puutuotteen yrittäjä Kari Juvonen ehti valmistaa Savo-Karjalan merkittäville metalliteollisuuden vientiyhtiöille pakkauksia 30 vuoden ajan. Maaliskuussa Juvonen vietti 70-vuotispäiviä, eläköityminen oli pyörinyt mielessä jo parisen vuotta.

– Ostajakandidaatteja oli lähinnä Etelä-Suomessa, mutta varteenotettavia ne eivät olleet. Halusin löytää jatkajan läheltä – koulutetun, nuoren ja riskin kaverin, joka pärjäisi näissä hommissa. Sellainen löytyi, lopulta viiden kilometrin päästä, Kari Juvonen iloitsee.

Sukunimikaimat Juvoset ryhtyivät kaupantekoon Business Joensuun yritysasiantuntijoiden Jouko Piiraisen ja Juha Saastamoisen tuella. Asiakaslähtöinen toimintatapa saa kiitosta kummaltakin Juvoselta.

– Asiointi oli erittäin mutkatonta, nopeaa ja helppoa kumpaisenkin asiantuntijan kanssa. Tosi paljon auttoi se, että Saastamoisen Juha tuli tarvittaessa Outokumpuun. Saatiin monenlaiset suunnitelmat ja laskelmat tehdyksi ilman, että minun tarvitsi reissata 50 kilometrin päähän Joensuuhun asioimaan, Ville Juvonen kiittelee.

Metalliviejien tärkeä lenkki

Liiketoimintakaupan myötä Okun Puutuotteen nimi jäi historiaan, uusi yrittäjä jatkaa työtä Okuwoodin nimellä. Omistajanvaihdos hoitui niin sutjakkaasti, ettei toimituksiin tullut katkoja laisinkaan.

Palveluketjun katkeamattomuus on alueen metallialan vientiyhtiöille mitä parhain uutinen. Seudulla on useita isoja laite- ja konevalmistajia, joiden tuotteet kulkevat maailmalle jatkossa Okuwoodin puu- ja vaneripakkauksissa. Mistään pienistä pakkauksista ei ole kyse – Kari Juvonen muistelee isoimman pakkauksen sisältöineen painaneen 50 tonnia. Parhaimmillaan puhutaan siis omakotitalon kokoisista tuotteista.

– Koneita, laitteita, kokonaisia tehtaita – mitä nyt vientiteollisuus täältä maailmalle vie. Pakkausten on kestettävä monenlaiset kuljetukset ja laivaukset satamissa, Kari Juvonen selventää.

Hallittu kasvu tavoitteena

Ville Juvoselle siirtymä toimistohommista kuljetuspakkausten tekoon ei sittenkään ole niin iso harppaus, kuin ensikuulemalta luulisi. Maatalon poikana hän on tottunut työskentelemään kaikenlaisten koneiden kanssa. Rakentamiseen ja puuhun liittyvät työt hoituvat nekin, vakuuttaa talonsa rakentaja.

– Iso apua on tietysti se, että Kari on alkuvaiheessa neuvomassa ja antamassa monenlaisia käytännön niksejä. Yrityksen palveluksessa jatkaa myös pitkäaikainen työntekijä, joten ihan luottavaisin mielin menen eteenpäin.

Eteenpäin – sillä ajatuksella nuori yrittäjä rakentaa suunnitelmiaan, joskin vielä maltillisesti.

– Haluan katsoa nyt seuraavat ajat rauhassa yrityksen peruspohjan – millä tahdilla ja resursseilla asioita saadaan tehdyksi. Yhteys Business Joensuun suuntaan on olemassa, tiedän keneltä kysyä neuvoja tarvittaessa. Ehkäpä seuraavaksi on aika kartuttaa myyntiin ja markkinointiin liittyviä asioita, Ville Juvonen tuumaa.

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä-Ässä