Fotoniikka-alan yritys Hypermemo Oy asettui uusiin tiloihin Joensuussa kuluneen kesän alussa. Takana on noin 10 vuoden työ, jona aikana yhtiö kehitti ainutlaatuisen pulssitetun hiilidioksidilaserin – kustannustehokkaan, tarkan ja ekologisen tavan leikata lasia. Globaalilasin työstölaitteiden markkina-arvo on noin miljardi euroa ja kasvuvauhti kova. Hypermemo kurottaa maailmalle strategisesti parhaalta paikalta, Joensuusta.

Hypermemo on perustettu vuonna 2009. Yrityksen taustalla on venäläissyntyisen Vadim Kiykon kehittämä teknologia, jonka kehitys on alkanut Venäjän Tiedeakatemiassa ja jatkunut Joensuussa.

– Joensuun koulutustarjonta kokonaisuutena sekä yliopiston fotoniikan tutkimus ovat luoneet uskoa osaavan työvoiman saatavuuteen. Lisäksi Tiedepuiston NetWork Oasis on toiminut loistavana soft landing -alustana alueen ulkopuolelta tuleville start up -yrityksille. Olemme käyttäneet Oasista työtilana siihen saakka, kunnes vuonna 2014 Tekesin rahoittama tuotekehityshanke lähti käyntiin vuokratiloissa Lylykoskentiellä, Vadim Kiyko taustoittaa syitä sijoittua Joensuuhun.

”Ei mikään pikamatka”

Joensuussa vuosi 2020 on fotoniikan 50-vuotisen taipaleen juhlavuosi. Jo 1970-luvulla yliopiston fysiikan laitos panosti optiikkaan, sittemmin fotoniikkaan. Tutkimuksesta siirryttiin askel kerrallaan soveltavampaan suuntaan.

Maailman kehittynein optisten komponenttien 3D-tulostin otettiin käyttöön Joensuussa vuonna 2016. Tulostin pystyy printtaamaan teollisuudelle haastavia optisia osia ja prototyyppejä. Komponentit voivat olla prismoja tai esimerkiksi hybridilinssejä. Joensuussa pystytään tekemään nano- ja mikrokokoisesta optiikasta tarkkuustyöstettyjä optisia komponentteja ja rullalta rullalle vietyjä aaltojohteita.

– 50 vuotta ei fotoniikassa ole pitkä aika – mainittakoon, että Jenan kaupungissa Saksassa juhlitaan 150-vuotista fotoniikan taivalta. Kyse ei todellakaan ole mistään pikamatkasta, muistuttaa Juha Purmonen.

Purmosella on fotoniikan saralla monta roolia. Hän toimii Business Joensuun fotoniikkaliiketoiminnan toimialavastaavana. Toinen vastuualue on luotsata alaa eteenpäin Suomen Akatemian fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaivaohjelmassa. Lisäksi Purmonen on Photonics Finlandin toiminnanjohtaja. Toimialayhdistys kokoaa yhteen fotoniikkaa soveltavat ja tekevät yritykset, sekä tutkimuslaitokset ja tutkijat. Roolitusten takaa löytyy juuri se ydin, joka tekee Joensuusta myös Hypermemolle strategisesti parhaan sijaintipaikan.

– Joensuu on yksi Suomen neljästä vahvasta fotoniikakeskittymästä. Business Joensuulla on tarjota monipuoliset liiketoiminnan kehittämismahdollisuudet yrityksille niin yleisellä tasolla kuin erityisesti fotoniikankin osalta. Joensuussa start up -yrityksille tarjolla on vahva tuki rahoitusratkaisuja myöten. Kirsikkana kakun päällä on sitten fotoniikkakeskus, joka aloittaa toimintansa vuoden 2021 alussa, Juha Purmonen listaa.

