Ennakot ja alvit erääntymässä, kassa tyhjä eikä koronapilvi ota hälvetäkseen. Nyt on viisasta ottaa yhteyttä Pohjois-Karjalan yrityskummeihin ja hankkia apua. Ajoissa.

– Korona koettelee, muttei kenenkään intressissä ole tappaa lypsävää lehmää, kiteyttää Pohjois-Karjalan yrityskummien puheenjohtaja Juha Pyykönen tahtotilan auttaa yrityksiä selviämään akuutista ahdingosta.

”Auta ajoissa”. Se on Pohjois-Karjalan yrityskummien viesti alueen yrityksille, joita korona-aika on koetellut. Kaikkiaan noin 20 aktiivisesta kummista kahdeksan pureutuu nyt eritoten koronan aiheuttamiin ongelmiin. Ryhmän jäsenet ovat yrittäjätaustaisia konkareita, eläköityneitä kirjanpidon ammattilaisia, pankinjohtajia, erilaisten osaamisalojen bisnesjohtajia. Kokeneita luottopakkeja valmiina hiomaan yrityksen selviytymisstrategiaa koronan kurimuksesta selviytymisen tielle.

Juha Pyykösen mukaan yrityskummit ovat ennen muuta kokeneita asiantuntijoita. Lähes jokaisella heistä on kokemusta siitä, millaista on olla pinteessä ja miten siitä voi myös selvitä.

– En tunne yhtään yrittäjää, joka ei olisi urallaan kohdannut vaikeuksia. On tässä itse kukin elänyt lamat ja devalvaatiot, ongelmat henkilöstön kanssa ja kassakriisit. Vaan kun monessa liemessä on tullut keitetyksi, ollaan opittu ja myös karaistuttu, luonnehtii Pyykönen.

Nopeammin parempi

Juha Pyykönen on toiminut Pohjois-Karjalan yrityskummien puheenjohtajana vuodenpäivät. Juuri tuohon saumaan iski koronapandemia. Myrskyn silmään joutuneita yrityksiä auttanut Business Joensuu pani jälleen uuden vaihteen silmään ja pyysi apuvoimaksi myös yrityskummit. Haluttiin varautua kasvavaan avun tarpeeseen. Pelkona oli, että korona-ajan konkurssisuojan päättymisen jälkeen konkurssien määrä lähtee pikaisestikin nousuun.

– Suomen Yrityskummit oli lupautunut mukaan työ-ja elinkeinoministeriön ohjaamaan Early Warning -hankkeeseen jo ennen koronaa keväällä 2019. Hankkeen ideana on auttaa kannattavia yrityksiä selviämään monenlaisista kriiseistä takaisin kasvupolulle. Business Joensuun palvelujohtaja Tuomo Roivas totesi, että hyvä hanke, mutta koronaa ajatellen eteneminen oli liian hidasta, Pyykönen taustoittaa.

Business Joensuu ja Pohjois-Karjalan yrityskummit yhdistivät voimansa ja käynnistivät Auta ajoissa -yrityskummiryhmän kuluvan vuoden alussa. Kansainvälisen toimintamallin ripeä paikallinen sovellus on valtakunnallisesti uniikkia. Maaliskuun puoliväliin mennessä kummien puoleen on kääntynyt puolenkymmentä yritystä.

Peliä ei ole menetetty

Konkurssi ei tee yrittäjästä luuseria, mutta turhia konkursseja kannattaa välttää, tietää Pyykönen. Hän muistuttaa, että tukalassakin tilanteessa on paljon tehtävissä, kunhan yrittäjä lähtee hakemaan apua ajoissa.

– Ihan ehdottoman tärkeätä on, että vaikeassa tilanteessa yrittäjä ottaa hyvissä ajoin yhteyttä niin verottajaan, omaan pankkiinsa kuin eläkeyhtiöönkin. Tässäkin kohdassa yrityskummi voi olla hyvä apu, ovien avaaja.

