Turvallisuus on aina ajankohtainen asia, varautumisesta ja riskienhallinnasta voi täydellä syyllä ennustaa yhtä seuraavaa megatrendiä. Siinä trendissä joensuulainen Kata Safety Oy on tiukasti mukana. Yritys on kasvupolulla valtakunnalliseksi väestönsuojeluun erikoistuneeksi yritykseksi.

Kata Safety on väestönsuojelun sekä säteily- ja paloturvallisuuden asiantuntija. Palveluihin kuuluvat väestönsuojan tarkastukset ja vuosihuollot sekä kannettavien KATA®-säteilymittareiden valmistus ja mittareiden määräaikaistarkistukset. Kata Safety kartoittaa ja asentaa myös kiinteistöjen palokatkoja.

Osaamisen vahva yhdistelmä

Kata Safetyn Janne Rahusesta tuli yrittäjä vuonna 2016 sen jälkeen, kun hän oivalsi mahdollisuuden yhdistää sähköasentajan koulutuksensa, kokemuksensa teollisuusautomaation ja sähkötarvikemyynnin asiantuntijuudesta sekä intohimoisen harrastuksensa sopimuspalomiehenä.

Oivallus osui nappiin myös sen vaateen kanssa, jota yrittäjyyden asiantuntijat onnistumiselta edellyttävät: aloittavan yrityksen on kyettävä luomaan asiakkailleen lisäarvoa, jolla on aidosti markkinakysyntää. Kata Safetyn tapauksessa lisäarvo on kiinteistönomistajien ja heille palveluja tarjoavien kiinteistömanagerien, huoltoyhtiöiden, isännöitsijöiden ja yritysten turvallisuuspäälliköiden arjen helpottaminen.

– Turvallisuuteen ja varautumiseen liittyviä vaatimuksia tulee monesta suunnasta. Asiakkaidemme työmäärä ja vastuu kasvaa koko ajan. Meidän tavoitteemme on auttaa, neuvoa ja helpottaa vastuun kantamista, Kata Safetyn toimitusjohtaja Janne Rahunen tietää.

72 tunnin sääntö

Suomen lain mukaan yli 1200 neliön kiinteistössä on oltava väestönsuoja. Väestönsuojia tarvitaan antamaan ihmisille turvaa kriisitilanteissa – suojaa räjähdys- ja sirpalevaikutuksilta, rakennussortumilta, paineaalloilta, kemiallisilta taisteluaineilta ja ionisoivalta säteilyltä. Väestönsuojia Suomessa on nyt noin 50000. Niistä noin 87 prosenttia on yksityisiä asuin-, liike- tai teollisuusrakennuksiin rakennettuja suojia.

Väestönsuojatila voi normaaliaikana olla hyötykäytössä, vaikkapa harrastetilana. Kriisitilanteessa suoja on lain mukaan pystyttävä ottamaan varsinaiseen käyttöön 72 tunnin sisällä. Käyttöönotto onnistuu, kun tilat on asianmukaisesti varusteltu ja määräajoin huollettu. Väestönsuojan huolto, tarkastus ja tiiveyskoe ovat lain mukaan kiinteistön omistajan vastuulla. Lain vaateista huolimatta Suomessa on paljon väestönsuojia, joissa huoltotoimet ovat jääneet tekemättä. Huoltamaton väestönsuoja on paitsi turvallisuusriski, pahimmillaan myös raskas kuluerä. Puuttuu tietoa, asia on unohtunut muiden kiireiden jalkoihin.

Oikeita kysymyksiä, perusteltuja vastauksia

Kata Safety on ottanut paikkansa varautumisen viestinviejänä. Sanoma on otettu ilolla vastaan – on vain pitänyt ryhtyä kysymään niitä oikeita kysymyksiä, kertoo Kata Safetyn Jyväskylän-toimipisteen vetäjä Joni Rahunen.

– Mitä kiinteistön omistajan tai niitä hallinnoivan tahon pitää huomioida väestönsuojiin liittyen? Mitä asiasta sanoo laki? Miksi varautuminen on tärkeää nyt ja tulevaisuudessa? Varautumisen ja kansalaisten suojelun tarve ei tule katoamaan minnekään – päinvastoin. Väestönsuojien asianmukainen kunnossapito on välttämätöntä, kaiken lisäksi kunnossapito osana kiinteistön huolto-ohjelmaa säästää rahaa.

