Digitalisaation vauhdittama rytminvaihdos. Sen betoniteollisuudelle tuotantolinjoja ja laitteita valmistava Mecmetal Oy teki vuodessa. Nyt yhtiön uusi tuotesukupolvi on valmiina kansainvälisille markkinoille. Älykkäänä, automatisoituna ja ympäristöystävällisenä.

Tuumasta toimeen ja ripeästi. Niin päättivät vuosi sitten Jani Toropainen, Ari Hiltunen ja Miika Lauronen. Kolmikko teki vuoden 2020 maaliskuussa yrityskaupat Mecmetal Oy:stä. Yhtiön asiakkaita ovat betoniyritykset Suomessa ja maailmalla.

Mecmetalin valmistamilla koneilla tuotetaan rakennusteollisuudelle harkkoja, eristeharkkoja, katukiviä sekä ilmastointikanava- ja savupiippuelementtejä – ja tarvittaessa paljon muutakin. Valmistustekniikka soveltuu monenlaisille tuotteille, jotka kokonsa ja muotonsa puolesta sopivat betonituotekoneen mittoihin. Materiaaleina voidaan käyttää kaikkea kierrätysmateriaaleista perinteisiin betonimassoihin.

Joensuulaisyhtiön asiakaskunnasta kolmannes oli kansainvälisiä yrityksiä jo ennen yrityskauppaa.

– Kotimaan asiakkaat ovat meille äärimmäisen tärkeitä. Globaaleilla markkinoilla näemme jatkossakin vahvan kasvun mahdollisuuden, Mecmetalin toimitusjohtaja Ari Hiltunen linjaa.
Osakkaista Jani Toropainen työskenteli aiemmin Mecmetalissa asentajana sekä koneasiantuntijana. Asiakkaat tarpeineen kotimaassa ja ulkomailla tulivat tutuiksi ruohonjuuritasolta johtoryhmiin. Uudelleen organisoituneessa Mecmetalissa Toropainen vastaa kehitysjohtajana projekteista ja kehitystyöstä. Kolmikosta Miika Lauronen toimii yhtiön tuotantopäällikkönä.

Edelläkävijä

Jo historiansa alusta lähtien Mecmetal on teknologiatoimittajana profiloitunut alansa edelläkävijäksi. Kun kilpailijat rakensivat tonneittain öljyä imaisevia hydraulisia betonituotekoneita, Mecmetal teki toisin. Yrityksen aikanaan perustaneet Veikko Kukkonen, Jouko Lauronen ja Reijo Lauronen toivat markkinoille sähkömekaanisesti toimivan betonituotekoneen.

Perustajat olivat todellisia visionäärejä, vaikka tuolloin ympäristöystävällisyydestä ei juuri puhuttu. Nyt ympäristöasiat ja energiatehokkuus ovat investointipäätösten ydintä. Maailman ainut sähkömekaaniseen toimintaan perustuva betonituotekone oli – ja on yhä – merkittävä innovaatio.

– Sähkömoottoriajolla päästään parempaan tarkkuuteen, energian säästöllä alempiin tuotantokustannuksiin, vaihdelaatikon vaatimalla öljytilkkasella ympäristöystävällisyyteen, Hiltunen ja Toropainen kiteyttävät.

– Siitä se kehittämisen ajatus edelleen jalostui – miksipä emme voisi toteuttaa asiaa servomoottoreilla, kehitysjohtaja viittaa uuden betonituotekoneen voimalähderatkaisuun.

Asiakaslähtöisyyttä

Älykkään digitaalisen kokonaisuuden hyödyntäminen on tehty asiakkaalle helpoksi ja tietoturvalliseksi.

– Tuotekehityksemme draiveri on asiakkaiden tarve. Markkinat edellyttävät kustannustehokkuutta, laatua, sujuvaa After Sales -palvelua. Ratkaisujen on oltava yhä pidemmälle automatisoituja ja digitalisoituja koko tuotteen elinkaaren ajan.

Mecmetal on kehittänyt uuteen betonikonemallistoonsa digitaalisen ohjausjärjestelmän. Mukaan kytkeytyy kattavaa etähallintaa, yhä tarkempaa diagnostiikkaa ja raportointia, huollon ja korjausten ennakointia. Laaduntarkkailuun yhtiö valjastaa jatkossa konenäön.