Kun yrittäjä ja yrityskummi istahtavat saman pöydän ääreen, lista läpikäytävistä konkreettisista asioista on pitkä. Pyykönen tiivistää prosessin vaiheet: tunnistetaan ongelma, tunnustetaan mahdolliset virheet, tiedostetaan tilanne ja ryhdytään tarvittaviin toimenpiteisiin. Talouskysymykset nousevat usein kärkeen.

– Tarkastellaan tasetta ja tuloslaskelmaa riittävän yksityiskohtaisesti. Keitä ovat lopulta kannattavimmat asiakkaat? Entä mikä on tilanne tavarantoimittajien suhteen, onko ostopuolella vaihtoehtoja? Kun menot ovat tuloja suuremmat, mistä voidaan karsia? Riittääkö vaatimattomampi toimitila, ehkä pienemmät neliöt paraatissäänkäynnin sijasta? Onko tuotteiden ja palvelujen hinta kohdillaan, voisiko hintaa nostaa – hintatason tarkastelu voi sekin olla monelle yrittäjälle tosi vaikea asia, Pyykönen tietää.

Tarkastelun keskiöön voivat nousta myös mm. henkilöstöhallintoon tai markkinointiin liittyvät asiat. Sudenkuoppa yritykselle voi olla sekin, ettei raha kierrä, vaan laskutus laahaa perässä. Yrittäjä ehkä yrittää enemmänkin rakkaudesta lajiin kuin bisnes edellä.

– Hyvät suhteet pankkiin, hyvä tilitoimisto ja tilintarkastaja – tällä kokoonpanolla pärjää jo pitkälle.

Luottamuksellisesti

Pohjois-Karjalan yrityskummit on osa valtakunnallista yrityskummiverkostoa. Siinä missä yrityskummit niin sanottuina normaaliaikoina mentoroivat yrityksiä kehittämiseen, kasvuun ja kansainvälistymiseen liittyvissä asioissa, kummikahdeksikko on täsmäapuna juuri nyt, kun koronatilanne on päällä.

Luottamuksellisuutta vaalitaan.

– Kummien toiminta perustuu vapaaehtoisuusteen. Yrityksille kummien apu on maksutonta. Toiminta on kaikilta osin ehdottoman luottamuksellista, Juha Pyykönen muistuttaa.

Itselleen mieleisen yrityskummin valinnan päättää yrittäjä itse. Tarpeen vaatiessa yrittäjä voi hyödyntää useammankin yrityskummin osaamista ja myös useampaan otteeseen. Tarvittavista toimenpiteistä ja aikataulusta sovitaan yhdessä yrittäjän kanssa.

Maakunnan yrityskummien tukikohta on Pohjois-Karjalan kauppakamari, siellä kummien aluekoordinaattorina toimii koulutus- ja palvelupäällikkö Mari Tuovinen.

Avataan keskustelu!

  • Business Joensuun Business-päivystys 010 419 8011, ma-pe klo 9-17
  • Business Joensuun yritysasiantuntija Veikko Tahvanainen, 050 408 8696, veikko.tahvanainen@businessjoensuu.fi
  • Yrityskummien puheenjohtaja Juha Pyykönen, 0400 527 500, juha.pyykonen@yrityskummit.fi
  • Aluekoordinaattori Mari Tuovinen, 050 516 5208, mari.tuovinen@kauppakamari.fi

Tunnistetaan ongelma, tunnustetaan mahdolliset virheet, tiedostetaan tilanne ja ryhdytään tarvittaviin toimenpiteisiin

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä Ässä Oy
Kuvat: Jarno Artika

Tämän tarinan mahdollistaa Yritysten toimintaedellytysten turvaaminen koronaepidemiatilanteessa -projekti, jota rahoittaa Euroopan Unionin aluekehitysrahasto ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto.

 

 

 

Teemat: Liiketoiminta