Aamupalaveri Jordanian prinsessan kanssa – tavanomainen valotaitailija Kari Kolan työpäivän avaus. Prinsessaa kiehtoo joensuulaisen idea maailman suurimmasta installaatiosta, joka kiinnittäisi huomion kulttuurihistorialliseen Petran kaupunkiin. Valoa ja huomiota tarvitaan, jotta Unescon maailmanperintökohde ei tuhoudu.

– En perusta auktoriteeteista. Ihmiset ovat minulle samalla viivalla tavallisista tallaajista kuninkaisiin ja miljardööreihin, sanoo aamukahviaan hörppivä ja partaansa sukiva Kari Kola.

Kolalle Joensuun on maailman tärkein paikka. Inspiraation lähde. Puhdas luonto, rauha ja turvallisuus ovat elämän ja luovuuden kulmakiviä. Hiljaisuudessa ja pimeydessä taitelijan vilkas mielikuvitus pulputtaa koko ajan uutta. Ällistyttävät verkostot ympäri maailmaa ovat käyden ulottuvilla.

Vimmaa ja oivallusta

Vuonna 2015 Kola toteutti Unescon päämajan valotaiteen – rakkaudesta valoon ja vimmasta tehdä taidetta. Ei joensuulaista Pariisiin kukaan kysellyt – Kola itse hoksasi, että kansainvälinen Valonvuosi oli starttaamassa ilman valoa. Massiivinen projekti meni nappiin, ja Kari Kolasta kirkastui kansainvälinen valoilmiö.

Ihmiset ovat minulle samalla viivalla tavallisista tallaajista kuninkaisiin ja miljardööreihin

Sittemmin valotaiteilija on jättänyt jälkensä lukuisiin kohteisiin ja maihin Stonehengestä Saana-tunturille, oopperoista festivaaleille ja silloista kulttuurikaupunkeihin. Monissa projekteissa hänellä on ollut iso tiimi mukana. Esimerkiksi vuonna 2014 pohjoismainen kulttuurifestivaali Pohjoinen Valo huipentui Joensuun Ilosaaressa spektaakkeliin.

– Ilosaaressa oli mukana 120 nuorta kaikista Pohjoismaista sekä Grönlannista, Färsaarilta ja Huippuvuorilta. Se oli huikean hieno taidepläjäys!

Valoa ja pimeää

Kari Kolalle pimeä on mahdollisuus ja valo kaiken ydin. Valo liittyy kaikkeen. Valo on monitasoista, konkreettista ja symbolista. Valosta ei kukaan tiedä kaikkea. Kolalle valo on taidetta, mutta myös aallonpituuksia, energiaa, avaruusteknologiaa, tietoliikennettä, lääketiedettä, politiikkaa.

– Kyllä, myös politiikkaa. Ajattele Afrikkaa. Jokaiselle mantereella asuvalle voitaisi antaa valonlähde noin kahdella miljardilla eurolla. Lapsilla olisi valoa, he voisivat lukea, oppia, nähdä pimeän keskellä. Asian mittakaavassa kyse on pienestä rahasta.

Valolla näkyväksi

Unescon erikoislähettiläänä toimivalle Jordanian prinsessa Dana Firakselle sataa ehdotuksia erilaisista yhteistyöprojekteista. Prinsessa on tähän mennessä sanonut ”ei” yli sadalle idealle. Joensuulaisen ajatuksista hänen kuninkaallinen korkeutensa on kovastikin kiinnostunut.

– Olen ehdottanut Petran pyhään kaupunkiin maailman suurinta valoinstallaatiota. Fokus on kulttuurihistorian säilyttämisestä. Ellei Petran eteen tehdä mitään, koko paikkaa ei enää 25 vuoden kuluttua ole olemassa.

Kuudennella vuosisadalla ennen ajanlaskun alkua perustettu Petran kaupunki odottaa kiivaasti pelastumista ja joensuulaisen valon voimaannuttavaa kosketusta.