– Kun aiemmin jäljitettävissä oli valmistuserä, nyt lopputuotteet pystytään jäljittämään kappale kerrallaan. Laatu, lujuus, ulkomitat ennen lopputuotteen kuivumista ja sen jälkeen – harkkovalmistajan seurantavelvoite on tarkka, Ari Hiltunen havainnollistaa.

Parhaassa matkaseurassa

Mecmetalissa kehittämistyötä on tehty intohimoisesti – digiloikka on ollut iso ja toiminnot läpileikkaava suunnittelusta tuotantoon, markkinoinnista ja myynnistä elinkaaripalveluihin. Tekemisen kivijalkana on ollut oma osaaminen ja kokemus kansainvälisestä toimialasta. Kehittämisessä tuiki tärkeänä matkakumppanina on ollut Business Joensuu.

– Oikeaa tietoa, tuoretta tietoa, hyväksi havaittuja ratkaisuja. Niitä Business Joensuulta kumppanina haimme ja myös saimme. Emme halunneet jäädä pyörimään keskenämme, ihmettelemään yksin kehittämistoimia. Oli viisaampaa lähteä kysymään, hakea sparrausta. Yhteistä matkaa onkin tehty tiiviissä yhteistyössä, Toropainen kertoo.

Tähän mennessä Mecmetal on imenyt oppia ja kokemusta mm. Business Joensuun GoGlobalin kansainvälistymisohjelmasta sekä myös Digi.Grow-palvelusta. Yhteistyö jatkuu, seuraavaksi kasvuyhtiö tarvitsee asiantuntevaa apua rekrytoinneissa.

– Vuoropuhelu Business Joensuun asiantuntijoiden kanssa on mutkatonta. Käytännössä apuja ja sparrausta on saanut kaikenlaisiin kysymyksiin, kääntyipä siellä kenen henkilön puoleen tahansa. Ihan parasta verkostoitumista meille.

Business Joensuun vinkkauksesta Mecmetal hakeutui yhteistyöhön myös muun muassa Process Geniuksen kanssa. Process Genius mallinsi Mecmetalin uuden polven betonituotekoneesta digitaalisen kaksosen. Sen avulla Mecmetal on jo nyt pystynyt havainnollistamaan asiakkailleen betonituotteiden älykästä tuotantoa. Arvokas asia tilanteessa, jossa koronapandemia on suitsinut mahdollisuuksia henkilökohtaiseen myyntityöhön ja messukäynteihin.

– Viestimme on jo kuultu, ketterä toimintamallimme maailmalla huomattu. Olemme saaneet uusia työkaluja markkinointiin ja myyntiin, siinä Business Joensuun Dig.Grow-palvelun anti on ollut aivan keskeistä, kehitysjohtaja Toropainen iloitsee.

”Nyt ympäristöasiat ja energiatehokkuus ovat investointipäätösten ydintä”

Mecmetal Oy

 • Perustettu 1996
 • Sähkömekaanisten betonituotekoneiden edelläkävijä
 • Suunnittelu ja valmistus Suomessa
 • Toimitettuja tuotantolinjoja ympäri maailman
 • Uuden sukupolven älykäs Evolution 20 -tuotekone markkinoille 2021
 • Lue lisää Mecmetalin uutuudesta

Digi.Grow -digivalmennus

Käytännönläheinen valmennusohjelma digitaalisten työkalujen käyttöönotosta ja toiminnan tehostamisesta kiinnostuneille mikro- ja pk-yrityksille.

 • Kartoitetaan yrityksen mahdollisuudet digitaalisten työkalujen hyödyntämiseksi
 • Opetellaan digimarkkinoinnin työkaluja käytännönläheisissä työpajoissa
 • Asiantuntija käytettävissä valmennusprosessin ajan
 • Tutustu ja hae mukaan: https://www.businessjoensuu.fi/digigrow
 • Valmennuskumppaneina Euroopan Unioni, Euroopan Sosiaalirahasto ESR ja Pohjois-Karjalan Ely-keskus

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä Ässä Oy
Kuvat: Jarno Artika