Joensuulainen lasin laserleikkaus-teknologiaa kehittävä yritys Hypermemo Oy on saanut 2,1 miljoonan euron EIC Accelerator-rahoituksen, jolla tuetaan korkean markkina- ja kasvupotentiaalin omaavia yrityksiä uusien innovatiivisten tuotteiden tai ratkaisujen kaupallistamisessa. Rahoituksen saaneilta yrityksiltä odotetaan tulevaisuudessa jopa satojen miljoonien eurojen kansainvälistä liikevaihtoa. Valituksi tulevat vain harvat, sillä 1849 hakemuksesta vain 44 kpl eli 2,4% hyväksyttiin. Suomesta rahoituksen saivat Hypermemo ja Precordior.

Hypermemon ratkaisu mullistaa lasin laserleikkauksen. Teknologia perustuu ainutlaatuiseen pulssitettuun CO2 eli hiilidioksidi-laseriin, jolla voidaan leikata jopa 30 mm paksua lasia poikkeuksellisen tarkasti sekä nopeasti. Sovelluskohteita on useita koska laser pystyy operoimaan alueilla, jossa suurteholaserit ovat hyödyttömiä. Leikata voidaan esimerkiksi älypuhelinten näytön suojaamisessa käytettävää erittäin kestävää Gorilla-lasia sekä autojen ja rakennusten älyikkunoissa hyödynnettävää useasta kerroksesta koostuvaa laminoitua lasia. Leikkaustapa on vähäpäästöistä ja kuluttaa kilpaileviin ratkaisuihin verrattuna huomattavasti vähemmän energiaa sekä materiaaleja. Laitteen ympäristöystävällisyys saavuttaa rahoitusinstrumentille asetetun Green Deal eli vihreän kehityksen ohjelman tavoitteet.

Hypermemon lasereita on jo testattu asiakkaiden tuotantoympäristöissä esimerkiksi juomalasien valmistuslinjalla Turkissa.

– Asiakkaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä ja haluavat saada tuotteemme useammalle valmistuslinjalle. Seuraavaksi meillä on kiire tuotteistaa konsepti ja aloittaa säännölliset toimitukset,  kertoo Hypermemon toimitusjohtaja ja keksinnön takana oleva Vadim Kiyko.

Hypermemo toimii kansainvälisillä lasin prosessointilaitteiden B2B markkinoilla, jonka suuruus on noin miljardin euron luokkaa, markkina kasvaa 4.45% vuosittain. Yritykselle potentiaalisia markkina-alueita ovat rakennusteollisuus, keittiö- ja taloustarvikkeet, autoteollisuus sekä kuluttajaelektroniikka. Rahoituksen turvin 2,5 miljoonan euron vientiin yltävä Hypermemo investoi uusiin tuotantotiloihin sekä luo 10–15 uutta työpaikkaa Joensuuhun vuoteen 2022 mennessä. Uusien tilojen selvitys on jo parhaillaan käynnissä.

Hypermemo lyhyesti

Hypermemo (www.hypermemo.fi) on Joensuussa vuonna 2009 perustettu ainutlaatuista hiilidioksidi-laseria kehittävä yritys. Se työllistää tällä hetkellä Joensuun Käpykankaalla sijaitsevassa verstasrakennukseen rakennetussa puhdastilassa viisi henkilöä. Yrityksen taustalla on venäläissyntyisen Vadim Kiykon kehittämä teknologia, jonka kehitys on alkanut Venäjän Tiedeakatemiassa ja jatkunut Joensuussa. Yrityksen rahoittajia ovat Business Finland ja Butterfly Ventures.

Lisätietoja

Erik Raita, erik.raita@hypermemo.eu, 0405938142