Maailman johtava maatalous- ja metsäkoneiden valmistaja John Deere, löysi uudelle tehtaalleen erinomaisen paikan Joensuun yrityspuisto GreenParkista. Sijainti on tuonut toiminnalle etuja, joista myös muut alueelle sijoittuvat pääsevät helposti hyötymään. Tiloja, loistavia ja joustavia sellaisia, nimittäin GreenParkissa on – ainakin vielä.

Sijainti kolmen logistiikkakanavan risteyskohdassa, nopeasti muokattavat tilat, ympärillä oleva alihankkijaverkosto, seudun vahva metsäklusteri ja koulut, joista valmistuu jatkuvasti osaavia alan tekijöitä. John Deeren Joensuun tehtaanjohtajalle Janne Haapasalolle ei tuota vaikeuksia listata asioita, joista ”maatalous- ja metsäkonejätti” on hyötynyt uusimman, vuonna 2012 valmistuneen tehtaansa sijainnista GreenParkissa.

Pienestä investoinnista ei ollut kyse, mutta se on ollut ilmeisen kannattava. Investoimalla jo olemassa olevan toimipisteensä lähellä sijaitsevaan tehtaaseen Deere tehosti tuotantoprosessejaan ja lyhensi muun muassa tuotteidensa virtaus- ja läpimenoaikoja – sekä sai käyttöönsä modernit, joustavat ja yrityksen tarpeisiin erinomaisesti sopivat tilat.

– Yhteistyö Joensuun Yrityskiinteistöjen ja kaupungin kanssa on ollut todella sujuvaa ja varsinkin vuokratilojemme joustavuus on ollut toiminnallemme todella hyvä asia. Neliöistä ei esimerkiksi tarvitse kirjoittaa pitkiä kymmenien vuosien vuokrasopimuksia ja kiireellisiinkin tilatarpeisiin on aina vastattu, Haapasalo toteaa.

Erilaisten tilojen lisäksi myös yrityksen muihin tarpeisiin löytyy vastaus nopeasti ja läheltä – itse asiassa samalta tontilta. John Deeren ympärille on nimittäin muodostunut GreenParkissa tiivis ja osaava alihankkijoiden verkosto. Tämän ansiosta koneen osien toimitusajat ovat lähes olemattomat ja mahdollisuudet innovatiiviseen tuotekehitysyhteistyöhön mitä parhaimmat. Työvoimaa ei myöskään tarvitse kaukaa hakea: viereisen Pohjois-Karjalan ammattiopiston Peltolan kampuksen tekniikan puolen opiskelijoille John Deere on suosittu harjoittelupaikka, josta saattaa irrota myös pidempiaikainen pesti onnistuneen harjoittelujakson jälkeen.

Kilpailuetuna toimiva logistiikka

Kun kaikki tarvittava löytyy läheltä, ja alueen sisäinen logistiikka on hiottu huippuunsa lean-oppien mukaisesti, ovat säästöt kuljetuskustannuksissa huomattavat. GreenParkissa logistiikka toimii Haapasalon mukaan kuitenkin loistavasti myös isommassa mittakaavassa, mitä tulee esimerkiksi Joensuusta muualle lähtevään tavaraliikenteeseen. Lisäksi Pohjois-Karjalan sijainti yrityksen päämarkkina-alueiden naapurissa parantaa asioiden toimivuutta entisestään.

– Logistiikan ympärillä pyörii paljon euroja, joten alueen hyvät maantieyhteydet ovat meille äärimmäisen tärkeitä. GreenParkissa voimme lisäksi tarvittaessa hyödyntää myös vesi- tai rautatieyhteyksiä, Haapasalo kertoo.

Tavara kulkee siten saumattomasti, mutta niin myös ihmiset. Yrityksen toimipisteellä Joensuussa käykin kansainvälisiä vieraita viikoittain. Sijainti Itä-Suomessa ei kuitenkaan koskaan ole ollut ongelma. Jos vieraat tulevat Intiasta, on Haapasalon mielestä heille täysin sama, sijaitseeko yritys Helsingissä vai Joensuussa – kaukana se on heidän näkökulmastaan joka tapauksessa.

Logistiikan ympärillä pyörii paljon euroja, joten alueen hyvät maantieyhteydet ovat meille äärimmäisen tärkeitä

Etelä-Suomesta itsekin kotoisin oleva Haapasalo summaa, että täällä toimiminen on ollut kannattavaa – ainakin metsäalan yrittäjän näkökulmasta.

– Joensuuta ei suotta sanota Euroopan metsäpääkaupungiksi. Täällä on vahva alan klusteri, jossa on arvostettuja osaajia ja korkeatasoista tutkimustoimintaa sekä toimijoita sahoista sellutehtaisiin. Joensuun kaupungin ja muiden toimijoiden apuun ja tukeen olen myös ollut enemmän kuin tyytyväinen. Yrittäjämyönteisyys on täällä äärettömän hyvällä tasolla. Väitän, että harva yrittäjä saa näin hyvää palvelua missään. Olipa kyseessä homma kuin homma – asiat laitetaan kyllä järjestymään, Haapasalo toteaa.