Estoton kolmekymppinen, ei kaihtanut kiroilemista edes presidentille. Mitä miettinee Botanian kasvitieteellisessä puutarhassa yli 20 vuotta kiroillut kultatöyhtökakadu Juuso nyt, kun Botania on nousemassa uuteen kukoistukseensa? Maailman pohjoisin trooppisten perhosten puutarha on elämyksellinen kohtaamispaikka.

Ei nimi naista pahenna, tuumasi Juuso-kakadu kun munan muni. Moni muukaan asia Botaniassa ei ole ihan sitä, miltä äkkiä näyttää. Kasvitieteellisen puutarhan kokoelma on perustettu vuonna 1957. Kasvilajikkeita on sisätiloissa yli 1 000 ja reilun kolmen hehtaarin ulkoalueilla yli 1 600. Eivätkä ne kasvit ole mitä tahansa kasveja, vaan kiehtovia kasvikunnan aarteita tropiikista, subtropiikista ja aavikolta. On myös ravinto-, mauste-, myrkky-, lääke- ja koristekasvien huumaava kattaus.

Kultatöyhtökakadu Juuso puolestaan ei ole puutarhan ainut eläinkunnan edustaja; Botaniassa pääsee ihastelemaan myös trooppisia perhosia. Eikä Botania ole vain matkailijoita kiehtova puutarha tai Joensuun seudun suurin yhteisöllinen olohuone, vaan myös luonnontieteen oppimisympäristö. Botania ei liioin ole enää yliopiston kasvitieteellinen puutarha, vaan yrittäjä Kari Kolan unelma. Paikka, joka pelastettiin lähes varmalta tuholta.

– Ei sitä tuhoa voinut vain sivusta seurata, Botanian yrittäjä Kari Kola herkistyy.

Tapahtumia ja vuodenaikateemoja

Pitelemättömästä rohkeudestaan tunnettu visionääri päätti kääntää Botanian tarinassa kokonaan uuden lehden. Vuoden 2018 alussa Kola kertoi ostaneensa puutarhan kahden yhtiökumppaninsa kanssa. Syksyllä 2018 kokonaisuus siirtyi yksin hänen omistukseensa. Muutos oli yrittäjän mielestä hyvä – kehittämisessä päästään entistäkin ripeämmin eteenpäin.

Näen Botaniassa enemmän hienoja mahdollisuuksia kuin yhdessäkään paikassa niissä 58 maassa, joissa olen käynyt

Tarkoitus on tuplata kasvihuoneen koko ja rakentaa paljon uutta – visuaalisuutta, esteettisyyttä, tapahtumia. Viikon jokainen lauantai on omistettu lapsille. Lauantai-iltaisin ulkona loimottaa nuotio, jonka äärelle voi vapaasti tulla tarinoimaan tai vaikka paistamaan makkarat. Viikonlopuille on myös rakentumassa erilaisia musiikki- ja taidetapahtumia, joissa huomioidaan kaikki Botanian kohderyhmät.

Jo tähän mennessä Botania on lunastanut lupauksiaan. Ensimmäisen vuoden aikana Botania on tarjonnut klassisen musiikin konsertteja, visuaalisten taiteiden festivaalielämyksen ja huomioinut monin tavoin myös lapsia. Lokakuussa startannut Lasten lauantai kattaa perheille brunssin ja tarjoaa lapsille ohjattua touhuilua. Vauhtiin päästyään Botania tarjoilee kävijöille läheltä ja kaukaa vuosittain jopa 150 erilaista tapahtumaa.

Yrittäjän riskillä

– Iso riski, iso sauma. Näen tässä paikassa kuitenkin enemmän hienoja mahdollisuuksia kuin yhdessäkään paikassa niissä 58 maassa, joissa olen käynyt! Botanialla on kaikki edellytykset kansainväliseksi matkailukohteeksi.

Yrittäjä ja valotaiteilija Kari Kola on vuosien mittaan rakentanut valtaisat kansainväliset verkostot. Juuri niihin verkostoihin hän luottaa puhuessaan Botaniasta Joensuun matkailun vetonaulana. Kutsuja maailmalle lähtee heti, kun kokonaisuus on viimeistelty kansainvälisiin mittoihin.

Suurten visioiden takana on myös nöyrä yrittäjä, joka tietää, että tukeakin tarvitaan.

– Vire on myönteinen, ympäristön toimijat positiivisia. Viime kädessä Botanian tulevaisuuden ratkaisevat alueen ihmiset. Heille sanon lämpimästi tervetuloa!

Mitä siis vielä ehtiikään Juuso-kakadu nähdä – kultatöyhtökakadut kun voivat elää jopa 90-vuotiaiksi!