Joensuun lyseon lukion ja Joensuun Aikuislukion uudet tilat Tiedepuistolla ovat valmistuneet lokakuun lopussa. Tällä hetkellä tiloja kalustetaan ja varustetaan opetusteknologialla, opetustoiminta tiloissa alkaa 7. päivä tammikuuta.

Lukioiden omia opetus-, oleskelu- ja henkilökuntatiloja on kaikkiaan n. 3 300 neliömetriä, jonka lisäksi ravintola Louhi toimii myös lyseolaisten opiskelijaravintolana ja koululiikunta toteutetaan Mehtimäen urheilupuiston erinomaisia fasiliteetteja hyödyntäen.

Uusien tilojen viihtyisyyteen, akustiikkaan ja monikäyttöisyyteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Opiskelijoilla on rauhallisia soppia, joihin voi vetäytyä tekemään läksyjä tai joihin oppituntien aikana voi  hajaantua pienryhmiksi. Hulppea Joensuu-sali on monikäyttöisyydessään toiminnallinen keskipiste – tilassa järjestetään lyseolaisten tapahtumia, ylioppilaskirjoituksia ja muina aikoina se on opiskelijoiden viihtyisä oleskelutila.

lyseon_lukio

Business Joensuu Oy:n omistama Tiedepuisto on yrityselämän koti, jossa toimii yrityksien ja oppilaitosten lisäksi julkishallintoa. Tiedepuistossa toimii yli 120 organisaatiota ja lähes 2 000 työntekijää. Nämä yhdessä muodostavat elävän yhteisön, jossa ihmiset, ajatukset ja ideat löytävät toisensa päivittäin.

– Muutto Tiedepuistolle tukee erinomaisesti ensi syksynä voimaanastuvan lukion uuden opetussuunnitelman painotuksia työelämä- ja korkeakouluyhteistyön lisäämiseksi, sanoo Joensuun lyseon lukion rehtori Jarkko Rieppo.

Lyseon lukiolla on jo suunnitteilla yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen, Business Joensuun ja eri koulutusorganisaatioiden yrittäjyysopinnot yhdistävän SPARK Joensuun kanssa. Tiedepuistolla toimivien yritysten kanssa pyritään löytämään yhteistyömalleja, jotka hyödyttävät molempia osapuolia.

Rakennushanke toteutui suunnitellussa aikataulussa ja tavoitehinta-arvio alittui. Lyseon opiskelijat, huoltajat ja henkilökunta ovat päässeet ideoimaan toimintaa ja tiloja muun muassa Padlet-seinän kautta. Kolme opiskelijaa on ollut mukana suunnittelukokouksissa ja heiltä on saatu arvokkaita mielipiteitä hankkeen edetessä. Opiskelijoita ja henkilökuntaa oli mukana myös kalustehankintaprosessissa. Opettajat ovat olleet tärkeimpiä asiantuntijoita opetusteknologiaa ja laboratoriovarustusta suunniteltaessa. Tilojen rakentamisessa pyrittiin hyödyntämään ja säilyttämään mahdollisimman paljon vanhoja materiaaleja kuten esimerkiksi ovia, valaisimia ja opetukseen sopivaa esitystekniikkaa sekä kalusteita.

Business Joensuun Tiedepuiston tila- ja tapahtumapalveluyksikkö toteutti muutostyöt yhteistyössä seuraavien toimijoiden kanssa: arkkitehtitoimisto OK pääsuunnittelijanaan Osmo Karttunen ja Teija Kokko, pääurakoitsijana Rakennusliike Joen Talo Oy. Business Joensuu vuokraa tilat Joensuun lyseon lukion käyttöön 15 vuodeksi.

Lyseon lukiossa on 500 opiskelijaa ja 34 opettajaa, Aikuislukiossa on 20 opettajaa ja 250 iltaopiskelijaa. Aikuislukion opetus tapahtuu samoissa tiloissa kuin Lyseonkin, mutta ilta-aikaan.

Nykyinen, vuonna 1956 valmistunut, suojeltu Lyseon lukion ja aikuislukion koulurakennus Koskikadulla on tullut käyttöikänsä päähän. Se olisi ollut niin mittavan remontin tarpeessa, että koulujen siirto muualle tuli ajankohtaiseksi.

Lisätietoja:

rehtori Jarkko Rieppo
jarkko.rieppo@joensuu.fi
puh. 050 310 8592

FAKTA

Suunnittelu

Arkkitehti, pääsuunnittelu: Arkkitehdit OK 
Rakennesuunnittelu: A-Insinöörit suunnittelu Oy
LVI-suunnittelu: Insinööritoimisto Jormakka Oy  
Sähkösuunnittelu: Ramboll Finland Oy

Toteutus

Pääurakoitsija: Rakennusliike Joen Talo Oy
LVIA: Lämpökarelia Oy
Sähkö: Joensuun Sähköinsto Oy

Muu tiimi

Joensuun lyseon Lukio
Joensuun Aikuislukio
Joensuun kaupungin hyvinvointipalvelut ja Tilakeskus
Business Joensuu Oy

Projektin aikataulu

Rakentaminen 27.4.2020–30.10.2020
Tilojen tuuletusaika 30.10.2020–31.12.2020
Käyttäjän tilojen kalustaminen ja varustelu 30.10.2020–6.1.2021