Nopeat syövät hitaat. Nopeimmat innovatiiviset ihmiset löytyvät Tuupovaaran ja Ilomantsin suunnalta. Asiasta vakuuttuu kuuntelemalla toimitusjohtaja Tapio Suomisen kertomaa siitä, mitä vuoden ikään ehtineelle Moderno Oy:lle kuuluu. Hirsitaloja ja -mökkejä valmistava yritys on ottanut lentävän lähdön – tuupovaaralaiseen tyyliin.

Keväällä 2018 Idän Metsäkoneen yrittäjä Tapio Lauronen osti yli 14 000 neliön tehdastilan Tuupovaaran Koverosta. Entisen parkettitehtaan tilat sopivat paremmin kuin hyvin visionäärin suunnitelmiin. Laurosen vuonna 1997 perustama Idän Metsäkone pääsi laajentamaan toimintaansa Venäjän Karjalan puunkorjuusta sahatavaran kuivaukseen ja höyläykseen Koverossa.

Tapio Suominen oli osakkaana HUT-nimisessä yrityksessä, joka valmisti piharakennuksia. Puumateriaalia HUT osti Idän Metsäkoneelta.

– Kerran tavatessamme Lauronen heitti ilmoille ajatuksen, että halliin sopisi uuttakin liiketoimintaa – jospa ryhdyttäisi yhdessä jalostamaan puuta vähän pidemmälle, Suominen kertoo.

Tapio Suominen luopui osakkuudesta HUTissa ja ryhtyi toden teolla suunnittelemaan yhteistä yritystä Laurosen kanssa. Seuraavaksi oli aika kutsua Business Joensuun yritysasiantuntija Veikko Tahvanainen kahville.

 

Toimiva konsepti

– Veikko Tahvanainen oli Lauroselle entuudestaan tuttu, olivat tehneet kovasti yhteistyötä Idän Metsäkoneeseen liittyvissä kuvioissa. Oli äärimmäisen tärkeätä, että saman pöydän äärelle saatiin ulkopuolinen henkilö herättelemään ja kyselemään. Palloteltiin asioita monelta kantilta, Suominen kuvailee kehuen Business Joensuun konseptin toimivuutta.

Viime vuoden syksyn aikana miehet tekivät laskelmia ja hioivat liiketoimintasuunnitelmaa. Lähestyttiin myös ELYä. Suunnittelu eteni vauhdikkaasti, ja vuosi sitten joulun alla Moderno Oy oli perustettu.

 

Uniikkia innovatiivisuutta

Tapio Suominen asuu Hyvinkäällä, Koverossa hän on viikoittain 3–4 päivää. Yrittäjällä on loputon oppimisen ja tietämisen halu pienistä yksityiskohdista koko konseptin toimivuuteen. Suominen esittelee syystäkin ylpeänä pitkälle automatisoitua tuotantoa; hirsilinjastoa, modernia laadunvalvontaa, purunpoiston ja jätekuljettimien ratkaisuja. Tuotannon oivaltava layout ja logiikka sekä lukuisat tekniset ratkaisut ovat näyttö paikallisten yhteistyökumppanien taidosta.

– En voi olla hämmästelemättä sitä innovatiivisuutta ja yrittäjähenkisyyttä, jota tältä seudulta kumpuaa! Tuupovaarasta Ilomantsiin löytyy hämmästyttävän taitavia yrittäjiä. Ei löydy Hyvinkään suunnalta vastaavaa.

 

Saumatonta synergiaa

Idän Metsäkone on Modernolle materiaalitoimittaja, joka hoitaa myös puun kuivauksen. Moderno vastaa isojen dimensioiden höyläyksestä. Idän Metsäkoneen höylä hurauttaa vikkelämmin pienempidimensioiset tuotteet.

Suominen viittoo myhäillen tehdasalueen pihamaalle. Siellä on Modernon ”karkkivarasto”.

– Hirren lisäksi käytämme paljon muutakin puumateriaalia lattioihin, kattoihin, listoihin. Olemme sitä vahvempia, mitä kattavammin saamme tarvittavan puutavaran samalta tontilta.

Venäjän Karjalassa tarjolla on hyvälaatuista ja 6-metristä kuusipuuta. Puun matka kannolta varastolle kestää 5–7 viikkoa. Toimitusketju on läpinäkyvä ja jäljitettävä. Hakkuutyömaita ajatellen sijainti Tuupovaaran Koverossa on loistava.

 

Asiakaslähtöisesti

Intohimo laatuun kuuluu toistuvasti Tapio Suomisen puheista. Liiketoimintaa kuvaillessaan hän hyppää kerkeästi ”asiakkaan saappaisiin”. Ajattelussa yhdistyy laatu ja kustannustehokkuus, josta hyötyy myös asiakas.

– Tuotantoketju kannolta tehtaalle on omissa näpeissä. Logistiikassa kaikki mahdollinen hukka minimoidaan. Asiakkaalle ei jätetä yhtään ylimääräistä kysymysmerkkiä; oikea-aikainen informaatio on osa meidän palvelukokonaisuutta. Ja kun hirsikehikko lastataan rekan kyytiin, tavarat löytyvät tontilla tasan oikeasta loogisesta järjestyksestä.

Toimintatavoissaan Moderno ei ole unohtanut myöskään materiaalitehokkuutta ja ympäristöä. Tuotantolaitos lämpiää hakkeella, pellettikone pyörii. Sivuvirtojen hyödyntämiseksi uusia mahdollisuuksia visioidaan kaiken aikaa. Yksi tulevaisuuden tavoite on oma liimapalkkituotanto, jossa vajaamittaista puutavaraa pystyttäisiin hyvinkin hyödyntämään.

– Pyrimme jatkojalostamaan puun mahdollisimman hyvin aina pienimpään höylämuruseen saakka.

 

Kuumottava markkina

Kun hirsikehikkojen tuotanto aloitettiin nollasta, Modernon aikataulullista saavutusta voi pitää merkittävänä. Ensimmäinen hirsi saatiin tuotannosta ulos toukokuussa. Kovalla tahdilla töitä paiskien laadussa metsästettiin vielä se ”viimeinenkin milli” kohdilleen, kuten Suominen asian muotoilee. Juhannukseen mennessä valmiina oli ensimmäinen protorakennus.

Kuluvan vuoden marraskuun lopulla tehdashallin lattialla on useampikin hirsirakennus tuota pikaa asiakkaalle toimitettavaksi. Tilauskirjassa on myös noin 200-neliöinen huvila. Moderno pystyy toimittamaan hirsikehikot puuliitereistä omakotitaloihin, mökeistä päiväkoteihin ja kouluihin.

– Alussa päämarkkina-alueemme on kotimaa. Mökkirintamalla kysyntää on hyvin, markkina on jopa kuuma. Ylikuumetakin ehti, mutta tilanne on nyt tasaantumassa.

Kotimaasta Moderno suuntaa katseensa nopeasti vientiin. Tapio Suomisen suunnitelmissa kärkipäästä löytyy esimerkiksi Ranska. Maa on yksi suomalaisen sahateollisuuden tärkeimmistä markkinoista. Ranskassa puurakentaminen on vahvasti valtiollisella agendalla.

”Oli äärimmäisen tärkeätä, että saman pöydän äärelle saatiin ulkopuolinen henkilö herättelemään ja kyselemään”

 

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä Ässä Oy
Kuvat: Jarno Artika