Joni Rahusesta tuli Katan osakas helmikuussa 2020. Osakkuuden myötä yritys laajensi toimintaansa Jyväskylän seudulle. Aiemmin toimitilapalvelujen johtamisen restonomiksi opiskellut ja toimitilapalvelussa työskennellyt Joni Rahunen on tuonut Kata Safetyn kehittämiseen muun muassa palvelumuotoilun ja digitalisaation osaamista.

– Kuluneen kevään aikana asiakasrajapinnassa on tehty paljon kehittämistyötä. Palvelujen tarve markkinoilla on ilmeinen; asiakkaat janoavat tietoa. Asiakastarpeita kuunnellessa esille ovat nousseet elinkaariajattelu ja kustannustehokkuus, palvelujen hankinnan helppous ja tarve helpottaa asiakkaiden arkea, Joni Rahunen kiteyttää.

Kasvun strategiaa!

Janne Rahunen perusti Suomen Turvaympyrä Oy:n vuonna 2016. Yhtiö keskittyi alusta lähtien väestönsuojatarkastuksiin. Vuonna 2018 tarjoutui iso kasvuloikka, kun Ylämyllyllä toimineen Kata-Electronicsin eläköityvä yrittäjäpari etsi säteilymittareita valmistavalle yhtiölle liiketoiminnan jatkajaa. Rahunen kiinnostui liiketoimintakaupasta ja kysyi neuvoa Business Joensuun yritysasiantuntija Jouko Piiraiselta.

– Olin pohtinut kasvua ja tehnyt laskelmia. Ymmärsin, että säteilyturvallisuuden palvelut sopivat erinomaisesti yhteen väestönsuojapalvelujen kanssa. Kauppa tehtiin, ja vuonna 2019 Suomen Turvaympyrä ja Kata-Electronics yhdistettiin Kata Safety Oy:ksi saman KATA®-brändin alle.

Rohkeuteen viedä liiketoimintakauppa maaliin vaikutti oleellisesti myös se, että Janne Rahusen vaimolla Elina Rahusella oli pitkä Perlos-kokemus laadunhallintatyöstä. Perloksen jälkeen hän työskenteli asiakaspalvelutehtävissä OP-Palvelut Oy:ssä. Kata Safetyssä Elina Rahunen vastaa KATA®-säteilymittareiden tuotannosta ja tarkastuksista.

Yhteistyö Business Joensuun kanssa konkretisoitui seuraavaksi vuonna 2019 käynnistyneeseen kasvuvalmennukseen. Valmennuksen intensiivivaihe kesti kymmenisen viikkoa, yhteistyö jatkuu yhä.

– Brändinrakennusta, kannustavaa johtamista, itsensä johtamista, strategiatyötä ja kasvuohjelmassa mukana olevien yritysten keskinäistä sparrailua. Nämä ovat kaikki asioita, joiden kanssa me ja moni muukin yritys kamppailee päivittäin. Meille Business Joensuun tuki on ollut ratkaisevan tärkeä. Nyt käynnissä olevalle strategiatyöllemme kasvuvalmennus on antanut hirmu hyvää tukea, Janne Rahunen iloitsee.

Valtakunnalliseksi toimijaksi

Kata Safety Oy:ssä kasvu- ja kehittämistyötä tehdään monella rintamalla palvelujen tuotteistamisesta säteilymittarien tuotekehitykseen. Tavoitteena on kasvaa valtakunnallisesti väestönsuojelun sekä säteily- ja paloturvallisuusalan yritykseksi.

Yhtiön kehitys ja kasvu on ollut kiivasta. Viime tilikaudella liikevaihto oli 300000 euroa. Kuluvalla tilikaudella tavoitellaan 400000 euron etappia.

– Kasvun polkua kuljetaan tavoitteellisesti eteenpäin. Tähtäin on valtakunnallisessa palvelussa. Se puolestaan edellyttää sitä, että jatkossa Kata Safety työllistää jollain mallilla lisää työntekijöitä.

”Nyt käynnissä olevalle strategiatyöllemme Business Joensuun kasvuvalmennus on antanut hirmu hyvää tukea”

 

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen, Viestintä-Ässä