Joensuulainen ilmalaivayhtiö Kelluu suoritti onnistuneesti ensimmäisen miehittämättömän ilmailun tehtävän näköpiirin ulkopuolella – todella merkittävä kehitysaskel koko ilmailualalle.

Kelluu Oy kehittää Joensuussa uudenlaista pienikokoista robotti-ilmalaivakonseptia, joka on edennyt operaatiotestaukseen. Perjantaiaamuna 26.3. yhtiön ilmalaiva suoritti onnistuneesti ensimmäisen varsinaisen tehtävän ja lensi ensimmäistä kertaa kokonaan näköpiirin ulkopuolella täysin automaattiohjauksella, keräten samalla havaintoja ympäristöstä ja välittäen niitä eteenpäin. Kyseessä on todella merkittävä edistysaskel miehittämättömän ilmailun alalla, sillä muualla ei ole kehitetty vastaavanlaista kokonaisuutta, jossa yhdistyvät huippusuorituskykyinen, pitkän lentoajan ja laajan toiminta-alueen ilmalaiva, toimiva autopilotti sekä reaaliaikainen havainnointien keräys ja lähetys samassa paketissa.

Tunnelmat Kelluun tiimissä ovat todella innostuneet.

–Kyseessä on pisin testilentomme ja samalla ensimmäinen suoritettu operaatio tähän mennessä. Oli mahtavaa todistaa, että sekä kehittämämme fyysinen ilmalaiva että sen ohjausjärjestelmät pelasivat yhteen moitteettomasti, kertoo Jouni Lintu, Kelluun toimitusjohtaja.

Suoritettu tehtävä vastaa ilmalaivan ensimmäistä varmistunutta käyttötarkoitusta eli tiedonkeruuta sähkölinjojen kunnosta pitkien matkojen päästä. Kelluun pienikokoisen ilmalaivan etuna on äärimmäisen pitkä lentoaika verrattuna esimerkiksi droneihin tai helikoptereihin, jolloin tiedonkeruu on mahdollista laajoilta alueilta nykyistä tehokkaammin sekä pienemmillä ympäristövaikutuksilla.

Myös aluksen kamera sekä datajärjestelmä toimivat poikkeavalla tavalla: alus pystyy siirtämään tietoa reaaliajassa sen sijaan että tallentaisi tiedon esimerkiksi siirrettävälle kovalevylle, mikä luonnollisesti tuo huomattavan hyödyn asiakkaille.

Kyseessä on maailmanlaajuisesti merkittävä edistysaskel miehittämättömän ilmailun alalla.

–Tällaista ei ole tehty muualla maailmassa – olemme onnistuneet kehittämään todella suorituskykyisen ilmalaivan, joka pystyy sekä keräämään että lähettämään havaintoja reaaliajassa yhtäjaksoisesti erittäin laajalta alueelta. Operaatio oli miehittämättömän ilmailun alalla pitkäkestoinen, mutta käytimme silti vain pienen osan lentoajan kokonaiskapasiteetistamme. Näyttää siltä, että pääsemme hyvin pian suunnitelmien mukaisiin vuorokausien mittaisiin operaatioaikoihin, kertoo Kelluun operatiivinen johtaja, Jiri Jormakka.

Onnistuneen lennon jälkeen Kelluu jatkaa tuotekehitystään suunnitellusti.

–Olemme saaneet todella paljon aikaan nopeassa ajassa ja alalla mitattuna pienillä resursseilla. Jatkossa kasvavilla resursseilla voimme vauhdittaa kehitystä räjähdysmäisesti, todistaa kiistattomat asiakashyödyt ja skaalata liiketoimintaa. Meillä on lähitulevaisuuteen kovat tavoitteet ja niitä lähdetään voittamaan, kertoo Jormakka.

Kelluu Oy kehittää pienikokoista, itseohjautuvaa, vetyteknologiaan pohjaavaa ilmalaivakonseptia Pohjois-Euroopan ainoassa ilmalaivatehtaassa ja tuotekehityslaboratoriossa Joensuun Reijolassa. Äärimmäisen pitkän lentoajan ansiosta Kelluun ilmalaivoja voidaan hyödyntää reaaliaikaiseen tiedonkeruuseen pitkien matkojen päästä tehokkaasti ja ympäristöystävällisesti. Ensimmäinen varmistunut Kelluun ilmalaivojen sovelluskohde on sähkölinjojen kunnon reaaliaikainen valvonta ilmasta käsin.

LISÄTIETOJA:

Jouni Lintu
jouni@kelluu.fi
040 777 0412

Jiri Jormakka
jiri@kelluu.fi
050 372 6578

Lähde: Kelluu Oy:n mediatiedote 26.3.2021
Kuva: Kelluu Oy

Rakennetaan yhdessä Joensuun seudun elinkeinoelämän veto- ja pitovoimaa ja sen tunnettuutta! Julkaisemme businessjoensuu.fi:ssä myös yritysten positiivisia uutisia Joensuun seudulta. Lisää uutisia.