Asiakashyödyt ratkaisevat

Fotoniikka on mukana likimain kaikissa 2000-luvun haasteissa energiasta liikkuminen, ympäristöstä turvallisuuteen ja terveydenhuollosta viestintään. Hypermemon fotoniikan innovaatio on pulssitettuun hiilidioksidilaseriin pohjautuva lasin leikkaus- ja viimeistelymenetelmä. Menetelmä mahdollistaa nopean lasinleikkauksen sekä jatkotyöstön äärimmäisen tarkasti ja täysin puhtaasti. Leikattavia laseja ovat mm. matkapuhelinten näytöt, ajoneuvolasti, rakennusten älylasit ja viinilasit. Prosessissa ei synny vaarallista lasijätettä. Innovaatio on tuotteistettu ja patentoitu neljässä maassa.

– Aiempaa laajemmissa tiloissamme käynnistetään nyt proto- ja piensarjatuotantoa kansainväliselle lasiteollisuudelle. Lasereitamme on jo testattu asiakkaiden tuotantoympäristöissä esimerkiksi juomalasien valmistuslinjalla Turkissa, operatiivinen johtaja Erik Raita Hypermemosta kertoo.

Kansainvälisesti lasiala on hyvin konsolidoitunut.

– Turkkilainen asiakkaamme esimerkiksi on maailman johtava juomalasien valmistaja, jolla on kymmeniä tuotantolinjoja ympäri maailmaa. Kun pystymme osoittamaan teknologiamme kustannus- ja ympäristöhyödyt, niin tuotannon skaalaaminen jo yhden asiakkuuden sisällä on merkittävä kasvun mahdollisuus, Raita havainnollistaa.

Hypermemossa kartoitetaan parhaillaan leikkausmenetelmän automatisointia.

– Meillä on kiire tuotteistaa konsepti ja aloittaa säännölliset toimitukset, Hypermemon toimitusjohtaja Vadim Kiyko toteaa.

Merkittävää rahallista tukea

Innovaatiolleen Hypermemo on saanut myös taloudellista tukea. Kuluvan vuoden maaliskuussa yhtiö tiedotti saaneensa suorana EU-tukena 2,1 miljoonan euron EIC Accelerator -rahoituksen. Rahoituksella tuetaan merkittävän markkina- ja kasvupotentiaalin yrityksiä uusien innovatiivisten tuotteiden ja ratkaisujen kaupallistamisessa.

Muutama kuukausi miljoonapotin jälkeen Hypermemo viestitti 100 000 euron sijoituksesta, jonka Business Joensuun tytäryhtiö oli tehnyt Joensuun Start Up -rahaston kautta.

– Tämä sijoitus nostaa yrityksemme entistä kovempaan kasvukiitoon mahdollistaen uusien kansainvälisten asiakkaiden hankinnan ja ratkaisun edelleen kehittämiseen, kommentoi Hypermemon Kiyko tuoreeltaan.

Kasvukärki

Fotoniikka on kansainvälinen kasvubisnes. Realistisena arviona pidetään sitä, että vuoteen 2030 mennessä ala työllistää Joensuun seudulla ylin tuhat ihmistä ja pyöräyttää 200 miljoonan euron liikevaihdon. Tämän hetken kasvulukujen mukaan odotukset ovat perusteltuja.

– Nyt Suomessa noin 4200 ihmistä työskentelee fotoniikan alalla. Suomen noin 260 fotoniikka-alan yrityksen yhteenlaskettu liikevaihto on noin 1,2 miljardia euroa. Seuraavan kolmen vuoden aikana liiketoiminnan kasvuluvuksi on arvioitu peräti 29 prosenttia. Työntekijämäärän ennakoidaan kasvavan samaa vauhtia. Tässä joukossa Joensuu ja meidän fotoniikkaosaamisemme on isossa roolissa, Juha Purmonen taustoittaa.

Kun Hypermemo kesäkuussa muutti uusiin tiloihin, työntekijöitä oli viisi. Tällä hetkellä henkilöstöluku on jo kymmenen. Vuoteen 2022 mennessä yhtiö arvioi työllistävänsä 20 henkilöä.

Fotoniikka on kansainvälinen kasvubisnes.