Se oli ainutkertainen mahdollisuus elämässä – Once in a Lifetime! Niin kuvaa serbialainen Ana Gebejes elämäntilannettaan vuonna 2012, kun hän lähti toteuttamaan suurta unelmaansa Joensuuhun. Unelma on kantanut pitkälle opinnoissa, töissä ja elämässä. Joensuussa Gebejes on nyt kotonaan.

Digioppimisen konsulttina Valamis Group Oy:ssä työskentelevä Ana Gebejes puhuu oppimisen flowsta – innostuksesta ja motivaatiosta, mukaansa tempaavista opetuskokonaisuuksista, elämyksellisestä oppimisesta. Kaiken sen mahdollistaa joensuulaisen Valamiksen digitaalinen oppimisympäristö. Sen hyödyntämiseen Gebejes kouluttaa asiakkaitaan ympäri maailmaa.

On asiakkuuksia, joista ei voi puhua julkisesti, mutta parikin organisaatiota Gebejes mainitsee – suurella ylpeydellä ja ilolla. Ne ovat NASAn lanseeraama Epic Challenge -koulutusohjelma sekä Euroopan komission lippulaivahanke Copernicus.

– Valamis-oppimisympäristö tarjoaa huipputeknologian, jonka ansiosta tuhannet ihmiset voivat oppia asioita vaikkapa astronauteilta tai ammentaa tietoa ilmastomuutokseen liittyvistä asioista eurooppalaisilta tutkimus- ja ympäristölaitoksilta.

Maailman parantamista

Ana Gebejesille opettaminen ja tiedon jakaminen on intohimo sekä myös keino parantaa maailmaa. Serbian pohjoisosasta Sentan kaupungista kotoisin oleva Gebejes aloitti insinööriopintonsa yliopistossa Novi Sadissa.

– Opiskelija-asuntolassa oli vain kaksi tietokonetta. Muistan, miten opiskelijoiden piti jonottaa ovella vuoroaan päästäkseen etsimään tietokoneelta tietoa. Uskomatonta, miten valtavan moni asia onkaan muuttunut lyhyessä ajassa, digioppimisen kansainvälinen lähettiläs pohtii nyt kymmenisen vuotta myöhemmin.

Kun vaihto-opiskelumahdollisuus Yhdysvalloissa tarjoutui, Gebejes tarttui innokkaasti tilaisuuteen. Tavoitteena oli hankkia vahva englannin kielen taito. Yhdeksän kuukauden jälkeen Gebejes palasi takaisin Serbiaan, mutta palo maailmalle ja tiedon jano olivat vain vahvistuneet.

Joensuun nimekkäät

Sitten kohdalle osui Erasmus Mundus – neljän eurooppalaisen yliopiston yhteinen maisteriohjelma CIMET (Color in Informatics and Media Tehnology). Maisteriohjelmaa koordinoi University of St Etienne Ranskasta. Muut yliopistot olivat Gjøvik University College Norjasta, University of Granada Espanjasta sekä Itä-Suomen yliopisto Joensuusta.

Väritutkimuksen kovimmat nimet ovat Joensuussa

Ana Gebejes opiskeli maisteriohjelmassa kaksi lukukautta Espanjassa. Sieltä hän hakeutui Joensuuhun yksinkertaisesti siitä syystä, että Itä-Suomen yliopistossa tehdään maailmanluokan huippututkimusta väritutkimuksen alalla. Kuten Gebejes asian ilmaisee, ”alan kovimmat nimet ovat Joensuussa”.

– Täällä on alan huippuopetus ja huipputeknologia. Oli selvää, että halusin jatkaa opintoja täällä, hehkuttaa Gebejes mainiten nimeltä tietojenkäsittelylaitoksen johtajan, professori Markku Hauta-Kasarin sekä nyt jo eläkkeelle siirtyneen emeritusprofessori Jussi Parkkisen. Joensuu oli nuorelle tutkijalle elämän ainutkertainen mahdollisuus.

Ana Gebejes väitteli tohtoriksi Joensuussa vuonna 2017. Tietojenkäsittelytieteen alaan kuuluvassa väitöskirjassaan hän selvitti spektrivideotekniikan soveltamista ihmisen silmien analysointiin ja seurantaan.

Oppimisen tulevaisuus

Itä-Suomen yliopisto on mukana alun perin NASAn lanseeraamassa Epic Challenge -koulutusohjelmassa. Siinä opitaan ongelmanratkaisua, ryhmä- ja projektityötä, testaamista, luovia menetelmiä sekä verkostoitumista. Ensi kosketuksen Valamis-oppimisympäristöön Gebejes sai opiskellessaan Epic Challenge -koulutusohjelmassa. Sittemmin hän siirtyi koulutusohjelman opettajaksi ja projektipäälliköksi. Valamis-oppimisympäristö vakuutti.

– Ajattelin oitis, että tässä on opettamisen ja oppimisen tulevaisuus!

Reissupäiviä digioppimisen konsultille kertyy paljon, mutta työlleen omistautunutta Gebejesiä työ innostaa ja palkitsee. Kun on rentoutumisen aika, naisen voi tavata BodyCombatissa tai muulla LesMills-tunnilla.

– Viihdyn myös kotona, pidän ruuanlaitosta. Nyt se on erityisen ihanaa, sillä ostin itselleni äskettäin Penttilästä kodin, jossa on aivan täydellinen keittiö!

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä-Ässä