Kun irakilainen Ammar Alobaidi vuonna 2015 saapui Joensuuhun, tulevaisuus näytti epävarmalta. Kotimaahan ei ollut paluuta, ei liioin ollut varmuutta turvapaikasta Suomessa. Paljon puuttui, mutta lopulta arvokkaimmat asiat olivat tallella: parturin huipputaidot ja tavallisen arjen kaipuu.

Parturin ammatin Ammar Alobaidi oli opiskellut jo nuorukaisena Bagdadissa. Parturin töillä hän rahoitti myös markkinoinnin opinnot Malesiassa, jonne hän lähti Irakista jo 18-vuotiaana. Malesia kuitenkin käänsi karut kasvonsa nuorelle pakolaiselle. Oli jälleen lähdettävä.

– Missä olenkaan ollut, olen harjoittanut parturin ammattia – vaikka sitten ilmaiseksi, kuten esimerkiksi Keuruun vastaanottokeskuksessa. Oli tärkeää, että tuntuma työhön säilyi, kertoo Alobaidi, joka Malesiassa ollessaan täydensi osaamistaan kampaamoalan opinnoilla.

Työyhteisön tuki

Kun Alobaidi ystävänsä kannustamana saapui Joensuuhun, hän pääsi lyhyessä ajassa työkokeiluun Pohjois-Karjalan Osuuskaupan parturikampaamoon. Parturi-kampaajan ammattitaito teki vaikutuksen. Työntekijäpulaa poteneelle PKO:lle monitaitoisen tekijän löytäminen oli ilon aihe – selvisi nopeasti sekin, että mies on kaiken lisäksi erityisen taitava parrankäsittelijä.

– Serkkuni oli asunut Suomessa, hän kertoi paljon hyviä asioita täältä. Huomasin pian, että hyvä on totta – olen saanut PKO:n Prisman parturikampaamon työyhteisöstä itselleni todellisen perheen! Olen todella onnellinen ja kiitollinen kaikesta avusta, tuesta ja asenteesta, jolla minut otettiin vastaan.

Vapaus!

Hyvän työyhteisön merkitys on suuri, mutta ratkaisevan tärkeää on ihmisen oma halu kotiutua uuteen kotimaahan ja kaupunkiin. Alobaidilla motivaatio on korkealla. Tavallinen arki on elämän luksusta.

– Haluan asua Joensuussa, tehdä töitä ja kotiutua yhtä joensuulaiseksi kuin syntyperäiset joensuulaiset. Työ, koti, työyhteisö, ystävät ja Suomessa se kaikkein arvokkain – vapaus! Vapaus voi suomalaisesta tuntua itsestään selvyydeltä, mutta minulle se ei sitä ole. Iloitsen vapaudesta joka päivä, kun menen töihin, uimaan, tapaamaan kavereita.

Ammar Alobaidilla on työperäinen oleskelulupa vuoteen 2023 saakka. Tavoitteena on saada pysyvä oleskelulupa. Parturi-kampaajalla on vannoutunut ja laaja asiakaskunta; viidakkorumpu on pärissyt ahkerasti alkuun päästyään.

Olen saanut työyhteisöstä itselleni todellisen perheen!

– Alussa oli varautuneisuutta, varmaan puolin ja toisin. Suomen kieli tuntui vaikealta sekin. Varsin pian avarakatseisuus voitti ennakkoluulot. Minulla on monia vierasmaalaisia asiakkaita esimerkiksi USA:sta, Hollannista, Filippiineiltä. Monenlaisia ihmisiä, jotka ovat tulleet Joensuuhun hyvin erilaisten syiden vuoksi. Nautin keskusteluista asiakkaideni kanssa – nyt rupattelu sujuu jo suomeksikin.

”Tarvitsemme sinua”

Moni Alobaidin ystävä asuu Euroopassa, osa irakilaisista perheenjäsenistäkin Irakin ulkopuolella. Irakissa asuvat vielä sisko ja veli, joita Ammar Alobaidi kävi äskettäin tapaamassa seitsemän vuoden eron jälkeen.

Turvallisuustilanne Irakissa on huono. Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteessa varoituksen sanoja lausutaan myös maan pohjoisosan hieman rauhallisemmasta Kurdistanista, missä Alobaidin sisarusten tapaaminen oli turvallisuussyistä järjestetty. Maassa käydään edelleen taistelua Isis-äärijärjestöä vastaan. Terrori-iskujen riski on merkittävä suuressa osassa maata.

– Kun saavuin Irakissa lentoasemalle, sain osakseni tönimistä ja vihamielistä kohtelua. Kun lähdin Suomesta, lentoasemalla kohtasin ystävällisen poliisin. Hän toivotti hyvää matkaa todeten, että tule pian takaisin – tarvitsemme sinua täällä, energinen ja iloinen parturi-kampaaja Ammar Alobaidi hymyilee.

Teksti: Sirkka-Liisa Aaltonen/Viestintä-Ässä