Suutarimestari Aira Tolvanen on pyörittänyt Erästuote-yritystä 30 vuoden ajan. Yritys perustettiin ompelimoksi maatalouden rakennemuutoksen aikaan vuonna 1992. Sivuelinkeinona käynnistynyt yritys sijoittui silloisen maatilan tyhjentyneeseen maitohuoneeseen, jossa valmistui mm. metsästysvaatteita. Nykyään Erästuote on Tolvasen päätyö, jossa hän valmistaa ja korjaa kenkiä.

“30 vuoden aikana useat asiat ovat muuttuneet, mutta yllättävän moni on pysynyt samana. Pienyrityksen arjessa toistuu edelleen samat asiat – verkostoituminen, yhdessä muiden kanssa tekeminen, ostot omalta paikkakunnalta, ekologisuus ja kestävyys tuotteissa”, pohtii Tolvanen.

Myös uuden opettelu ja jatkuva oppiminen on ollut osa matkaa ompelijasta suutarimestariksi. “Tätä yritystä ei olisi olemassa, jos en olisi vuosien aikana suostunut oppimaan uutta ja kehittämään tuotteitani, palveluitani ja tekemistäni jatkuvasti. Jakkupukujen kaavojen opettelu on vaihtunut digimarkkinointikaavojen ja tietotekniikan oppimiseen. Ilman digitaalisia medioita ja pieniä somekertomuksia työtäni on vaikea markkinoida nykyaikana”, avaa Tolvanen ajatuksiaan.

Viimeisen vuoden kehitysaskelia ovat olleet suutarimestarin tutkinnon suorittaminen, Liikekeskus Lumouksen perustaminen yhdessä kuuden muun yksinyrittäjän kanssa sekä Tolvasen omissa käsissä valmistuvien WoMenadi-nahkakenkien malliston lanseeraaminen.

“Minustahan ei pitänyt tulla kengäntekijää”, Tolvanen naurahtaa.

“Suutarikoulutuksen loppuvaiheilla tokaisin korjauspuolen opettajalle, että minä tahdon kyllä vain korjata kenkiä ja että en tule niitä valmistamaan. Opettaja sanoi luottavaisin mielin, että kyllä sinä Aira niitä alat tehdä. Saat niin paljon uutta virtaa siitä, että luot ja teet uutta, että sinä alat niitä tekemään. Ja nyt mie sitten teen. Ja rekisteröin nille tavaramerkinkin – WoMenadin”, Tolvanen avaa kengäntekijätaustaansa.

Suurin osa yrityksen liikevaihdosta tulee korjaustöistä ja sen Tolvanen näkee tulevaisuuden alana. Viime vuosina maailma on kiinnittänyt huomiota enenevässä määrin tuotteiden korjattavuuteen ja kiertotalouteen. Pienyrittäjyys on muuttunut kannatettavaksi ja arvokkaaksi asiaksi. “30 vuoden ajan Erästuotteen tehtävä on ollut korjata rikkinäinen ja luoda uutta. Tätä aion tehdä niin pitkään kuin mahdollista”, Tolvanen korostaa.

Lisätietoja:

Erästuote
Aira Tolvanen
yrittäjä
0400 757 800
erastuote@gmail.com

Teksti ja kuva: Erästuote

Rakennetaan yhdessä Joensuun seudun elinkeinoelämän veto- ja pitovoimaa ja sen tunnettuutta! Julkaisemme businessjoensuu.fi:ssä myös yritysten positiivisia uutisia Joensuun seudulta. Lisää uutisia.

 

Teemat: Kitee Yrittäjyys