Lääkeannostelijoita, sairaala- ja laboratoriotarvikkeita, diagnostisia pikatestejä, lääkinnällisten laitteiden sopimusvalmistusta, automaatioteknologiaa, muottituotantoa, muoviosaamista. Muun muassa kaikkea tätä Joensuun seudulla toimiva medical-klusteri tuottaa kansainväliselle lääketeollisuudelle.

– 2000-luvun alussa maailmassa oli noin 150 miljoonaa diabeetikkoa. Nyt heitä on noin puoli miljardia. Diabetes lisääntyy hurjaa vauhtia; ylipaino on kasvava ongelma jo Kiinassakin, Phillips Medisizen tehtaanjohtaja Perttu Huovinen taustoittaa.

Lääkeannostelijoita valmistava Medisize on pohjoiskarjalaisen medical-klusterin veturiyritys. Sen asiakkaita ovat kansainväliset lääkeyhtiöt. Klusteriin kuuluvat myös Kaptas, Valukumpu, Muovisola, Muottituote, Thermo Fischer ja Medix Biochemica. Verkoston yrityksissä työskentelee reippaasti yli tuhat ihmistä. Työpaikkojen määrä on vieläkin suurempi, kun mukaan ynnätään yritysten käyttämä alihankintaverkosto.

”Täältä pesee ja linkoaa!”

Taloustieteessä klusteri tarkoittaa yritysten ja organisaatioiden muodostamaa keskittymää. Klusterin ominaisuuksia ovat tuottavuuden kasvu, innovaatiokyky ja strateginen kyvykkyys. Vahvuuksia ja osaamista yhdistelemällä kokonaisuus on paljon enemmän kuin osiensa summa. Täsmälleen tästä on kysymys Joensuun seudulla.

Joensuun seudulla on tarjota lääketeollisuudelle suorituskykyä ja joustavuutta

– Lähteepä mikä tahansa klusterin yrityksistä myyntimatkalle maailmalle, meillä on yhteinen tarina kerrottavaksi. Automaatiota, muotteja, projektiosaamista… Täältä pesee ja linkoaa! Joensuun seudulla on tarjota lääketeollisuudelle suorituskykyä ja joustavuutta, Huovinen kiteyttää.

Kansainvälinen kasvumarkkina

Lääketeollisuutta palveleva alihankintateollisuus on osa terveysteknologiaa. Terveysteknologia on yksi nopeimmin kasvavista korkean teknologian vientialoista Suomessa. Vuonna 2017 suomalaisen terveysteknologian vienti oli 2,2 miljardia euroa.

Mikä on alkujaan vetänyt Joensuun niin voimakkaasti mukaan kansainväliselle kasvumarkkinalle?

– Osaavat ihmiset ja yli 50 vuoden kokemus muovituotannosta, Perttu Huovinen vastaa viitaten telekom-bisneksessä kukoistaneeseen Perlokseen.

Perloksen taru loppui Suomessa vuonna 2007, mutta muottituotannon ja automaation huippuosaaminen jäi. Uusia osaajia tarvitaan kiivaasti, ammattikoulu Riveria kuuntelee herkällä korvalla klusterin toiveita.

Yksi kirkkaimmista Medisizen sateenvarjolla alla kasvaneista menestyjistä on automaatioteknologiaan erikoistunut Kaptas. Myös sen perustajilla on Perlos-tausta. Kaptaksen vuonna 2012 julkistama konsepti mullisti lääketeollisuuden kilpailukyvyn tuotekehityksen ja tuotannon herkässä alkuvaiheessa, jossa tuotteen nopea markkinoillepääsy on ratkaisevaa.