Natalia Jeskanen on yhtä hymyä! Sortavalasta Suomeen vuonna 2002 muuttanut Jeskanen on unelmatyössään Kekäleen naisten muodin myyjänä. Hän nauttii asiakaspalvelusta ja kehuu työyhteisöään maailman parhaaksi. Suomen kielen opiskelu vaati sinnikkyyttä. Nyt plakkarissa on myös Suomen kansalaisuus.

– Joensuussa ensimmäiset kolme vuotta olin kotona lasten kanssa. Osasin sanoa suomeksi perin vähän – terve ja kiitos – tuskin mitään muuta. Onni oli myötä ja pääsin kielikoulutukseen, ensin aloituskurssille ja sitten jatkoon. Kaikki onnistui lopulta hienosti ja läpäisin Suomen kansalaisuuteen vaadittavan kielitestin, Natalia Jeskanen iloitsee.
Jeskanen opiskeli varhaiskasvatuksen ja psykologian opettajaksi ja päiväkodin opettajaksi Karjalan kasvatustieteellisessä valtionyliopistossa. Hän työskenteli Venäjällä lastentarhanopettajana 13 vuoden ajan.

– Suomessa Venäjän korkeakoulututkintoa olisi pitänyt täydentää kymmenen opintoviikon verran. Ajattelin, että jatkan opintoja vähän myöhemmin, suomen kielen taidot kun olivat olemattomat.

Sittemmin opinhaluinen maahanmuuttaja ehti aloittaa lähihoitajaopinnot Pohjois-Karjalan aikuisopistossa. Opintojen ensimmäisen vaiheen suorittamisen jälkeen edessä häämötti kolmen kuukauden tauko. Toimeliaalle naiselle pakollinen paussi tuntui aivan liian pitkältä.

– Enhän voinut ajatella istuvani kotona kolmea kuukautta! Niinpä lähdin kysymään harjoittelun mahdollisuutta yrityksistä. Ovelta ovella kiersin – lopulta tulin Kekäleen ovelle ja kas, ihme tapahtui!

Pian harjoittelujakson jälkeen Kekäle tarjosi Natalia Jeskaselle vakituista työpaikkaa. Nyt tuosta onnen päivästä on kulunut jo viisi vuotta.

”Ihanat työkaverit”

Natalia Jeskasen olemuksesta välittyy iloisuus ja sosiaalisuus. Hän nauttii erilaisten ihmisten kohtaamisesta ja on palveluammatissa elementissään. Työpaikkaa Kekäleellä hän kuvailee unelmien täyttymykseksi.

– Naisten muodin osastolla on loistava työilmapiiri ja yhteishenki. Yhteistyö on saumatonta, arki avuliasta. Kun tulee englantia puhuva asiakas, saan minulle hankalassa kielessä apua työtovereilta. Kun työtoveri tarvitsee apua venäläisasiakkaan palvelemisessa, minä riennän apuun. Palvelu sujuu toinen toistaan auttaen ja hyvällä yhteistyöllä.

Joensuu on turvallinen, kodikas ja kaunis kaupunki

Kielitaito on asia, joka ponnahtaa Jeskasen puheessa toistuvasti esille. Hän harmittelee sitä, että Neuvostoliiton aikana englannin kielen opiskelua ei pidetty tarpeellisena. Nyt Jeskanen iloitsee siitä, että hänen lukiota käyvä tyttärensä kommunikoi sujuvasti suomeksi, englanniksi ja venäjäksi. Sekä tyttären että jo aikuisikään ehtineen poikansa kanssa hän puhuu venäjää.

– Ajattelen, että kieli on rikastuttava lahja, jonka olen voinut lapsille antaa. Tiedän, että Suomessa asuvat venäläiset joskus ujostelevat puhua äidinkieltään. Minä en ujostele – olen venäläinen ja juuri venäjän kielen ansiosta saan tehdä nyt unelmatyötäni.

”Asenne ratkaisee”

Rakkaus suomalaiseen mieheen toi Natalia Jeskasen Suomeen. Sinnikkäiden kieliopintojen ja vakituisen työpaikan myötä elämä Joensuussa on nyt mallillaan. Joensuu on Sortavalan jälkeen juuri oikean kokoinen kaupunki.

– Joensuu on turvallinen, kodikas ja kaunis kaupunki. En kaipaa suurkaupunkiin. Arvostan sitä, että voin kävellä ja pyöräillä enkä tarvitse välttämättä autoa tai bussia.
Heti kevään tullen tarmokas nainen kaivaa polkupyörän esille ja fillaroi työmatkan Rantakylästä keskustaan. Pielisjoen varren pyörätie lieneekin yksi kauneimmista mahdollisista työmatkoista.

– On selvää, että uuteen kulttuuriin sopeutumisessa kyse on pitkälti tulokkaan omasta asenteesta. Kun asenne on positiivinen, hyviä asioita tapahtuu. Olen onnellinen ja tyytyväinen elämääni Joensuussa!

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä-Ässä