Karjalaisen kansanmusiikin uranuurtaja, säveltäjä, sanoittaja, laulaja, tuottaja, kouluttaja, yrittäjä, äiti. Muun muassa kaikkea tätä on musiikin tohtori Sari Kaasinen, joka lähes kymmenen vuoden jälkeen palasi takaisin Joensuuhun kaupungin kulttuurijohtajaksi.

Paluumuuttajan mielestä vastaanotto Joensuussa on ollut mitä parhain. Helposti lähestyttävä ja uudelle avoin nainen iloitsee eritoten siitä, miten kaupunkipoliitikot ottavat kulttuurin tarpeet puheeksi, kyselevät ja ilmaisevat tukeaan.

– Kulttuuri ja taide ovat osa meidän kaikkien elämää, Joensuussa kulttuurin merkitys nähdään yhteisenä hyvänä, Sari Kaasinen iloitsee.

Elämänohjeen voimalla

Sari Kaasisella on koti-ikävä, kirjoitti Etelä-Saimaa vuoden 2017 lokakuussa. Kulttuuri- ja tapahtumakeskus Kehruuhuoneesta oli Kaasisen luotsaamana kehittynyt matkailijoita kutsuva kohde. Esikoistytär Kiisa Koskimiehen ja puoliso Petteri Ukkolan johtamasta Kehruuhuoneen lounasravintolasta oli sukeutunut lounastajien ja konsertissa kävijöiden suosikki. Paluu Lappeenrannasta Joensuuhun ei yrittäjän näkökulmasta ollut ihan itsestään selvää.

– Nuorimmainen tytär Aliina oli lopulta suurin motivaattori. Hän muistutti omasta ohjeestani lapsille: aina kannattaa yrittää, levitä siipesi ja lennä! Ja ellei joku asia tunnu omalta, sie pääset sieltä pois.

Tyttären ja puolison kannustus tepsi, vaikka totta oli se koti-ikäväkin. Kaasisen rakkaudella ja pieteetillä rakennuttama Villa Ruusula Rääkkylässä on paitsi koti, myös tapahtumien ja juhlien pitopaikka sekä rauhoittumisen ja kiireettömyyden tyyssija.

Sydämen sivistystä

Joensuussa puhaltavat uudet raikkaat tuulet – niin myös kulttuurin saralla, lupaa kulttuurijohtaja Kaasinen. Vaatimalla ja jyräämällä asiat etenevät hänen mukaansa kehnosti; hyökkäävällä ja tunnepitoisella tyylillä tehdään helposti hallaa, vaikka tarkoitus olisi miten hyvä tahansa. Kaasinen puhuu sydämen sivistyksestä – toisten ihmisten huomioimisesta ja aitoon karjalaisuuteen kuuluvasta avarakatseisuudesta ja suvaitsevaisuudesta.

Kaupunkilaisille kulttuurin palveluihin pitää olla matala kynnys lapsista senioreihin

Vastakkainasettelu on mennyttä maailmaa. Asioita kannattaa käsitellä rauhassa, kuunnella näkökulmia ja muodostaa ajatuskantoja. On syytä muistaa, että nämä ovat meidän kaikkien yhteisiä asioita ja siksikin meidän kannattaa pelata yhteiseen maaliin.

Sitä kuuluisaa muutosvastarintaakin kulttuurijohtaja on jo kohdannut.

– ”Aina me on tehty näin, näin on ollut tapana.” No – nyt sitten vain murtamaan vastarintaa ja sytyttämään uutta innostusta! Uusia näkökulmia ja toimintatapoja kyllä löytyy.

Raikkaita kuplia!

Ja löytyihän sitä yllättävää iloista ilmettä jo kesällä 2018, kun Joensuu toivotti Ilosaarirockiin tulijat tervetulleeksi kaupunkiin kuohuviinilasillisten kera. Idea tuli kaupungin tapahtumapäällikkö Markku Pyyköseltä, vieraanvaraisena vastaanottajana hääri myös tuore kulttuurijohtaja.

– Hieno tapaus, mutta yhteen pilkahdukseen ja somessa kovasti jaettuun videoon ei homma saa jäädä. Joensuu on vieraanvarainen kaupunki tänne tulijoille. Kaupunkilaisille kulttuurin palveluihin pitää olla matala kynnys lapsista senioreihin.