”Mestari-kisällikoulutus on Business Joensuun organisoima palvelu, jota yritysten kannattaa ehdottomasti hyödyntää.” Vahvan suosituksen takana on Insinööritoimisto Jodec Oy:n myynnistä ja projekteista vastaava Ari Kettunen. Kiitos mestari-kisällimallin, reilu kuukausi sitten insinööritoimisto kiinnitti tiimiinsä uuden avainhenkilön.

Yritykselle jokainen rekrytointi on iso päätös. Valmista osaajaa ei välttämättä saa suoraan koulun penkiltä. Etenkään pienellä yrityksellä ei ole varaa palkata henkilöä, jonka työpanoksesta ei alkuvaiheessa pysty saamaan tuottavaa laskutusta.

– Onneksi yrityksille on tarjolla loistava palvelu, kunhan vain firmat osaavat hyödyntää sitä, Jodec Oy:n Ari Kettunen muistuttaa.

Jodec osasi. Yhtiö tarvitsi tiimiinsä koneturvallisuuden asiantuntijan. Vuodesta 2006 lähtien Joensuun Tiedepuiston tiloissa toimineessa Jodecissa tiedettiin, että monenlaisen avun tarpeessa kannattaa kääntyä Business Joensuun puoleen.

Ari Kettunen otti yhteyttä Business Joensuun yritysasiantuntija Satu-Minna Piiroiseen, joka ehdotti mestari-kisällimallilla etenemistä. Toimintamallissa yritykselle etsitään sopiva kisälli. Yrityksestä valitaan mestari, joka työpaikkaohjaajan koulutuksen saatuaan ohjaa kisälliä. Lopputuloksena on parhaimmillaan todellinen win-win-tilanne – taitojaan syventävä työnhakija saa töitä ja yritys osaavaa työvoimaa.

– Business Joensuu hoiti rekrytointiprosessin hakijoiden ensi kontakteista meitä kiinnostaneiden hakijoiden haastattelujen sopimiseen saakka. Loistavan hyvä palvelu, vieläpä meille asiakkaana maksuton. Olisihan tuo ollut aika haastava prosessi meidän itse hoitaa päivittäisten asiakastöiden ohella, Kettunen huokaa.

Realistisin tavoittein

Joensuulainen Taru Sormunen valmistui Karelia-ammattikorkeakoulusta konetekniikan insinööriksi viime kesänä. Pian valmistumisensa jälkeen Sormunen lähti Hollantiin työpaikan etsintä mielessään. Hollanti oli tullut tutuksi opiskeluvaihdon kautta. Paluu Joensuuhun kuitenkin kiinnosti. Vasta valmistunut insinööri asetti itselleen realistiset tavoitteet – loikka suoraan koulunpenkiltä asiantuntijatehtäviin tuntui turhan haastavalta.

– Seurasin rekrytointi-ilmoittelua – etenkin sellaisia työpaikkoja, joissa työtä tarjottiin vasta valmistuneille ja vähemmän kokeneille. Suomeen lähetin viitisen työhakemusta. Joulukuussa 2019 eteen tuli sitten tämä Jodecin rekrytointi-ilmoitus ja siihen tartuin.

Jodecissa Sormunen on noin viiden kuukauden ajan kisällinä, jota ohjaavat sekä Ari Kettunen että myös mekaniikkasuunnittelijan ja toimitusjohtajan ominaisuudessa insinööri Esko Kinnunen sekä mekaniikkasuunnittelijan ja lujuuslaskennan guruna diplomi-insinööri Aki Vartiainen.

– Viihdyn paremmin pienessä porukassa kuin isossa firmassa. Työilmapiiri on rento, Taru Sormunen kehuu.

Kehuja saa myös Sormunen, joka on kuulemma paitsi hyvä tyyppi, myös supernopea oppija. Jo ensimmäisen kisällikuukauden aikana hän on päässyt käsiksi tuottaviin asiakastöihin. Kisällikuukausien aikana Sormunen saa työmarkkinatukea.

Asiantuntijuuden ytimessä

Jodecin palveluvalikoimaan kuuluvat mekaniikkasuunnittelu, ohutlevy- ja teräsrakennesuunnittelu, lujuuslaskenta ja koneturvallisuus. Palvelukattauksessa Ari Kettunen korostaa kisälli-Sormusen osaamisaluetta, koneturvallisuutta. Koneturvallisuuden standardit ja lait eivät sinällään ole mikään uusi asia. Euroopan alueen konedirektiivin ensimmäinen versio julkaistiin jo vuonna 1989.

– Direktiivissä koneille asetetaan turvallisuusvaatimuksia. CE-merkki puolestaan on koneenvalmistajan vakuutus siitä, että koneen valmistuksessa on huomioitu kaikki konetta koskeva turvallisuuslainsäädäntö. Ilman CE-merkkiä konetta ei voi tuoda Euroopan markkinoille.

Kettusen mukaan koneturvallisuuden tärkeys on korostunut yhä aktiivisemman valvonnan vuoksi. Turvallisuusasioissa valppaina ollaan muun muassa Aluehallintovirastossa ja Tullissa.

– Koneturvallisuus pitäisi huomioida jo suunnittelun alkuvaiheessa. Aina näin ei toimita, vaan koneturvallisuutta ja riskejä päästään arvioimaan vasta sen jälkeen, kun CE-merkinnän edellyttämät valmistuskuvat on tehty. Kyllä vaan – koneita rakennetaan yhä ruutupaperille hahmotettujen piirrosten mukaan.

Koneturvallisuustarpeiden markkinat kasvavat. Valtakunnallisesti toimiva Jodec on äskettäin tehnyt avauksia myös vientiin nimenomaan koneturvallisuuden asiantuntijana.

– Koneturvallisuuden kärjellä markkinoilla edetään. Tältä osin rekrytointitarpeita on jatkossakin, Ari Kettunen kertoo.

FAKTA: Mestari-kisällikoulutus

  • Työnhakijalle töitä, yritykselle osaavaa työvoimaa
  • Soveltuu myös omistajanvaihdostilanteissa
  • Kesto 10-100 päivää, määritellään jakson alussa tavoitteiden mukaan
  • Business Joensuun yritysasiantuntijan vahva tuki ja apu käytännön asioista lähtien
  • Toteutuskumppaneina Euroopan sosiaalirahasto ESR, Etelä-Savon ELY-keskus ja Riveria
  • Mestari-kisällikoulutus 30.9.2020 saakka – tartu tilaisuuteen NYT!

Haluatko lisätietoja? Jätä yhteystietosi, niin otamme sinuun yhteyttä!

Voit myös soittaa ja kysyä lisätietoja: Business-päivystys puh. 010 419 8011 ma – pe klo 9 – 17

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä-Ässä