– Homma rokkaa, sillä paikallinen elinkeinoelämä otti Kataja Basketin omakseen, yrittäjä ja koripallomanageri Jarkko Miinin virnistää. Hän kertoo menestystarinaa siitä, miten skininongelmaisesta Joensuusta kuoriutui koripallon suurkaupunki.

Jännä mies tämä Jarkko ”Pöpö” Miinin. Pikkupoikana hän ansaitsi taskurahoja myymällä isän vanhoja Tex Willereitä ja Jerry Cottoneita sekä joulu- ja pääsiäiskortteja ovelta ovelle. Lukupäätä ei kuulemma ollut kuin nimeksi. Myyntityö vei mennessään. Miinin on toiminut urheilukauppayrittäjänä yli 30 vuotta. Vuodesta 2005 lähtien hänen yrityksensä Erä Urheilu on kuulunut Intersport-ketjuun.

– Sivustollamme käy 13 miljoonaa katsojaa vuodessa, mutta aika harva vielä Suomessa tekee verkkokaupalla plussatulosta. Kivijalka tarvitaan. Ostovoimaa Joensuun seudulla riittää. Trenditkin ovat meidän puolellamme, liikunnan terveysmerkityksen tietää jokainen ja se näkyy kaupassa.

Kunniavelka

Urheilija Miinin on ollut koko ikänsä. Ei mestarisainesta, mutta innokas palloilija ja uimari. Urheilu oli pitkälti myös se, joka pelasti ylivilkkaan touhupetterin varjoisilta poluilta.

– Jos lapsuudessani olisi tunnettu ADHD, niin 16-kertaisena se olisi minussa diagnosoitu. Oli ihan lähellä, etten hairahtunut vääriin porukoihin. Tarinani olisi kovin toisenlainen ilman eri lajeja pyörittäneitä vapaaehtoistyöntekijöitä. Aikuisena olen tehnyt näitä yhteisöllisiä hommia maksaakseni kunniavelkaa vanhoille seuratoimijoille. Kunpa vapaaehtoistyö ei kuolisi sukupuuttoon.

”Jotain tarttis tehdä!”

Hallaa maineelle – sitä kylvi viheliäinen skiniporukka Joensuussa 1990-luvulla.

– Kohtasipa Joensuun seudun elinkeinoelämän väki missä tilaisuudessa tahansa, niin ongelma nousi esille. Jotain tarttis tehdä, moni toisteli.

Puheista tekoihin, tuumasi Miinin yhdessä yrittäjä Jukka Törmälän kanssa.

– Eri lajeja pähkäilimme. Jääkiekkoon hartiat eivät riittäneet ja salibandy oli tuolloin nuorempien hommaa. Kun entinen koripalloilija ja valmentaja Eero Oksava ehdotti koripalloa, niin siihen tartuimme.

Kohtasipa Joensuun seudun elinkeinoelämän väki missä tilaisuudessa tahansa, niin ongelma nousi esille

Miininin mukaan karjalaiset osasivat verkostoitumisen taidon jo ennen kuin koko termiä keksittiin. Ei siis aikaakaan, kun ensimmäisen liigakauden noin 50 000 euron budjettiin oli saatu sponsorit.

– Nyt tämä on vuositasolla miljoonan leikki.

Näytöt puhuvat puolestaan

Joensuusta kasvoi koripallon suurkaupunki, ilo ja menestys nousivat otsikoihin. Vuonna 2015 Jarkko Miinin palkittiin Maakunnan kehittäjänä.

– Kun vuonna 2001 nousimme mestaruussarjaan, tavoitteemme oli vakiinnuttaa Katajan paikka sarjassa. Ei meistä kukaan kosteimmissakaan päiväunissa kuvitellut, että meistä tulee heti mitalijoukkue. No, pronssia tuli.

Sittemmin mitaleita on ropissut – kaikkiaan kaksi kultaa, kuusi hopeaa, neljä pronssia ja eniten voitettuja Europelejä koko Suomen koripallohistoriassa.

Koripallo on ollut Joensuulle myös suvaitsevaisuuden, kansainvälisyyden ja nuorisotyön oiva työkalu. Seurassa on noin 250 jäsentä, lajista innostuneita tyttöjä ja poikia. Ilmankos Joensuun Mehtimäelle kaavaillaan nyt uutta palloiluhallia. Rok rok!