Eveliina Miikkulainen aloitti työt Solitan projektipäällikkönä toukokuussa 2021. Noin kuukautta myöhemmin Solita tiedotti perustavansa kevytkonttorin Joensuun Tiedepuistoon. Päätös ja ajoitus oli loistava – annetaan Miikkulaisen kertoa, miksi.

Koronapandemian alkumaininkien aikaan IT-alalla työskennellyt Eveliina Miikkulainen oli yksi niistä monista suomalaisista, jotka jäivät kotiin etätöihin. Kodeissa työpisteratkaisut olivat luovia sohvannurkasta keittiön pöydän ergonomiavirityksiin ja pakoa edes hitusen hiljaisempiin löylyhuoneisiin.

– Se oli minullakin työntekoa kotisohvan kulmalla, usein hirveässä asennossa, Eveliina Miikkulainen muistelee.

Kun vuonna 2018 noin 30 prosenttia suomalaisista teki satunnaisesti etätöitä, kevääseen 2021 mennessä etätöissä ahersi jopa 60 prosenttia – eli noin 1,3 miljoonaa suomalaista.

 

Ei niin syvä pääty sittenkään

Vuonna 1996 perustettu suomalainen teknologiayhtiö Solita työllistää yli 1 200 strategisen konsultoinnin, palvelumuotoilun, ohjelmistokehityksen, analytiikan, pilvipalveluiden sekä integraation erityisosaajaa Suomen lisäksi yritys kasvaa vakaasti myös Ruotsissa, Tanskassa, Virossa, Belgiassa ja Saksassa. Suomessa yhtiön asiakkaita ovat mm. DNA, Ponsse, UPM, THL ja Ympäristöministeriö. Koronahärdellin alkuvaiheessa moni tuskaili tipahtamista ”syvään päätyyn”. Zoomit, teamsit ja webinaarit piti opetella pikaisesti, työkalut ja ohjelmistot päivittää. Solitalla ja IT-alalla kun ollaan, digitaalisten työkalujen ja viestintätapojen hyödyntäminen sujui ketterästi jo startissa.

– Korona-aika on muuttanut myös asiakkaiden ajattelua. Etätyö on sujunut hyvin ja tehokkaasti myös asiakkaiden mielestä. Toki jotkut asiakkaat haluavat tiiminsä palaavan yhteen paikkaan, mutta lopulta harvempi toivoo enää paluuta entiseen, Miikkulainen tietää.

 

Hybridimalliin

Töiden sujuvuuden ja tehokkuuden takeena on se, että projektit ja yhteydenpito hoidetaan asiakkaan toivomalla tavalla. Jotta niin tapahtuu, tiimiläisten yhteydenpito on tiivistä, Slack-pikaviestiohjelma laulaa. Projektipäällikkönä Miikkulaisen tehtävä on varmistaa, että projekteissa tehdään oikeita asioita, oikeaan aikaan – ja että ihmiset tiimeissä voivat hyvin.

– Solitalla ihmiset tekevät töitään hyvin itsenäisesti. Työntekijöillä on paljon vapautta mikromanageeraus puuttuu.

Itsenäisyys ja mahdollisuus vaikuttaa työhönsä on hyvästä. Aika ajoin itse kullekin tulee kuitenkin tilanteita, joissa tarvitaan kollegan jeesiä, jumittuneen ajatuksen avausta. Miikkulainen nostaakin tärkeäksi avoimen kommunikaation merkityksen.

– Kohtaamisten tarve kyllä näkyy nyt, kun viimeisen 1,5 vuoden aikana ihmiset eivät ole fyysisesti nähneet toisiaan. On siirrytty hybridimalliin. Paikaton työ on tullut jäädäkseen, mutta yhdessä tekemisen ja yhteisöllisyyden vaalimisen tärkeys ei ole kadonnut minnekään.

 

Mahdollisuuksien Coworking Forum

Solitalle yhden hybridimallin mahdollisuuden tarjoaa Tiedepuiston Coworking Forum. Solitan lanseeraama nimitys Coworking-tilalle on kevyttoimisto. Se palvelee kaikkia Joensuussa töitä tekeviä solitalaisia.

– Meitä on nyt alle kymmenen työntekijää. Vaan kasvuyhtiö kun olemme, rekrytointeja tehdään lisää, Miikkulainen kertoo.

”Erityinen plussa on sekin, että Tiedepuiston tiloissa tulijalle ovat valmiina myös sähköpöydät, näytöt ja hiiret”

Coworking Forumin yksi plussa liittyykin juuri rekrytilanteisiin. Miikkulaisen mukaan on etu, että tarjolla on mahdollisuus työskennellä muuallakin kuin etänä kotona.

– Erityinen plussa on sekin, että Tiedepuiston tiloissa tulijalle ovat valmiina myös sähköpöydät, näytöt ja hiiret. Ajanmukaisissa ja rauhallisissa tiloissa on vaivatonta ja turvallista pitää yhteyttä asiakkaisiin. Ruuhkaisessa kahvilassa työ ei onnistuisi, asiakkaiden asiat kun ovat liikesalaisuuksia.

Miikkulainen itse kertoo saavansa iloa jo siitäkin, että Tiedepuisto-päivinä tarjolla on maukas lounas. On kuulemma tervetullutta vaihtelua kotieväille.

– Jo opiskeluaikoina opin arvostamaan Tiedepuiston yhteisöllisyyttä ja myös monipuolista ja hyödyllistä tapahtumien antia. Korona aiheutti toki tapahtumatarjontaan paussin, mutta jo nyt ohjelmistoalaan liittyvää uutta kuuluu olevan näköpiirissä. Kaavailuja on kuulemma ollut siitäkin, että Tiedepuisto-yhteisössä työskentelevän IT-yritysväen kesken on tulossa organisoituja kohtaamisia.

 

Vaihtelun ylellisyyttä

Eveliina Miikkulainen tekee yhä osin etätyötä kotona – nyt jo ergonomisesti rakennetussa työpisteessä. Vaan molempi parempi, tietää Miikkulainen:

– Kyllä hyvää tekee tulla aika ajoin Tiedepuistolle, pyöräillä noin kolmen kilometrin matka. Tuleepa ihan eri olo kuin kipaista kotona kahvikupin kanssa kymmenen porrasta yläkertaan. Seuraavaksi pitää ryhtyä ottamaan selvää Tiedepuistolla tarjolla olevista liikunnan mahdollisuuksista

 

 

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä Ässä Oy
Kuvat: Jarno Artika